banner773

CHP'Lİ KADİM DURMAZ:ÇALIŞMADIKTAN SONRA HAVALİMANI OLSA NE OLACAK?

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz, Tokat Havalimanı ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 04.01.2019, 13:54 04.01.2019, 13:54
CHP'Lİ KADİM DURMAZ:ÇALIŞMADIKTAN SONRA HAVALİMANI OLSA NE OLACAK?

16 Nisan referandumuna kadar Tokat havalimanına günde 2 uçağın indiğini ve havayolu şirketinin zarar etmediğinin bilindiğini ifade eden Durmaz: “Tokat’ı hizmet anlamında İstanbul’la kıyaslıyoruz ama mevcut havalimanımızdan İstanbul’a uçuş yok. 2 Havalimanı olan iki ilden biriyiz açıklamasının yerine ‘bir havalimanımız var yeterli olmasa da kullanabiliyoruz, buna rağmen ikinci yeni bir havalimanımızda yapılıyor’ sözlerini duymak isterdik” dedi.

ARTIK SÖZ DUYMAK İSTEMİYORUZ

İlimizin acil yapılması gereken ihtiyaçları var, ödenek verilmediği için yarım kalan projeler var. Çamlıbel tüneli etüdü projesi yapılmış ihale edecek iktidarı bekliyor. Niksar-Akkuş-Ünye yolu, Niksar-Almus yolu, Artova-Sulusaray-Yeşilyurt yolu bunlardan sadece bir kaçı. Her yıl aynı sözleri duymak istemiyoruz. Daha öncede söyledik, yine tekrarlıyoruz. Söz değil sonuç istiyoruz. Yarım kalan yatırımlarımızın devam etmesini, projesi hazır olan yatırımların programa alınıp ödenek ayrılmasını, verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz.

            2019 YILINDA ÖDENEK AYRILACAK MI?

Tokat’a 2018 yılında yeni bir havalimanı yapılmaya başlanmıştır. Gelen ödenekler dâhilinde inşaatı devam etmektedir. İncelediğinde yeni havalimanının bitirilmesi 2020 yılı içerisinde planlandığı görülmektedir. 2018 yılı sonunda %10 luk bölümü ancak tamamlanabilmiştir. Tasarruf genelgesi gereği ödenek durumuna bağlı bu sürenin ileri tarihlere aksayacağı da görülmektedir. Bu sebepten dolayı yeni havalimanı yapılana kadar mevcut havalimanın kullanılması mutlaka sağlanmalıdır.  Tokat’ta dört farklı organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Buna rağmen ulaşım sorunlarından dolayı yatırımcının tercih ettiği illerden arasında yer almamaktadır.

TOKATLILAR İSTANBULUN 10 İLÇESİNDE İLK SIRADA

            Tokat son 10 yılın en çok göç veren illerinden biridir. İstanbul’un 10 ilçesinde 1.sırada nüfusa sahiptir. Ayrıca Tokat yaş sebze ve meyve özellikle kısa sürede nakledilmesi gereken meyve bazlı iyi bir üretici bölgedir. Organize sanayi olarak 6. Bölgede olan katma değeri yüksek üretim yapacak, yatırımcının gelmesi, göçün durması ve tarımsal ürünlerin sanayiyle geliştirilmesi için mutlaka bu bölgedeki havalimanımızın çalışması gerekmektedir. 

 

            Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na yönettiği sorular;

  1. Tokat’ta yapımı devam eden yeni Havalimanı inşaatı için 2019 yılında ödenek ayrılmış mıdır? Ayrılmış ise bu ödeneğin miktarı ne kadar olacaktır?
  2. Yeni Havalimanı yapılana kadar mevcut havalimanının kullanılabilmesi için bir çalışmanız var mıdır?
  3. Yeni Havalimanı için 2018 yılında yapılan iki ihaleden birine itirazda bulunan firmalar olmuştur. İhalenin iptal olması durumunda yeniden yapılacak mıdır? Yapılacaksa kamu zararı olacak mıdır? Zarar söz konusu olursa ihaleyi yapanlar hakkında kamuyu zarara uğratmaktan soruşturma açılacak mıdır?
  4. Ya da yapılan ihaledeki hukuki sorun çözüme kavuşup ihaleyi alan firma devam edecek midir?
  5. Ülkemizde zarar eden havalimanları var mıdır? Varsa hangileridir ve zararları ne kadardır? Zarar ediyorsa neden zarar etmektedir?

 

Yorumlar (0)