CHP’Lİ KAYA: “DOLMUŞÇU ESNAFIMIZ EVİNE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELİR”

Trabzon’da dolmuşlara yönelik yapılacak düzenlemeye ilişkin bir açıklama yapan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Araçlar büyüdükçe sorunun küçüleceğini sanıyorlar. Uyarıyoruz, yol yakınken bu yanlıştan dönün!” uyarısında bulundu.

Vekil Haberleri 08.02.2020, 13:37
CHP’Lİ KAYA: “DOLMUŞÇU ESNAFIMIZ EVİNE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELİR”

Konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP’li Kaya, önerilen dolmuş dönüşüm sistemini incelediğini ve konunun muhataplarıyla görüştüğünü de vurgulayarak şunları söyledi:

“DOLMUŞÇULARIN SONU OLUR”
“Gördüğüm şu; eğer uygulamaya geçerse dolmuşçu esnafımızın sonu olur. Değil para kazanmak, değil alacağı yeni aracın taksitlerini ödemek eve ekmek getiremez hale gelirler.
Bu önerilen yeni sistem dolmuşçu esnafımızın idam fermanıdır. Birileri oturdukları yerde dolmuşçuların sırtından yüzde 12’yi alıp cebine atacağı bu sistem çözüm değil büyük sorunlar getirir. Birileri oturdukları yerde para kazanırken dolmuşçu esnafımızı batırır.

Araçlardaki ortak sayısını 2’den 3’e çıkıyor. Araç sayısı azalıyor. 729 olan dolmuş sayısı 486'ya düşüyor. Zaten dolmuş sayısı yetersiz, durak önlerinde uzun kuyruklar oluşuyor.”

“HALK DA, DOLMUŞÇU DA MAĞDUR OLUR”
Oluşturulan dönüşümün sadece komisyon alacaklara yaracağını da vurgulayan CHP’li Kaya, “Bu sistem halkı da dolmuşçu esnafımızı da mağdur eder. Bu uygulama sadece araçlara takılacak olan elektronik ücret toplama sisteminden komisyon alacaklara yarar” diyerek şöyle devem etti:

“Bu sistemden % 4 kart okuma makinesi firması, % 4 kart işini yapan firma, % 4 Şöförler Odasının pay alacağı söyleniyor.

Bu sistemle dolmuşçu esnafımızın yakıt parası, şoför parası, gelir vergisi, sigorta giderleri ve araç tamir bakım masrafları derken 3 kişinin ortak olacağı bu otobüsten  ay sonuna asgari ücret kadar dahi kazanmaları mümkün görünmüyor. Üstüne bir de tüm topladıkları para elektronik ücret toplama sistemi hizmetini veren firmanın havuz hesabında toplanacak.

Dolmuşçu esnafımız, binbir emekle topladıkları paradan kendilerine düşen payı aydan aya alabilecek, onu da akabilirse. 
Ev geçindirecekler, çoluk çocuk bakacaklar.
Bu uygulama ile dolmuşçu esnafımızın büyük mağduriyetler yaşayacağı aşikar.

Bugün Trabzon da 1.500’e yakın insanımızı istihdam eden, 1.500’e yakın ailenin ekmeği olan dolmuşçu esnafımızın görüşü alınmadan bir oldu bittiyle bu kararın verilmesi telafisi mümkün olmayan sorunların ve sıkıntıların doğmasına sebebiyet verecek diye endişe ediyorum.”

“ELBETTE YENİLENSİN, AMA ESNAF MAĞDUR EDİLMESİN”
Daha önce bu uygulamanın yapıldığı illere bakılsın. Dolmuştan otobüse geçilen yerlerde bu sistem çözüm olmuş mu? Yoksa daha büyük sorunların doğmasına mı neden olmuş!
Antep, Malatya, Ordu...Yaptığımız araştırmalar sonucu gördük ki halk da esnaf da perişan olmuş.Elbette dolmuşlar yenilensin, daha konforlu araçlar haline gelsin, engelli vatandaşlarımızın erişimine uygun araçlar haline getirilsin. Ama bu yapılırken dolmuşçu esnafımız da mağdur edilmesin.”

“DOLMUŞÇU ESNAFININ GÖRÜŞÜ ALINMALI”
Hazırlanan dönüşüm planının dolmuşçu esnafının görüşleri çerçevesinde hazırlanmasının gerektiğini de ifade eden CHP’li Kaya, “Ekonomik şartlar belli, kimse artık eskisi gibi para kazanamıyor. Dolmuşların yenilenmesi konusunda dolmuşçu esnaflarımıza kolaylık sağlanması lazım” dedi.

Kaya şöyle devam etti:
“Alelacele karar verilmeden, iş işten geçmeden konunun asıl muhatapları olan dolmuşçu esnafımızı da memnun edecek, mağdur etmeyecek bir çözüm üretilmelidir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ‘Dolmuş Dönüşüm’ isimli bir broşür bastırıp dağıttı. Orada alternatifler kısmında ‘2 ortaklı sistem’ ve ‘3 ortaklı sistem’ler öneriliyor. Dolmuşçu esnafımız
2 ortaklı sistemi isterken yetkililer neden 3 ortaklı sistemi dayatıyor. Amaç çözüm üretmekse dolmuşçu esnaflarımızın görüşü alınmalı, üretilecek çözüm hakkaniyetli olmalıdır. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanına ve Ukome yetkililerine sesleniyor, halkımızı ve dolmuşçu esnaflarımızı mağdur etmeyecek bir çözüm üretmeye davet ediyorum.”

Yorumlar (0)