banner773

CHP'li Gürer:Zor sorular yanıtsız kaldı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türk Telekom’un Oger’e satışı ve kurumun satın alınan firmadan yıllar sonra devriyle ilgili kafalarda oluşan soru işaretlerini, Ulaştırma Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

Vekil Haberleri 11.04.2019, 11:12 11.04.2019, 11:12
CHP'li Gürer:Zor sorular yanıtsız kaldı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türk Telekom’un Oger’e satışı ve kurumun satın alınan firmadan yıllar sonra devriyle ilgili kafalarda oluşan soru işaretlerini, Ulaştırma Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

 

Bakan Cahit Turhan, kamuoyunun merak ettiği ve Gürer’in soru önergesine konu olan pek çok konuya yanıt vermek yerine Kamu Aydınlatma Platformunun (KAP) internet sitesini adres gösterdi. Ancak KAP’ta da Gürer’in sorularına yanıt yok.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Gürer, yazılı soru önergesinde, 2018 yılı Ağustos ayında hem BTK'nın hem de Hazinenin, Türk Telekom hisselerinin bankalara devri için Levent Yapılandırma isimli bir firmaya izin verdiğini hatırlattı. Gürer, “Bankalara devir işlemi ne durumdadır? Ağustos ayındaki karara rağmen, 3 ay sonra yani 3 Kasımda Türk Telekom Yönetim Kuruluna 4 yeni atama yapılmıştır. Bu atamaların hiçbirisi bankalardan değildir. Bankalara devir süreci durdurulmuş mudur? Bankalara devir süreci durduruldu ise, ortada bulunan borç nasıl ödenecektir? Yönetim Kurulu başkanı neden hala borcunu ödeyemeyen OTAŞ'ın sahibi olan ailenin bireyi, Mohammed Hariri'dir? Yönetim Kuruluna bir de Suudi Telekom yöneticisi atanmış. Bu kişinin oraya atanmasının sebebi nedir? Bu senenin sonunda hala ilişiği kesilmeyen OTAŞ, kar ederse Türk Telekom'dan temettü alacak mıdır? Türk Telekomun 6,5 milyar dolara Oger e satışından sonra yıllar bazında Türk Telekom ne kadar yıllık kar açıklamış ve buna mukabil Hazineye ve Oger Telekom'a ne kadar temettü ödemiştir? Oger Telekomun ne kadarlıkhissesi hangi bedelle STC'ye satılmıştır? Satıştan bu yana Oger Telekom ne kadar yerli/yabancı kredi kullanmıştır? Kredilerin ne kadarı ödenmiş ne kadarı kalmıştır? Kullanılan kredilerde devlet garantisi var mıdır? Satıştan bu yana Türk Telekom icra ve yönetiminde önemli söz sahibi olan ve halen Türk Telekom Genel Müdürlüğü görevini sürdüren Paul Doany, (Türk Telekom'un bugünkü borç içindeki yapısına bakıldığında..) hangi olağanüstü başarısı dolayısıyla halen görevde kalabilmektedir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Turhan, “Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin %55 hissesi, 21.12.2018 tarihinden itibaren Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.'ye devredilmiş olup SPK mevzuatı uyarınca www.kap.org.tr (KAP-Kamuyu Aydınlatma Platformu) adresinde tüm güncel bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu kapsamda; şirketin ortaklık yapısı ile varlıkları ve yükümlülüklerine ilişkin bilgiler, KAP üzerinde güncellenmekte olup, bu bilgilerin en güncel haline söz konusu platformdan erişilebilinmektedir” açıklamasını yaptı.

 

İlgili internet sitesi incelendiğinde, Gürer’in soruları ve kamuoyu tarafından da merak edilen çok sayıda sorulara yanıt verecek bilgilerin yer almadığı gözlemlendi. 

 

Yorumlar (0)