CHP'li Gürer'in 'Kanal İstanbul' sorusuna, Bakan Turhan'dan 'Parametreli' yanıt

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, İstanbul Boğazı’nda son 10 yılda gemi trafiğinin yüzde 25 oranında azalmasına rağmen, Kanal İstanbul Projesi’nin, gemi trafiğinde artış olacakmış gibi fizibilite edilmesinin gerekçesini sorduğu önergesine, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’dan yanıt geldi.

Vekil Haberleri 25.11.2018, 10:12 25.11.2018, 10:12
CHP'li Gürer'in 'Kanal İstanbul' sorusuna, Bakan Turhan'dan 'Parametreli' yanıt

Bakan Turhan, OECD verileri, Karadeniz Bölgesi’ndeki ticaret hacmi gibi pek çok parametrenin göz önünde bulundurularak Kanal İstanbul’un fizibilite çalışmalarının yapıldığını açıkladı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Bakan Turhan’a Kanal İstanbul Projesi’nin fizibilite çalışmalarıyla ilgili sorular yöneltti. Gürer, İstanbul Boğazı’nda gemi geçişlerinin son 10 yılda yüzde 25 oranında azaldığını, buna rağmen Kanal İstanbul’un fizibilite çalışması yapılırken, sanki gemi geçişlerinin artacağı göz önünde bulundurularak çalışma yürütüldüğüne dikkat çekti. Gürer, “Gemi sayısında azalma nedeniyle yapılmış olan boru hatları ve daha büyük gemilerin inşa edilmiş olmasının etkisi varken, gemi boyutları sürekli büyürken Boğaz'ın üçte birinin genişliğinde ve derinliğinde bir yapay suyoluna bu gemileri yönlendirmek risk oluşturmaz mı?” şeklinde soru yöneltti. 

Gürer’in Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yönelttiği sorularına yazılı yanıt veren Bakan Cahit Turhan, “Kanal İstanbul, gemi trafiği ile ilgili çalışmalar yapılırken, OECD verileri, Karadeniz Bölgesindeki ticaret hacmi, Karadeniz'e kıyıdaş komşu ülkelerin ekonomik gelişimleri, son 13 yılda İstanbul Boğazından geçen gemilerin trafik analizleri, gemi sektöründeki gelişmeler gibi birçok parametre göz önünde bulundurulmuş ve projeksiyonlar belirlenmiştir” açıklamasında bulundu. 

 

Bakan Turhan, Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerin boyutlarıyla ilgili olarak da İstanbul Boğazından Karadeniz'e geçen maksimum gemi boyutları ve geçiş yüzdeleri ile Karadeniz'de yer alan tüm limanların demirleme kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunu, bu hususların kanal maliyetine etkileri ile rüzgar, dalga, olumsuz tüm işletme şartları göz önünde bulundurularak yaptırılan navigasyon modellemesi sonucunda optimum şekilde belirlendiğini ifade etti. 

 

İstanbul Boğazındaki keskin dönüşler ve sert akıntılar nedeni ile özellikle büyük gemi geçişleri esnasında seyir, can, mal ve çevre güvenliği riskinin bertaraf edilmesinin zorunlu hale geldiğini anlatan Bakan Turhan, “Boğazdaki gibi sert akıntıların ve keskin dönüşlerin olmadığı, dahası gemi trafiğinin tek yönlü kontrollü bir şekilde sağlanarak seyir emniyetinin daha güvenilir bir şekilde yapılmasına imkan sağlayacak şekilde Kanal İstanbul'un tasarımı yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Turhan, CHP Milletvekili Gürer’in “Savaş gemilerinin donanmalarının Kanal üstünden Karadeniz'e çıkarılması bu yolla gerçekleşecek midir?” şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:  “Kanal İstanbul için yapılan gemi trafik projeksiyonları sadece ticari gemiler için yapılmış olup, stratejik açıdan kritik olan gemi türlerinin geçişi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.” 

 

Yorumlar (0)