banner773

CHP'li Gürer:Bakanlık yılda ortalama 260 baş safkan Arap atı satıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait 3 işletmede yetiştirilen safkan Arap atlarından yıllık ortalama 260 atın yetiştiricilere satıldığını açıkladı.

Vekil Haberleri 02.12.2018, 20:00 02.12.2018, 20:00
CHP'li Gürer:Bakanlık yılda ortalama 260 baş safkan Arap atı satıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait işletmelerde yetiştirilen yarış atlarıyla ilgili iddiaları, Meclis gündemine taşıdı. Gürer, Tarım ve Orman  Bakan Pakdemirli’ye ruam hastalığı nedeniyle ülkemizde yetiştirilen yarış atlarının yurtdışına gönderilemediği yönündeki iddialara dikkat çekti. Gürer ayrıca ülkemizin koşullarına uygun at türü geliştirilmesi konusunda bir çalışmanın olup olmadığını sordu. 

 

Gürer’in önergesine yazılı yanıt veren Bakan Pakdemirli, yurtdışına yarış atı çıkışında herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. Ancak neden ülkemiz atları yurt dışı yarışlara katılmadığına açıklık getirmedi.

 

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait üç işletme bulunduğuna işaret eden Bakan Pakdemirli, bunları Eskişehir’deki Anadolu İşletmesi, Bursa’daki Karacabey İşletmesi ve Malatya’daki Sultansuyu İşletmesi olduğunu bildirdi. 

Bakan Pakdemirli bu işletmelerde ülke koşullarına uygun olarak Osmanlı İmparatorluğundan bu yana safkan Arap atları yetiştirildiğini ve yetiştirilen atların kayıtlarının düzenli bir şekilde tutulduğunu ifade etti. 

 

Her yıl ortalama 260 baş safkan Arap atı yetiştirildiğini açıklayan Bakan Pakdemirli, bunların yetiştiricilere satıldığını kaydetti. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP döneminde artan şans oyunlarının yanında büyüyen yarış alanlarından birinin de at yarışları olduğunu ifade ederek, bu alanda tamamen yerli ırk geliştirilmesi ve ülkemize özgü olması için çalışılması gerektiğini belirtti. Gürer, “ülkemizdeki atların yurt dışına gidişlerinde sorun yoksa yurt dışı yarışlarına neden ülkemiz yarış atları hiç katılamıyor? Bunun da açıklanması gerekir” dedi.

Yorumlar (0)