CHP'Lİ İSMAİL ATAKAN ÜNVER MECLİSTEN UYARDI: VATANDAŞ ZEHİR SOLUYOR

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de görüşülen Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif üzerine söz aldı. Meclis kürsüsünden hava kirliliğinin alarm veren seviyelere ulaştığını belirten Ünver, vatandaşın zehir soluduğunu söyleyerek hava kirliliğine bağlı ölümlerin trafik kazalarına bağlı ölümlerden daha fazla olduğunu aktardı.

Vekil Haberleri 30.11.2018, 11:40 30.11.2018, 11:40
CHP'Lİ İSMAİL ATAKAN ÜNVER MECLİSTEN UYARDI: VATANDAŞ ZEHİR SOLUYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de yaptığı konuşma ile hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını belirtti ve bir an önce önlem alınması gerektiğini ifade etti. Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklifin 27’nci maddesi üzerine söz alan CHP’li Ünver konuşmasının başında Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 ve 2017 yıllarında yaptığı değerlendirmeyi hatırlattı. Ünver bu rapora göre Avrupa’da havası en kirli 10 kentin 8’inin Türkiye’de olduğunu ve bunlardan birinin Karaman olduğunu ifade etti.

 

ZEHİRLİ HAVA HER YERDE

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün partikül madde 2,5 kriterine göre ölçüm yaptığını söyleyen Ünver; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise kükürtdioksit ve partikül madde 10 kriterine göre ölçüm yaptığını aktardı. Bakanlığın ölçümlemediği partikül madde 2,5 olarak adlandırılan ince parçacıkların enerji santralleri, fabrikalar, motorlu taşıtlar, uçakların yakıt artıkları, evdeki odun ve kömür kullanımı, orman yangınları ve tarımsal yanma gibi sebeplerle gündelik hayatın her anında yer aldığını söyleyen Ünver; “Sizce bunlardan hangisi ülkemizde yok da bakanlık bunu ölçmeye değer bulmuyor?” diye sordu.

 

TRAFİK CANAVARINDAN DAHA TEHLİKELİ

 

Bir kişinin günlük ihtiyacı olan 15 metreküp temiz havayı sadece tek bir taşıtın on dakikalık sürede tehlikeli hale dönüştürdüğünü belirten Ünver, hava kirliliğindeki tehlikenin boyutlarını şu sözlerle anlattı: “Hava kirliliği trafik canavarından daha fazla can almaktadır. Ülkemizde her 100 bin ölümün 44'ü hava kirliliği nedenlidir. Ülkemizde trafik kazaları nedeniyle her yıl yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini düşünürsek hava kirliliğinin Türkiye için trafik canavarından daha tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Hava kirliliğinin yol açtığı rahatsızlıklar nedeniyle ülkemizde her yıl 32 bin kişi hayatını kaybediyor.”

 

GÖRÜNMEZ KATİL; HAVA KİRLİLİĞİ

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 81 ilimizin 80’inde havanın solunabilir olmadığına dikkat çeken Ünver, “Eğer böyle giderse hava kirliliği sebebiyle yaşanabilecek daha büyük felaketler kapımızda demektir.” dedi. Hava kirliliğinin “görünmez katil” olarak adlandırıldığını belirten CHP’li Milletvekili; “Hava kirliliği yetişkinlerde kalp dolaşım sistemindeki bozukluklara bağlı ölümlerin dörtte 1'inin sorumlusu olduğu gibi, felç vakalarının yüzde 25'i, akciğer kanseri vakalarının yüzde 30'u ve kronik akciğer rahatsızlıklarının yüzde 43'ü de hava kirliliğine bağlı sebeplerden ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.

 

SEKİZ İLDEN BİRİ KARAMAN

 

Hava kirliliğinin ciddi ekonomik boyutlarının da olduğuna dikkat çeken İsmail Atakan Ünver; “Sağlık maliyetlerinde artış, iş verimliliğinde düşüş gibi sebeplerle ekonomiyi doğrudan etkileyen hava kirliliği toprağa, ormana, göllere ve nehirlere de zarar vererek tarımsal verimliliği olumsuz yönde etkilemektedir.” dedi. Ünver sözlerine şu şekilde devam etti: “Konuşmamın başında da belirttiği üzere Avrupa'nın havası en kirli 10 ilinden 8'ine sahibiz ve bunlardan 1'isi de ne yazık ki seçim çevrem olan Karaman. Karaman'da il merkezi dışında doğal gaz kullanımı yaygınlaştırılamamış ve dolayısıyla hava kirliliği bu yönüyle önlenememiştir.”

 

ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİ SIRALADI

 

Hava kirliliği sorununun halk sağlığı açısından daha ciddi boyutlara ulaşmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, belediyeleri ve tüm yetkili birimleri gerekli hassasiyeti gösterme konusunda göreve davet eden Ünver; “Bunu, hava kirliliğine maruz kalan tüm yurttaşlarımız adına rica ediyorum.” dedi. Ünver sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bunun için öncelikli olarak kentlerde toplu taşıma ve raylı sistemler geliştirilmeli. Araçların emisyon denetimleri aksatılmamalı. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde valilik ve belediyeler yurttaşları bilgilendirmeli. Kentsel dönüşüm devletin sıkı denetimi altına alınmalı. Yoksul yurttaşlara kalitesiz kömür dağıtımı yerine doğal gaz abonesi olmaları sağlanarak kullanım bedelleri devletçe desteklenmelidir.”

Yorumlar (0)