CHP'li İrfan KAPLAN:GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARININ FARKLILIKLARI GİDERİLSİN!

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan KAPLAN, şehit aileleri, malul ve muharip gaziler ve yakınlarının ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.15 Temmuz gazi ve şehit yakınları ile diğer terör şehit yakınları ve gazilerin aralarındaki farkın giderilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi vererek, konuyu meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 31.10.2018, 13:12 31.10.2018, 13:12
CHP'li İrfan KAPLAN:GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARININ FARKLILIKLARI GİDERİLSİN!

GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARININ MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİ ANAYASAL ZORUNLUKTUR!

Kaplan, verdiği yazılı soru önergesinde “Anayasanın 61. maddesi uyarınca hiçbir fark gözetmeksizin tüm gazi ve şehit yakınlarının mağduriyetini en aza indirmek devletin anayasal zorunluluğudur” diye belirterek bir an önce şehit yakınları ve gazilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Kaplan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu açıklamalara yer vermiştir.

 “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişimine ilişkin 667 sayılı olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirler dâhilinde çıkarılan kanun hükmünde kararname uyarınca darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden güvenlik görevlileri ve sivil vatandaşlar şehit kabul edilmiş, şehit ve gazi yakınlarına sağlanan hak ve imkânlar yine 667 sayılı KHK ile düzenlenmiştir.

Ayrıca 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununda yapılan değişiklikler sonucunda ise; gazi ve şehit yakınlarına sağlanan imkânlar hususunda bir takım eşitsizlikler meydana gelmiştir. Bu adaletsizlikler nakdi tazminat tutarları arasındaki farklılıkların yanında, şehit ailelerinin yalnızca bir bölümüne tahsis edilen konutlar ve geçici madde kapsamında yine adaletsizce sağlanan istihdam hakları olarak kendini göstermiştir.

15 Temmuz darbe girişimi öncesi terörle mücadele sırasında yaralandığı halde gazi unvanına erişemeyen mağdurların mücadelesi devam ederken “15 Temmuz gecesi tırnağı zarar görenler bile gazi sayılacaktır” ibaresi bahsi geçen adaletsizliği kanıtlayan bir hak ihlali niteliğindedir. Ülkenin bölünmez bütünlüğü uğruna verilen her mücadele kendi arasında derecelendirilemeyecek kadar tarifi zor bir öneme sahiptir. 15 Temmuz öncesi terörle mücadele kapsamındaki şehit ve gazi haklarının 15 Temmuz Demokrasi şehit ve gazi haklarının gerisinde tutulması kabul edilemez. Devlet tarafından sağlanan imkânlar eşit ve adil olmalıdır.”

KAPLAN’IN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORULARI:

  1. 15 Temmuz şehitleri ile terör şehitlerine ödenen nakdi tazminat tutarları arasındaki farklılığa bir düzenleme gelecek midir?
  2. 15 Temmuz öncesi %40 malul olma şartı sebebiyle terörle mücadele kapsamında yaralandığı halde gazilik unvanına erişemeyen mağdurların unvanları teslim edilecek midir?
  3. Şehit aileleri, gazi ve yakınlarına sağlanan istihdam hakları konut kredi ve tahsisi, askerlikten muafiyet ve vergi indirimleri hususunda adaletsizliklerin giderilmesi için hakkaniyetli bir çalışma yapılacak mıdır?

Yorumlar (0)