banner773

CHP'li İlhami Özcan Aygun: İhraç Edilen Bolet Mantarını Koruma Çağrısı

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’ın Saray ilçesinde köylümüz için önemli bir gelir kaynağı olan “doğal bolet mantarında” yaşanan azalma nedeniyle harekete geçti. Bu konuda TBMM’ye soru önergesi veren Aygun, orman ferahlandırma çalışmaları ile toprağın daha çok güneşle buluşması sonucu mantarlarda azalma yaşandığını, köylülerin gelir kaybına uğradığını söyledi.

Vekil Haberleri 30.11.2018, 12:41 30.11.2018, 12:41
CHP'li İlhami Özcan Aygun: İhraç Edilen Bolet Mantarını Koruma Çağrısı

Aygun, TBMM’ye sunduğu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlamasını istediği önergesinde; Bakanlığın 2019 sunuş bütçesine göre orman köylerinde kırsal kalkınmayı sağlamak için eylem planları yapılacağına işaret etti.

Fransa, İspanya ve İtalya’ya ihraç edilen mantar

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde Ayvacık, Safaalan, Güngörmez ve Bahçeköy köylerindeki Istranca’nın gür ormanlarda yetişen ve “Boletaceae” familyasından gelen, halk arasında “porçini mantarı, çörek mantarı ya da bolet mantarı” olarak bilinen doğal mantar türünün köylüler için önemli bir gelir kaynağı olduğuna işaret eden

CHP Milletvekili Dr. Aygun, “Fransa, İtalya ve İspanya’ya ihraç edilen mantarlar, kırsal kalkınma açısından önem taşırken, orman köylülerimize gelir sağlamaktadır. Bolet mantarı, zengin besin değeri, içerdiği vitamin, mineral ve proteinin yanı sıra; bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi olarak kullanılan özelliği ile kilosu 30 liradan satılmaktadır” dedi.

 

Ormanları da koruyalım, mantarı da koruyalım

 

2006 yılından bu yana yapılan orman ferahlandırma çalışmalarına işaret eden Aygun, şöyle devam etti:

 

“2006 yılından itibaren ormanlarda uygulanan ferahlandırma çalışması nedeniyle ağaçlardaki sıklığın azaltılması sonucu toprağın daha çok güneş almasına bağlı olarak bolet mantarında verim düşmüştür. 2006 öncesinde bölgede yılda 500-600 ton çıkan bolet mantarı miktarı, şu anda 150 tona düşmüştür. Kırsal kalkınma için önemli bir gelir kapısı olan bolet mantarlarında artış sağlanması için orman ferahlandırma çalışmalarında kademelendirme önem kazanmaktadır. Sıkışık ağaçların budanarak, yangına karşı önlem almayı amaçlayan bu çalışmalar ile toprak güneşle buluşturulmaktadır.  Ormana bir yönüyle büyük katkı sağlayan bu uygulama, diğer yanı ile bölgenin geçim kaynağı olan doğal bolet mantarlarında azalmaya neden olmaktadır” dedi.

 

Aygun, şu sorulara yanıt istedi:

- Bu kapsamda bir önlem almayı planlıyor musunuz?

-Bolet mantarlarının yoğun olduğu bölgelerde ferahlandırma yerine başka bir bakım yönteminin uygulanması mümkün müdür?

-Bolet mantarı miktarındaki azalmayı engellemek için bir eylem planınız var mı?

Yorumlar (0)