CHP’li Kaya, Kanuni bulvarını sordu: "Gölçayır-gözalan arası nasıl olacak?"

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na bitmek bilmeyen Kanuni Bulvarı’nı sordu.

Vekil Haberleri 02.04.2021, 11:43
CHP’li Kaya, Kanuni bulvarını sordu: "Gölçayır-gözalan arası nasıl olacak?"

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na bitmek bilmeyen Kanuni Bulvarı’nı sordu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaya, “Yapımına 2011 yılında başlanan Kanuni bulvarı için 2016’da bitecek dediler bitmedi, 2018’de bitecek dediler bitmedi, 2020’de bitecek dediler bitmedi. 2 yılda bir bitecek dedikleri Kanuni Bulvarı’nın şu ana kadar sadece yüzde 52’si tamamlandı. Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan kısımlarındaki vatandaşlarımız yerlerinin ne olacağını bilmiyorlar. Ne yer alabiliyorlar ne satabiliyorlar. Bu belirsizlik artık son bulsun. Hükümet yetkililerinin çıkıp bu konuda bir açıklama yapmasını istiyoruz" dedi.

Karadeniz sahil yolunun yükünü hafifletmek ve Trabzon şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla 2011’de yapımına başlanan Kanuni Bulvarı Projesi, 10 yıldır bitirilemedi. Kanuni Bulvarı Projesinin Çukurçayır’dan itibaren güzergahının ne olacağı, kamulaştırma çalışmalarının hangi koşullarda yapılacağı ve projenin ne zaman tamamlanacağı konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, şunları söyledi:

2 YILDA BİR “BİTİRECEĞİZ” DİYORLAR

“Karadeniz Sahil Yolu'nun Akyazı Kavşağı'ndan başlayarak Trabzon-Gümüşhane yolunun Çağlayan Kavşağında son bulacak Kanuni Bulvarı Projesinin temelleri 2011 yılında atılmasına rağmen 10 yılda projenin ancak %52’si tamamlanabilmiş; hükümet yetkililerinin ve yerel yöneticilerin daha önce defaatle vaat ettikleri tarihlerde proje bitirilememiştir. 2015 yılında, dönemin Karayolları Trabzon Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş, Kanuni Bulvarı Projesinin 2016 yılında bitirileceğini beyan etmiştir. Yine, önceki dönem Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Kanuni Bulvarı Projesi ile ilgili, 2015 yılında yaptığı açıklamada projenin 2018 yılında biteceğini; 2017 yılında yaptığı başka bir açıklamasında ise 2020 yılında biteceğini ifade etmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 yılına ait “Ulaşımda Trabzon” kitapçığında ise projenin 2020 yılında biteceği belirtilmiştir.”

BELİRSİZLİK VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR EDİYOR

“Kanuni Bulvarı Projesi ile ilgili olarak Çukurçayır tüneline kadar planlama yapılmış, devamındaki Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallelerini içeren bölümlerin akıbeti konusunda ise belirsizlikler devam etmektedir. Kanuni Bulvarı Projesinde İmar Kanunun 18. Maddesi uygulanarak verilen düşük kamulaştırma bedelleri, güzergâh ve imar planlarının defalarca değiştirilmesi ve belirsizlikler nedeniyle bu mahallelerde evleri ve arazileri bulunan yüzlerce insanımız tedirgindir ve huzursuzluk içinde. Bu insanlarımız atadan, dededen kalma tapulu arazileri üzerinden geçecek yolun güzergahı, imar planları ve kamulaştırma çalışmaları hakkında Karayollarından ve Büyükşehir Belediyesi’nden yeterince bilgi alamamakta; arazileri ve evleri ile ilgili herhangi bir alım-satım, bakım, onarım işlemi yapamamaktadırlar. Kanuni Bulvarının bitirilemeyişi, Trabzonlu vatandaşlarımızı mağdur etmekte ve şehrin trafik akışını olumsuz etkilemektedir. Bu çağda, bir yol projesini bitirmek neden bu kadar zor? Başladığınız birçok projenin sonunu getiremediniz. Çömlekçi de aynı, burası da aynı. Trabzonlu 3 bakanımız var, 6 milletvekilimiz var. 10 yılda bir Kanuni Bulvarı Projesi’ni, bir Çömlekçi'yi bitiremedikten sonra neye yarar?”

KAYA, SORU ÖNERGESİ VERDİ

Kaya’nın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi ise şöyle;

1-Daha önce 2016’da, 2018’de ve 2020 yılında biteceği vaat edilen Kanuni Bulvarı Projesi ne zaman tamamlanacaktır? Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinde yazdığı gibi 2021 yılının sonunda bitirilebilecek midir? Gecikmelerin sebebi nedir?

2-Kanuni Bulvarı Projesinin Çukurçayır tüneli devamında yer alan Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallerimizde yapılacak çalışmalar nelerdir ve ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?

3-Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallelerini ve yüzlerce insanı ilgilendiren Kanuni Bulvarı yol güzergâh ve imar planı çalışmalarının son durumu nedir?

4-Kanuni Bulvarı Projesinde bugüne kadar kaç defa güzergâh ve plan değişikliği yapılmıştır? Sebebi nedir?

5-Kanuni Bulvarı’nın Çukurçayır’dan sonraki bölümünde kamulaştırma işlemleri nasıl yapılacaktır? İmar Kanunu’nun 18. Maddesi uygulanarak vatandaşlar mağdur edilecek midir?

6-3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak planlanan Kanuni Bulvarı Projesinin Çukurçayır’dan sonraki bölümünün 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş olarak revize edildiği ve 40 metre genişliğinde olan yolun 25 metreye düşürüleceği iddiaları doğru mudur?

7-Kanuni Bulvarı’nın Yenicuma viyadükleri ve Boztepe tünelleri kent estetiği açısından çok kötü görünmektedir. Bu kısımlarda, doğa katledilmeden, doğal dokuya ve kent estetiğine uygun imalatlar yapılamaz mıydı?

 


 

Yorumlar (0)