CHP'Lİ GÜRER: İŞÇİLERİN FERYADINI DUYUN!

GÜRER, 41 İLDEN GELEN İŞÇİ TEMSİLCİLERİ İLE MECLİSTE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ.

Vekil Haberleri 16.10.2018, 11:06 16.10.2018, 11:06
CHP'Lİ GÜRER: İŞÇİLERİN FERYADINI DUYUN!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediye ve İl Özel İdarelerinde çalışan işçiler ile TBMM’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Gürer düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Belediye ve İl Özel İdarelerinde 5 Ay 29 Gün çalışan işçilerin durumuna dikkat çekti. Belediye kadrolarına alınmayan BİT işçileri için vermiş olduğu kanun teklifine de değinen Gürer, bu işçilerin yaşamış olduğu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini istedi.

 

5620 Sayılı Yasaya tabii 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin yaşamış olduğu mağduriyeti anlatan Ömer Fethi Gürer, “2006 yılında çıkan Torba yasa ile altı ay çalışma ibaresi konularak geçici işçilere kadro verildi fakat bu şartlara uymayan işçiler kadro dışı bırakıldı. 04.04.2007 yılına kadar geçici İşçi çalışma süresi 11 ay 29 gün iken bu süre bir mali yıl İçinde 5 ay 29 gün olarak belirlendi. Kadro dışı kalan geçici işçiler kadrodan mahrum bırakıldığı gibi 5 ay 29 gün çalışma süresi ile hayata tutunmaya mahkûm edildi. 2006 yılından bu güne yani 12 yıldır bu kişilerin mağduriyetlerinin giderileceği söylenirken 24.04.2017 yılında çıkan 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile geçici işçi çalışma süresi kurumların talebi ve maliye bakanlığı onayı İle 4 ay daha uzatılarak 9 ay 29 güne çıkarıldı. Fakat 696 sayılı kanun hükmünde kararnamede diğer kurumlara geçici işçi çalışma süresi 9 ay 29 güne çıkarılırken Belediye ve İl özel idareleri kapsam dışı bırakılarak bu kurumlarda çalışan 28 bin geçici işçi bu eşit ve adaletli olmayan uygulamaya maruz bırakıldı. Bu kurumlarda bu kişilerin halen 5 ay 29 gün çalışma süresi ile ayakta durması beklenmekte. Eşitlik ilkesine uymayan, sosyal barışı lekeleyen, geçici işçiler arasındaki ayrımcı uygulamanın düzeltilerek Belediye ve İI Özel İdarelerinin de geçici işçi çalışma süresi olan 9 ay 29 gün kapsamı İçine alınması gerekmektedir “ dedi.

CHP Milletvekili Ömer fethi Gürer, “24.12.2017 tarihinde çıkan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Karar Namenin 106. maddesinin 3. fıkrasında A ve B bendi Kurumlarında çalışan yani Kamu ve kurumlarında çalışan vizeleri yıl içinde usulüne uygun olarak yapılmış Geçici İşçiler Kurumların talebi ve Maliye Bakanlığı onayı ile 4 ay daha çalıştırılabilir şeklinde düzenlenerek 9ay 29gün çalışma süresine çıkarılmıştır. Bu maddeye C. Bendi eklenmediğinden yani Kamu ve Kurumları var Kuruluşları olan Belediye ve İl Özel İdareleri yer almadığından Belediye ve İl Özel İdarelerinde çalışan 28 Bin Geçici İşçi 9ay 29gün çalışma hakkından mahrum bırakılarak halen 5ay 29gün le hayata tutunmaya mahkûm bırakılmıştır. Bu da yetmezmiş gibi bu karar name çıkmadan önce ikinci 6 ay çalışma kısmını Belediye Geçici İşçileri belediye taşeron firmalarından çalıştırılıp bir şekilde yıl boyu istihdam edilirdi. Taşeron sistemi de bu uygulamayla ortadan kalktığı için eski durumunu arar oldular. İşçilerin talepleri Eşitlik ve Sosyal Barışa Uymayan vicdanların kabul edemeyeceği bu Adaletsiz düzenlemenin Düzeltilmesini talep ediyoruz...” dedi

Gürer mağdur işçilerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüreceklerini ve sorunlarının çözümü için mücadele edeceklerini belirtti.

 

BELEDİYELERDEKİ TAŞERONLARA KADRO VERİLMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Basın toplantısında belediye bünyesinde kurulan şirketlerde çalıştırılan işçilerin, aslı kadroya alınması için Kanun Teklifi verdiğini de açıkladı.

 

Ömer Fethi  Gürer, 696 sayılı KHK ile kadroya alındığı iddia edilen taşeronda çalıştırılan  işçilerin, altyükleniciden alınıp belediyelerce oluşturup şirketlere devredildiğini, bu şirketlerde çalıştırılan işçilerin asli kadrolu işçiler olmadığını belirtti. “Eşit işe eşit ücret ve kadro verilmedi.” dedi.

 

400 BİN İŞÇİ, ALTYÜKLENİCİDEN ALINIP, BELEDİYE ŞİRKETLERİNE AKTARILDI

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi sürecinde, belediyelerde çalışan yaklaşık 400 bin işçinin, asli kadro yerine belediyeler tarafından kurulan şirketlere aktarıldığını anımsattı.

 

696 sayısı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında yapılan düzenlemede belediyelerin, altyüklenicilerde çalıştırılan taşeron işçilere kadro vermediğini ifade eden Gürer, bu kapsamdaki işçilerin belediyelerin kendi kurdukları şirkete aktarıldığını vurguladı.

 

BELEDİYE ÇALIŞANLARI ASLİ KADROYA ALINMADI

 

Belediye şirketlerinin her ne kadar kurum şirketi olsa da bu şirketlerde aktarılan işçilerin asıl kadroya alınmayı beklerken şirkette kaldıklarını kaydeden Gürer, “Bu durum, taşeronken kadroya alındığı iddia edilen ancak asli kadro alamayan işçiler için ciddi mağduriyet yaratmaktadır Eşit işe eşit ücret sağlanmalı ve eşit kadro verilmelidir.” dedi.

 

 

MAĞDURİYET VAR

 

Taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinde önce belediye işçilerine kadro sözü verildiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, 375 sayısı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, “BİT belediye çalışanı ile eşit koşul ve haklara sahip değildir, verilen söz asıl kadrodur. Bu nedenle belediye çalışanlarının asıl kadroya alınmaları sağlanmalıdır. BİT çalışanlarına belediye kadrosu verilmeli, mağduriyetleri sona erdirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Ömer Fethi Gürer 400 bine ulaşan belediye şirket çalışanlarının doğrudan belediye kadrolarına geçirilmesi ve ücretlerin TİS’ e göre diğer çalışanların aldıkları haklara eşitlenmesi ile örgütlenmelerinin önünde engellerinde kaldırılması gerektiğini ifade etti.

 

İŞÇİLER HAKKINI İSTİYOR

 

Ömer Fethi Gürer ile birlikte TBMM’de düzenlenen basın toplantısına 41 farklı ilden gelen işçi temsilcileri adına konuşan Harun Atılgan’da yaptığı açıklamada şöyle dedi; “Sayın Milletvekilimiz Ömer Fethi Gürer, işçilerin sorunlarına, mağdurların sorunlarına sürekli sahip çıkmaktadır. Öncelikle ona çok teşekkür ediyoruz. Bizler 5620 sayılı yasaya tabi Belediye ve Özel İdare Geçici İşçileriyiz. 04.04.2007 Tarihinde çıkan torba yasa ile 5620 sayılı yasaya tabi 200 Bin geçici işçiye kadro verilmiştir. Bu kadro yasasında 2006 yılında 6 ay çalışma şartı ibaresi konularak 17 Bin Geçici İşçi kadro hakkından mahrum bırakıldı. Şu anda Türkiye geneli Geçici İşçi sayımız 28 bin'e ulaşmıştır. Aynı zamanda 04.04.2007 yılına kadar Geçici İşçi çalışma süresi 11 ay 29 gün iken 5 ay 29 günle sınırlandırılmıştır. 11 yıldır bizlerden işsizlik ödeneği kesildiği halde işsizlik maaşı alamıyoruz. Yıllık yatan 180 günlük pirimle emekli olmamız imkânsız, yılın geri kalan ikinci 6’ncı ayında bizlere kimse iş vermez. Ülkede geçim şartları ortada. Devletimiz tarafından hep üvey evlat muamelesi gördük.

 

Bizler devletin asıl işçileriyiz, bizlerin yerine çalıştırılan taşerona bile kadro verilmiştir. Hal böyle iken Cumhurbaşkanı bütün geçici işçiler 10 ay çalışacak dediğinde biraz da olsa sevinmiştik. Ancak düzenlemede belediye ve il özel idare geçici işçileri 5 ay 29 gün çalışır halde bırakıldı. Önümüzde bir yerel yönetimler seçimi var. Siyasi partilerimiz doğru aday belirleme ve bir fazla belediye kazanma yarışındalar. Aynı zamanda bizler kazanılmak istenen şehirlerde yaşayan kişiler ve belli kesimlerin temsilcileriyiz. Belediye ve İl Özel İdarelerinde iş diğer kurumlardaki gibi süreli değil sürekli ve önceliklidir. Bizler gece gündüz yaz kış demeden devletimizin her türlü hizmetinde başarı paylarının yansıyan aynalarıyız. Milletimizin ve devletimizin bekasına karşı bir 15 Temmuz hain darbe girişimi olmuştur. Bizler hiçbir amirlerimizden yetki ve talimat almadan araç ve gereçlerimizle hava alanları, valilik ve emniyet binaları önüne giderek buraları hainlerden ve iş birlikçilerinin çabalarını milletimizle birlikte boşa çıkardık çok şükür. Devletimiz böyle hain girişimlerin püskürtülmesiyle uğraş verirken biz geçici işçiler mağduriyetlerini unutup devletimizle birlikte mücadele verdik. Çok şükür o günler geride kaldı. Şimdi sıra hep birlikte ülkemizin kalkınması için geçici işçilerin mağduriyetlerini gidermek için bütün ilgili hükümet yetkililerini ve siyasileri göreve çağırıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)