CHP'li Gürer: Mimarlar için kadro açılmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mimarlık fakültelerinden mezun olanların sayısının her geçen yıl artmasına rağmen hem kamuda hem de özel sektördeki istihdamlarının aynı oranda gerilediğini söyledi.

Vekil Haberleri 28.12.2018, 11:00 28.12.2018, 11:00
CHP'li Gürer: Mimarlar için kadro açılmalı

Her yıl ortalama 8 bin mimarın mezun olduğunu ve kamuda bu yıl 29 mimar kadrosu açıldığını belirten CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, mimarların en çok atama beklediği Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ise sadece 1 mimarı istihdam ettiğini vurguladı. 

 

MİMARLAR İŞ BULAMIYOR 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir zamanların en gözde mesleklerinden biri olan mimarlığın, son dönemlerde ne kamuda ne de özel sektörde iş bulamayan meslekler arasına girdiğini ifade etti. 

 

KAMUDA İSTİHDAM ORANI CİDDİ BİR ŞEKİLDE AZALDI 

 

Kamuda yapılan mimar alımlarının her geçen yıl biraz daha azaldığına dikkat çeken Gürer, “Kamuda 2012 yılında 249, 2013 yılında 199, 2014 yılında 60, 2015 yılında 80, 2016 yılında 50 mimar ataması yapılırken, 2017 yılında 43 ve 2018 yılında da 29’a gerilediği belirtilmektedir” dedi. 

 

ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BİLE SADECE 1 MİMAR KADROSU AÇTI 

 

Kamuda en çok mimar istihdamı yapması beklenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, bu yıl yapılan ikinci atamalarda sadece 1 mimar kadrosu açmasının düşündürücü ve üzüntü verici olduğunu söyleyen Gürer, “Her yıl ortalama 8 bin mezun veren mimarlık fakültelerinden mezun olanların istihdamı özel sektörde de kamuda da ciddi bir şekilde azalmaktadır” açıklamasında bulundu. 

 

MİMARLARIN İŞSİZLİK ORANI GENEL İŞSİZLİK ORANINI GEÇTİ 

 

TÜİK verilerine göre ülkemizde genel işsizlik oranı yüzde 10.6 iken, mimarlık fakültelerinden mezun olanların işsizlik oranlarının 11.6 civarında seyrettiğini kaydeden Gürer, “Mimarlık fakültelerinden mezun olanların sayısı her geçen yıl artarken, kamuda ve özel sektörde istihdam oranları da aynı şekilde düşüş göstermektedir” diye konuştu. 

 

KAMUDA İSTİHDAM OLANAĞI YARATILMALI 

 

CHP Milletvekili Ömer Fetih Gürer, mimarlar için kamuda sözleşmeli ve merkezi atamaların artırılması gerektiğini belirterek, “Kamu kurumlarında mimar kadrolarına yapılan atamaların ciddi oranda azalması, özel sektörde de üretimin neredeyse durma noktasına gelmesi nedeniyle mimarlar ciddi bir şekilde istihdam sorunu yaşamaktadır” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)