CHP'li Hakverdi:279 Bin 897 kişi Öğrenim ve Katkı kredilerini ödeyemediği için icralık!

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, öğrenim ve katkı kredisi borçlarına dair 2017 yılında edindiği bilgileri kamuoyu ile paylaşmış ve kredi ve öğrenim borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısının 342 bin 282, borcun ise 2 milyar 95 milyon 228 bin 502 lira olduğunu belirtmişti.

Vekil Haberleri 05.11.2018, 11:30 05.11.2018, 11:30
CHP'li Hakverdi:279 Bin 897 kişi Öğrenim ve Katkı kredilerini ödeyemediği için icralık!

Bu verileri geçtiğimiz sene “Yüzbinlerce genç icra tehdidi ile karşı karşıya” açıklaması ile paylaşan Hakverdi’nin 27 Eylül 2018’de Gençlik ve Spor Bakanlığına yönelttiği “Öğrenim kredilerinden dolayı haciz işlemi başlatılan kaç kişi vardır? Ve toplam tutar ne kadardır?” sorusuna Kredi ve Yurtlar Genel müdürlüğü tarafından verilen cevap vahim gerçeği gün yüzüne çıkarttı.

KYK Genel Müdürlüğü Hakverdi’nin sorusuna verdiği yanıtta.

            “Öğrenim/katkı kredisi alan ve muhtelif yıllarda borçlarını zamanında ödemediği için iki ve üzeri aksama yapan 6183 sayılı Kanun kapsamına giren 2018 yılında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı 279.897 kişi..”  olarak belirtildi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar HAKVERDİ, Öğrenim ve Katkı kredisi borçlarının silinmesi ve bundan sonra öğrencilere kurum tarafından ‘kredi değil burs’ verilmesine dair Kanun Teklifini meclis başkanlığına sundu.

Son günlerde bir çok kişinin öğrenim kredileri yüzünden icralık olduğuna dair gerek sosyal medya da gerekse sokakta bir çok üniversite mezunu yurttaşlar ve anne babalar tarafından kendisine çok sayıda şikayet geldiğini belirten Hakverdi yaptığı açıklamada;

“ Ülkemizde işsizlik her geçen gün artmakta ve hükümetin yanlış politikaları yüzünden yaşanan kriz daha da derinleşmekte. Son açıklanan Temmuz ayı verilerine göre Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı %19,9 olarak açıklandı. (Krizin daha ağır hissedilmeye başlandığı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ait veriler henüz gelmedi) Yani her 5 gencimizden biri işsizken bir de üzerlerine haciz yükü binmiş durumda. İcra takibi yapılan kişi sayısı tarafımıza iletilirken toplam tutar bilgisi verilmedi. Tahminlerimize göre bu tutar 2 milyar TL civarında. Birçok büyük şirketin milyarlarca liralık vergi borçları silinirken bu ülkenin eğitimli fakat işsiz bırakılan gençlerinden verilen öğrenim kredilerinin icra yolu ile alınmaya çalışılması kabul edilir gibi değil. Milletimize hakaret etmesine rağmen vergi borcu silinen sözde işadamları, milyarlarca liralık saraylarda badem sütü ile beslenen tek adamlar, devlet garantisi verilerek yaptırılan sözde yatırımlardan edilen zararlar düşünüldüğünde  bu rakam birilerinin içtiği “ejder suyu” parası” kalır.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak öğrenim kredi borçlarının silinmesi ve bundan sonra verilecek kredilerin karşılıksız olarak verilmesine dair geçtiğimiz dönem verilen kanun teklifleri gündeme dahi alınmadı. Bu veriler ışığında kanun teklifimizi yenileyerek TBMM başkanlığına göndermiş bulunmaktayım. Tüm partilerden bu sorunun çözümüne dair katkı bekliyorum.” Dedi.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Teklifim gerekçeleriyle birlikte ekte sunulmuştur.

                                                                                                                                      Ali Haydar HAKVERDİ

                                                                                                              Ankara Milletvekili

 

 

GEREKÇE

 

Ülkemizde her yıl yüzbinlerce öğrencimiz üniversitelerimizden Kredi Yurtlar Kurumunca verilen katkı ve öğrenim kredilerini kullanmakta ve bu kredilerin borçlarıyla mezun olmaktadır. Kanunen mezun olan öğrencilerin bu borçları mezuniyetten iki yıl sonra geri ödemeye başlamaları gerekmektedir. Bazı istisnai durumlarda (askerlik, doktora, yüksek lisans gibi) bir yıl erteleme mümkün olmaktadır. Kredi ödemelerini erteleme imkânı yok ise 19 Ekim 2010 tarihinden itibaren uygulanan gecikme zammı oranı aylık % 1.40 olarak uygulanmaktadır.

İşsizlik oranının çok yüksek olduğu Türkiye şartlarında üniversiteden yeni mezun bir kişinin iş bulması pek kolay olmamakla birlikte 2018 Yılı resmi verilerine göre açıklanan Temmuz 2018 işsizlik rakamlarında işsizlik oranı %10,8 dir, bu oranın içinde işsiz üniversite mezunlarının oranı %28 dir. Bu oranlara bakılınca Türkiye’deki üç buçuk milyonu aşkın işsizden 980 bin kişinin üniversite mezunu olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. 

Çocuklarını bin bir fedakârlıkla üniversiteye gönderen aileler, çocuklarının üniversite mezunu olmaları durumunda kendilerinden daha iyi bir yaşam koşullarına kavuşacağı ümidi ile ellerindeki tüm imkânları seferber etmekte, bu fedakârlığın sonucunda üniversite bitiren gençler iş bulamayınca büyük hüsran yaşamaktadırlar. İş bulma umudunu gün geçtikçe yitiren genç mezunlar, her geçen gün daha vasıfsız işlerde daha düşük maaşlarla çalışabilmek için bile adeta yarış haline girmektedirler. Birçoğu asgari ücret ile bile çalışmaya razı olmasına rağmen iş bulamamaktadır. Genç mezunların iş bulma sıkıntısına ek birde devlete olan kredi borçlarının ödeme günü gelmesinin verdiği stres, ödeyememe durumunda icra takibine düşme korkusu gençlerimizin umutlarını yitirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimizi bu olumsuz şartlarının bir parça düzelmesi ve rahatlamaları açısından Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilen krediler karşılıksız olmalıdır.

2017 yılında öğrenim kredisi kullanan 1 milyon 156 bin 832 öğrenciden 239 bin 97’sinin kredi borcunu zamanında ödeyemediği, Katkı kredisi kullanan 388 bin 225 öğrencinin ise 106 bin 185’inin kredi borcunu ödeyemediği saptanmıştır.

Yine 2018 Yılında kurum tarafından kredi borcunu ödeyemediği için 6183 sayılı kanun kapsamına giren 279 bin 897 kişi vergi dairelerine bildirilerek tahsilat yoluna gidilmiştir.

Öğrenim ve Katkı kredilerinin, çoğunlukla dar gelirli ailelerin çocuklarına verildiği dikkate alındığında, hükümetin yıllardır ekonomik büyümenin rekor kırdığı ve milli gelirin kişi başı 10.000 doları aştığı söylemleri ortada iken ve bir çok büyük şirketin milyarlarca lirayı bulan vergi borçları silinirken yüksek öğrenim öğrenci ve mezunlarının aldığı kredilerin karşılıksız olması ve kredi borcu olanların borçlarının silinmesi yerinde olacaktır. Unutulmamalıdır ki eğitimli gençlerin iş dünyasında yer alması ülkemizin geleceği açısından çok önemlidir. İşsizlik yüzünden bunalmış bu gençlerimizin sırtında kambur olan bu öğrenim ve katkı kredisi borçları silinmeli ve bundan sonra da bu ödemeler burs olarak yapılmalıdır.

MADDE GEREKÇELERİ

 

 

Madde 1- Bu madde ile yüksek öğrenim görenlere kurumun verdiği kredilerin bundan böyle burs olarak verilmesi amaçlanmıştır.

Madde 2- 14. Maddede yapılacak düzenleme ile 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununun 16. Maddesi geçerliliğini yitireceğinden bu maddenin kaldırılması öngörülmüştür.

Madde 3- Kredi borçlarının silinmesiyle, Yüksek öğrenim görenlerin mezuniyet sonrası iş dahi bulamadan borçlandırılmış olmalarının verdiği sıkıntı ve iş bulma sürecinin uzaması yüzünden icra takibine düşme risklerini ortadan kalkması sağlanacaktır.

Madde 4- Yürürlük maddesidir.

Madde 5- Yürütme maddesidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)