CHP'Lİ GÜRER: TRAFİKTEKİ SORUNLAR, CEZA ARTIŞI İLE DEĞİL EĞİTİMLE AŞILIR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İçişleri Komisyonu’nda görüşülen Karayolları ile ilgili kanun teklifinde söz alarak trafik cezalarında büyük artış öngören ve 12 kanunda değişiklik yapılması talep edilen kanun teklifi üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Gürer, trafikte sorunların ceza ile değil eğitimle aşılabileceğini ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Vekil Haberleri 16.10.2018, 09:54 16.10.2018, 09:54
CHP'Lİ GÜRER: TRAFİKTEKİ SORUNLAR, CEZA ARTIŞI İLE DEĞİL EĞİTİMLE AŞILIR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü TBMM İçişleri Komisyonu’nda bir konuşma yaptı. 

 

GÜRER’DEN KANUN TEKLİFİ ELEŞTİRİSİ

 

Gürer, Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç’in başkanlığında toplanan İçişleri Komisyonu’nda teklif sahipleri olan AK Parti Milletvekilleri Mustafa Yel ve Akay Uslu’nun çeşitli başlıklardaki 12 kanunda 47 madde üzerindeki değişikliklerle ilgili bilgi verdiği toplantıda, tekliflerin komisyona geliş biçiminden, değişiklik teklif edilen maddelerin içeriğine kadar pek çok konuda eleştirilerini sıraladı.  Gürer, konuşmasında, genel kolluk personelinin yetki ve özlük hakları, trafik güvenliği, uyuşturucuyla mücadele kapsamındaki değişiklikler, mera kanunundaki değişiklikler ve diğer maddeler üzerindeki değişikliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

 

TEKLİFLERİ KİM HAZIRLIYOR?

 

Tekliflerin komisyona getiriliş biçimini eleştiren Ömer Fethi Gürer, bunların milletvekilleri değil, bakanlıklar tarafından hazırlanmış olabileceğine dikkat çekti. Parlamentodaki yapı değişikliği nedeniyle önerilerin milletvekilleri tarafından gündeme getirildiğini belirten Gürer, “ Milletvekilleri öneri getirirken yine torba yasa mantığıyla geliyor. O zaman, bir bakış açısından ‘Bunlar birileri tarafından hazırlanıp milletvekillerine dayatılıyor mu?’ düşüncesi egemen oluyor” dedi. 

 

KİME NE FAYDASI VAR?

 

Değişiklik teklif edilen Kanun maddelerinden birinde  mera kanunda kolluk biriminde görevli bir temsilci olmasının önerildiğini vurgulayan Gürer, “Mera Kanunu’nda ilgisine göre genel kolluk biriminde görevli bir temsilci olmasını neden talep ediyorlar ya da niye böyle bir kanun teklifi getiriyorlar? Bunun uygulamada kime, neye faydasını milletvekili olarak bölgelerinde veya Türkiye’de sorunu nasıl saptıyorlar? Eğer bir talep yoksa -ki, böyle bir talebin olduğunu düşünmüyorum- bunun buraya Bakanlığın isteği doğrultusunda yazıldığını düşünüyorum” dedi. 

 

ÇİFTÇİ BORÇLARI SİLİNSİN, EMEKLİLİKLE YAŞA TAKILANLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLSÜN

 

Komisyona, çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi ya da emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sorunun getirilmesinin daha faydalı olacağını anlatan Gürer, bunun yerine korucularla ilgili konunun değerlendirilmeye alınıp, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sorunun gündeme getirilmemesini yadırgadığını anlattı. 

 

HURDA ARAÇ SAHİBİ 2 BİN LİRA CEZAYI NASIL ÖDEYECEK?

 

Hurdaya çıkarılan araç için 2 bin 18 TL ceza verilmesini öngören teklifi de eleştiren Gürer, “Hurdaya çıkarılmış aracın bu parasını ödeyecek kişi var mı? Yok. Madem trafikten men edilecek bu ceza niye var? Ödenemeyecek ceza. Sonra ileride bir kanun teklifi daha gelecek, hurdaya çıkarılan araçlarla ilgili ödenemeyen cezaların ve bu konuda icraların veya borçların silinmesi için bir kanun teklifi daha gelecek. Mantığı var mı? Hurdaya çıkmış. Bu kişi zaten hurdaya çıkan araca biniyorsa bu parayı ödeyecek gücü var mı? Buradaki amaç ne?” diye sordu. 

 

KAMYONLA İŞÇİ TAŞIMA SORUNU NEDEN ÖNLENEMİYOR?

 

Gürer, mevsimlik işçilerin karıştığı trafik kazalarıyla ilgili olarak da, kamyonla işçi taşınmasının neden halen önlenemediğini sordu.

 

BİZİM ÖNERİLEREMİZ NEDEN DİKKATE ALINMIYOR?

 

Komisyona AK Partili Milletvekilleri tarafından getirilen Kanun teklifinde bazı beldelerin ilçe olmasıyla ilgili tekliflerin bulunduğunu söyleyen Gürer, Niğde’nin Yeşilgölcük için Kanun Teklifi verdiklerini hatırlatarak, “bizim bu konudaki önermelerimiz niye dikkate alınmıyor?” diye sordu.

 

UYUŞTURUCU KULLANIMI YAŞI 10’A KADAR DÜŞTÜ 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, uyuşturucu kullanımının  10 yaşına kadar indiğini belirterek, özellikle bonzaiyle ilgili okul içlerinde denetim yapılması gerektiğini, öğrencilerin okul tuvaletlerinde uyuşturucu kullandığına yönelik ihbarlar aldıklarını, bu konuda da bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Gürer, belediye zabıtalarına silah kullanacak kadar yetki verilmesi gerektiğini belirtti. 

 

BAŞPOLİSLİK UYGULAMASI NEDEN KALDIRILIYOR, MAĞDURİYET NASIL ÖNLENECEK?

 

Başpolislikle ilgili kadro ve rütbenin kaldırılmasıyla ilgili de bir değerlendirme yapan Gürer, “Burada da sınırlı sayıda mağdur var. Onlardan da bizlere, hepimize geldiği gibi, haklarının gasbedildiğini söylüyorlar. İki kez sınava ve atamaya tabi tutulduktan sonra eski sürece tekrar dönebilmelerinin yaratacağı psikolojik etkiden söz ediyorlar. Peki, bu baş polis kadrosunu da 2010 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi bir kanuni düzenlemeyle getirmiş, şimdi niye bunun kaldırılmasına ihtiyaç duyuyor? O arkadaşların mağduriyetiyle ilgili de düzenlemelerin yeni madde geldiğinde değerlendirilmesini düşünüyorum” diye konuştu. 

 

SORUN EĞİTİMLE ÇÖZÜLÜR

 

Gürer, “Bütün olarak trafikte sorunların aşılması bir eğitim sorunudur. Bu eğitim sorunu halledilmeden toplumun genelinin bu konulardaki bilinçlenmesi sağlanmadan sorun caydırıcı önlemlerle çözülecek olsaydı bugüne kadar en az benim bildiğim on kere filan düzenleme oldu, olmuyor. Onunla ilgili toplum bilinçlendirmesini artırmak lazım” ifadelerini kullandı. 

 

Bu arada AK Parti Milletvekillerinin teklifiyle görüşülen kanun teklifi kapsamında, muayenesiz araçların trafik cezası 108 TL’den, 235 TL’ye çıkıyor. Yaya geçidi ihlaline 253 TL zam yapılırken, hız sınırı aşma cezası bin lirayı buluyor. Korucuların emeklilik yaşının geriye çekildiği teklifte, Mera kanununda da değişiklik öngörülüyor. 

 

EYT TARTIŞMASI

 

Korucuların emekliliğini düzenleyen madde ise CHP’nin emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili bu maddeye yönelik önergesi ile AKP ve MHP bu nedenle, HDP koruculuğun kalkması yönünde verdiği önerge ile üç partide maddenin çıkarılması talebi sonucu kanun teklifinden çıkarıldı. EYT ile ilgili konuşan Ömer Fethi Gürer, EYT için kaynak sorununun dile getirilmesi üzerine şöyle dedi; “Emeklilikte yaşa takılanlara gelince mi bu hesaplamalar ortaya çıkıyor? Ülkede yapılan israfları burada dökersek kaynaklar doğru kullanılırsa bu emeklilikte yaşa takılanlara verdiğimiz devede kulak kalır. Ben KİT Komisyonunda da dile getirdim, 16 milyon dolarlık hurda olduğu hâlde 1 liraya satıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Kala kala yalnızca emeklilikte yaşa takılanların durumu mu kaldı? Bu çözülebilir, çözülemeyecek bir sorun değil.  Bu insanlar hiç kimseden hak etmedikleri bir şeyi istemiyorlar. Emeklilikte yaşa takılanlar primini ödemiş, gününü doldurmuş, kendisinin hak ettiğini istiyorlar. Bu insanı emekli ediyorsun...”Emeklilik yaşına gelmedin." diye, emeklilikle ilgili primini ödemiş, gününü doldurmuş kişi işten ayrıldığında hastalanması, mağduriyeti, yeniden iş bulamaması gibi sorunlar yaşıyor. İşten ayrılmış, gidiyor, iş arıyor, işveren yok. Bu insanlar gerçekten ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Bunların hakkına yok diyemeyiz, bunları mağdur edemeyiz. Bir de bunlar sizden hak istemiyor, haklarını istiyorlar” dedi.

Yorumlar (0)