CHP’Lİ KARASU: İKTİDARIN BECERİKSİZLİĞİ SİVAS’I SUSUZ BIRAKTI 

TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas’ta yaşanan su sorununa dikkat çekti. 

Vekil Haberleri 01.11.2022, 12:00
CHP’Lİ KARASU: İKTİDARIN BECERİKSİZLİĞİ SİVAS’I SUSUZ BIRAKTI 

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuştu. Karasu, Sivas’ta yaşanan su sorununa dikkat çekerek, . 2 kadim ırmağa e v sahipliği yapan Sivas’ın, sadece 350 bin kişinin yaşadığı şehir merkezi 2022 yılında su sıkıntısı çekiyor” dedi. 

Sivas’ın mevcut durum itibariyle 15 günlük suyunun kaldığını ifade eden Karasu sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Sivas hem Kızılırmak'ın hem Yeşilırmak’ın doğduğu kent; Yeşilırmak Suşehri’nden, Kızılırmak İmralı’dan doğup Orta Anadolu’yu dolaşarak Samsun’dan Karadeniz’e dökülüyor. Bu 2 ırmak Sivas’ı öylesine etkilemiş ki adına türküler yakılmış. 2 kadim ırmağa ev sahipliği yapan Sivas’ın, sadece 350 bin kişinin yaşadığı şehir merkezi 2022 yılında su sıkıntısı çekiyor. Bugün Belediye Başkanı açıkladı, Sivas’a su sağlayan 4 Eylül Barajı’nda yaklaşık on, on beş günlük su kalmış durumda. 4 Eylül Barajı açıldığı gün “Sivas’ın yüzyıl su sorunu olmayacak.” diyenler, sulama amacıyla yapılan Pusat Barajı’ndan yapılacak takviyeyle de elli yıl boyunca su sorunu yaşanmayacağını ifade ediyorlar. Pusat Barajı’nı sulama için yapmıştınız, şimdi bu bölgede ekim yapan çiftçilerimiz ne yapacaklar? Yirmi yıldır hem Türkiye’yi hem de Sivas’ı sizler yönetiyorsunuz Sayın Bakan, var olan, devam eden projeler ise ne yazık ki ilerlemiyor. Bunun nedeni ne yazık ki öngörüsüz, beceriksiz yönetim anlayışınızdır. 

Yıllardır “Gemerek Kartalkaya Barajı bitecek.” deniliyor, 2015 yılında proje başladı ancak hâlâ hizmete açılmadı; proje bitim tarihi 2026 olarak görülüyor, 2021’e kadar ayrılan ödenek 81 milyon TL. İnşaatın 2015 birim fiyatlarıyla maliyeti ise 380 milyon TL. Ne zaman bitireceksiniz bu barajı Sayın Bakan? Kangal Akçakale Bektaş Göleti, Polat Deresi Karacaören Göleti; projeleri hazırlandı, ödenek olmadığı için ihalesi bir türlü yapılamıyor. Bu projeler nasıl başlayacak, ne zaman bitecek? Ayrıca, Sivas’ta birçok baraj ve gölet kurumuş durumda. Bu gölet ve barajların kurtarılması için nasıl bir politikanız var? Divriği Çaltı Çayı, burada vahşi sulama yapıldı ne yazık ki. Denetimsiz, öngörüsüz bir şekilde yapılan sulama sonucunda, bu yaz Divriği Çaltı Çayı kurudu, içinde milyonlarca balık telef oldu. Köylerinde az bir bostan eken çiftçilerimiz bostanlarını sulayamadı. Özellikle, bu öngörüsüzlüğün, bu kontrolsüzlüğün, bu denetimsizliğin nedeni kimdir Sayın Bakan?”
 

Yorumlar (0)