CHP’li Karasu’dan işsizlik açıklaması: Mızrak çuvala sığmıyor

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayı işsizlik istatistiklerini yayınladı. Buna göre işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesine çıktı. Tarım dışı işsizlik oranı ise aynı dönemde 0,6 puanlık artışla yüzde 15,9 olarak gerçekleşti.

Vekil Haberleri 10.09.2020, 13:47 10.09.2020, 13:57
CHP’li Karasu’dan işsizlik açıklaması: Mızrak çuvala sığmıyor

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TÜİK’in yayınladığı rakamların güvenilir olmadığını kaydederek, ‘’Ancak gelinen noktada mızrak çuvala sığmıyor. Rakamları gizlemeye çalışan TÜİK bile bazı noktalarda açık vermek urumunda kaldı’’ ifadelerini kullandı.
Resmi rakamlara göre işsiz sayısının 4 milyon 100 bin kişi olduğunu belirten Karasu, 4 milyon 500 bin kişinin iş bulma umudu olmadığı için iş aramadığını söyledi. Karasu, ‘’İş bulma umudunu yitirmiş vatandaşlarımızı da hesapladığımızda işsizlik rakamı 8 milyon 600 bine çıkıyor. İstihdam rakamları ise geçen yıla göre 2 milyon kişi azalmış durumda.
TÜİK’in gizlemeye çalıştığı gerçek işsizlik verisi yüzde 24’’ dedi.
İşsizlik rakamlarının bununla da sınırlı olmadığını belirten Karasu, ‘’Bugün ne yazık ki milyonlarca vatandaşımız 1168 TL ile açlık sınırının yarısı kadar bir ücretle kısa çalışma ödeneği altındaki zulüm ücretine mahkum edilmiş durumda. Fiilen çalışmayan bu vatandaşlarımızı da hesaba kattığımızda işsizlik oranı yüzde 40’lara dayanıyor’’ şeklinde konuştu.
İktidarın ekonomi politikasının çöktüğünü söyleyen ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomideki ivmelenme açıklamalarında değinen Karasu, ‘’Haziran ayı işsizlik verileri bizlere bir ivmelenmenin olmadığını gösteriyor. Özellikle, Ağustos ortasından itibaren başlayan vaka sayılarının artma süreci işsizlik rakamlarını yukarı çekmeye devam edecek’’ dedi.
Ekonomideki en önemli sorunun işsizlik olduğu belirten Karasu, bu rakamların yanında bir de esnafın durumunu eklediğimizde ekonomik felaketi daha net görebiliyoruz.
Pandeminin başından bu yana esnaf iş yapamaz durumda. Aylardır kepenk açmadığı dükkanı için kira ödemeye, SGK ödemeye devam etti. Mutfak, çarşı, pazar yangın yeri ama iktidarın derdi enflasyon ve işsizlik rakamlarını gizlemek. Türkiye bu ekonomik modelle artık yönetilemiyor. Sarayın gündemi nedir bilmiyorum ama milletin gündemi işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)