CHP'Lİ HASAN BALTACI, KRONİKLEŞEN PROBLEMLERİ TBMM'YE TAŞIDI

DOKTOR İHTİYACI, EĞİTİM, ŞEKER FABRİKASI, KÜRE BAKIR MADENİ, YEREL MEDYA, BALLIDAĞ, TIP FAKÜLTESİ, ÖZEL UĞURLU, CİDE HES, YURDUN TEPE KAYAK MERKEZİ VE REFERANDUMLA KASTAMONU’DAN AYRILMAK İSTEYEN KÖYLER BALTACI’NIN DİLE GETİRDİĞİ KONULAR OLDU.

Vekil Haberleri 29.11.2018, 10:47 29.11.2018, 10:47
CHP'Lİ HASAN BALTACI, KRONİKLEŞEN  PROBLEMLERİ TBMM'YE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünde Kastamonu’nun sorunlarını dile getirdi.

TBMM’nin 27’nci dönem 2’nci yasama yılı 23’üncü birleşiminde CHP Grubu adına gündem dışı söz alan Milletvekili Hasan Baltacı, eğitimden sağlığa, ulaşımdan turizme kentin kronikleşen problemlerine değindi ve çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.

Plan Bütçe Komisyonu’nda Kastamonu’da ki uzman tabip eksiğiyle ilgili yönelttiği soruya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından verilen cevabı kürsüden Meclis ile paylaşan Baltacı, yine kentin eğitim alanındaki olumsuz tablosuna dikkat çekti.

Kastamonu’nun tarım ve hayvancılık alanında zor günler yaşadığına işaret eden Hasan Baltacı, Kastamonu Şeker Fabrikası’nın halen karşı karşıya olduğu özelleştirme tehdidini, Küre Eti Bakır’a ait madenin işlenmek üzere Mardin’e gönderilmesini, Kastamonu yerel medyasının geçirdiği zor günleri, çürümeye terk edilen Ballıdağ Hastanesi’ni, Kastamonu Tıp Fakültesi’ni, Özel Uğurlu Hastanesi’ni, Loç Vadisi’ne yapılmak istenen HES projesini, 2012’de yapımına başlanan ancak bir türlü bitirilemeyen Yurdun Tepe Kayak Merkezi’ni ve komşu illere bağlanmak için referanduma giden köyleri gündeme taşıdı.

Meclis Genel Kurulu’nun 22’nci birleşimde de kürsüyü kullanıp ülke genelinde olduğu gibi Kastamonu’da da artan trafik cezaları ile iktidarın ekonomide ki açığı kapatmak için dolaylı dolaysız vergilere ve temel tüketim maddelerine getirdiği zamları eleştiren Milletvekili Hasan Baltacı şunları söyledi;

BAKAN, KASTAMONU’NUN

SAĞLIK BAKANLIĞI NEZDİNDE YOK HÜKMÜNDE

OLDUĞUNU İFADE ETMİŞTİR

“Sayın başkan, değerli milletvekilleri; Bir milli mücadele şehri olan Kastamonu’nun; sağlıktan eğitime, tarımdan hayvancılığa, ulaşımdan turizme, yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için kürsüye çıkmış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Elindeki fabrikaları bir bir özelleştirildiği, istihdama yönelik yeni yatırım alamadığı yetmezmiş gibi sağlık ve eğitim hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamayan Kastamonu’nun bu sebeplerden ötürü nüfusunun 2 katı bugün metropollerdedir. Geçtiğimiz hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken Kastamonu’da ki hekim ihtiyacını dile getirdik. Eksik olmasın, bakan cevap vermiş! Kastamonu’nun 19 ilçesi, 372 bin nüfusu olduğunu unutmuş olacak ki cevabında şöyle demiş; “Kastamonu ili sağlık tesislerimizde 7 çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı, 6 kadın hastalıkları doğum uzmanı ve 3 göğüs hastalıkları uzmanı görev yapmaktadır.” Bu cevap Kastamonu’nun Sağlık Bakanlığı nezdinde yok hükmünde olduğunun ifadesidir. By-Pass yapılamayan Kastamonu’da öğrencilerinin yaklaşık 12 senedir başka şehirde okuduğu Tıp Fakültesi, FETÖ kumpasıyla kapatılan Özel Uğurlu Hastanesi ile kaderine terk edilen Daday Ballıdağ Hastanesi’nin durumu halen belirsiz.”

ÖRGÜN EĞİTİMDEN UZAKLAŞAN

AÇIK LİSEYE KAYDOLAN ÖĞRENCİ

SAYISI 5 BİN 525’E YÜKSELDİ

“Bakın; 2018-2019 eğitim öğretim dönemi 815 öğretmen açığıyla başladı. İl genelindeki okul ve öğretmen açığı nedeniyle bugün Kastamonu’da 10 bin 200 öğrenci taşımalı olarak eğitim alabiliyor. 12 yıllık zorunlu eğitimini tamamladıktan sonra örgün eğitimden uzaklaşan, açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayımız yeni dönemle birlikte 5 bin 525’e yükseldi.”

KASTAMONU’DA İLK TERCİHİNE

YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİ SAYISI 2078

“İktidar her öğrenci istediği okula gidecekti demişti. Yeni eğitim öğretim dönemi öncesi Kastamonu’da sınavla öğrenci alan liselere bin 785 öğrenci müracaat etti ama sadece 681’i yerleşebildi. Sınavsız öğrenci alan liselere ilk tercihinde yerleşemeyen öğrenci sayımız 974. İmam hatip liselerine ilk tercihinde yerleşen öğrenci sayısı ise sadece 259.”

22 KURUM KASTAMONU’DA

VEKÂLETEN İDARE EDİLİYOR

“Bu arada; Milli Eğitim’in de aralarında bulunduğu 22 kurum Kastamonu’da vekâleten idare ediliyor. Böyle bir durumda görevlerini layıkıyla yapabilirler mi? Eğitimdeki kaosun bir nedeni de inşaat. Depreme dayanıklı olmadığı için il genelinde 21 okul yıkıldı. Yıkılan okulların öğrencileri kamudan bozma binalarda 40 ve üzeri mevcutlu sınıflarda eğitim öğretim görüyor. Önümüzdeki süreçte eğitim yatırımlarında kısıtlamaya gidileceğinden bu kaosun uzun yıllar süreceği, çocuklarımızın yine mağdur edileceği görülüyor.”

KASTAMONU, EN ÇOK ÇİFTÇİSİ

AZALAN İLK 15 İL’İN ARASINDA

“Ayrıca, toplam tarım alanının sadece yüzde 44’ünü işleyebilen Kastamonu’da çiftçiler artık ekemiyor. Onların ifadesiyle hayat televizyonda farklı, köyde çok farklı. Bankaya, kooperatife borcu olmayan çiftçi neredeyse kalmamış. Raflarda gıda fiyatları artmasına rağmen çiftçimiz yüzde 50 fakirleşti. Her 100 çiftçiden 5’i üretmeyi bıraktı. Kastamonu, en çok çiftçisi azalan ilk 15 İl’in arasında.”

4 AY ÖNCE 6 BİN TL OLAN

BÜYÜKBAŞ HAYVAN ŞİMDİ

4 BİN TL’YE ZOR ALICI BULUYOR

“Ağlıda, Devrekâni’de, Seydiler’de insanlar hayvancılık yapamıyor. Hayvanlarını mecburiyetten satıyor. 4 ay önce pazarda 6 bin lira olan büyükbaş hayvan şimdi 4 bin liraya zor alıcı buluyor.”

KAR ALTINDA KALAN PANCAR

ŞEKER FABRİKASI NEDEN SATILMAMALI

CEVABI ASLINDA BİZE VERİYOR

“Tüm bunlar yetmezmiş gibi Kastamonu Şeker Fabrikası da özelleştirilmek isteniyor. Özelleşen fabrikalara üretim yapan çiftçilerin, tarlalarda kar altında kalan pancarları, Kastamonu Şeker Fabrikası önünde küspe kuyruğu oluşturan Çorumlu hayvan besicileri, Kastamonu Şeker Fabrikası neden satılmamalı bunun cevabını aslında bize veriyor.  Ayrıca Kastamonu özelleştirmenin ne olduğunu Küre Eti Bakır’dan, Taşköprü SEKA Fabrikası’ndan iyi biliyor.”

HÜSNÜ AÇIKSÖZ’ÜN YOL ARKADAŞLARI

GAZETELERİNİ GÜNLÜKTEN HAFTALIĞA DÜŞÜRÜYOR

“SEKA, Mopak’a satıldı. Bugün fabrika çürüyor. Kâğıt fabrikalarını satanlar Türkiye’yi gazete basacak kâğıda muhtaç bıraktı. Bir asırlık basın geleneğini sürdürmeye gayret eden, İstiklal Marşı’nı ilk kez Kastamonu’da gazetesinde yayınlayan Hüsnü Açıksöz’ün yol arkadaşları bugün, gazetelerini günlükten haftalığa, renkliden renksize, 8 sayfadan 6 sayfaya düşürmek zorunda kaldı.”

KÜRE’NİN PİRİTİ MARDİN’E

GENÇLERİ İŞ İÇİN İSTANBUL’A GİDİYOR

“Millete küfür edenlere yok pahasına satılan Küre Eti Bakır’ın piriti, Kastamonulular otomobil farikası yalanıyla uyutulurken Cengiz Holding’in Mardin Mazıdağı’na yaptığı yeni tesisine işlenmek üzere gönderiliyor. Küre’nin Kastamonu’nun işsiz gençleri ise ekmek parası için İstanbul’un yolunu tutuyor. Küre’nin bakırından servetine servet katan Cengiz’e İnebolu’nun Limanı da 49 yıllığına armağan edildi. Küre’deki fabrika ile liman arasında kullanacağı yolun 1 milyar 380 milyonluk ihalesi de tabi ki Cengiz’e verildi.”

SAHİL İLÇELERİ 15 YIL

ÖNCESİNİ MUMLA ARIYOR

“Kastamonu turizm cenneti olacak ama ilgisizlik nedeniyle o yıldızı bir türlü parlamıyor. Sınırları içinde iki milli parka, 170 kilometre sahile, bin 400’ün üzerinde tescilli konağa, kış sporları için eşsiz sayılabilecek Ilgaz Dağı’na sahip olan Kastamonu’ya AKP üvey evlat muamelesi yapıyor. Abana, Çatalzeytin, İnebolu, Doğanyurt 15 yıl önce deniz turizminin sağladığı canlılığı mumla arıyor.”

LOÇ VADİSİ HES’LE HANÇERLENMEYE ÇALIŞILIYOR

“Sadece kendi topraklarında yetişen 29 endemik bitki türüne sahip olan Cide’nin Loç Vadisi HES’le hançerlenmeye çalışılıyor. Gelin görün ki; derdi doğasını, toprağını savunmak olan Şerife Bacıların, Çanakkale türküsünü yazanların karşısına jandarma dikiliyor.”

YURDUN TEPE KAYAK TESİSİ ÇÜRÜYOR

“Ilgaz Dağı’nda 2012 yılında yapımına başlanan Yurdun Tepe Kayak Merkezi halen bitirilmeyi bekliyor. Telesiyej ve teleski imalatları çürüyor, milyonlarca lira kamu kaynağı israf ediliyor. Yolu, kanalizasyonu, okulu olmayan köyler öyle ilgisiz kalmış ki haklı olarak komşu illere bağlanmak için art arda referandum yapıyor. Kastamonu kan ağlıyor! Kastamonu can çekişiyor!”

Yorumlar (0)