CHP'li Gürer: Geleneklerimizi gelecek nesillere taşımalıyız..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkezi Ankara’da bulunan BOR-DER’in (Ankara’da Yaşayan Borlular Derneği) Ata Konukevinde düzenlediği Arapaşı Çorbası etkinliğine katıldı. Ömer Fethi Gürer, yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, Bor ilçesi ve çevresinin çok zengin olan gelenek ve kültür birikiminin gelecek kuşaklara taşınması gerektiğini söyledi.

Vekil Haberleri 12.02.2019, 09:41 12.02.2019, 09:41
CHP'li Gürer: Geleneklerimizi gelecek nesillere taşımalıyız..

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, BOR- DER’in geleneksel hale getirdiği Araşabı Çorbası etkinliğinde, geçmişte Bor ilçesinde 30’a yakın el sanatı ve mesleğinin yapıldığını hatırlattı. Ancak günümüzde pek çok meslek ve el sanatlarının unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Gürer, “Türkülerimiz, yemeklerimiz, fırkalarımız, şakalarımız  ile zengin bir kültürümüz vardı. Gençlerimiz ne yazık ki dünde olan yerel zenginliklerimizi çok tanımıyorlar, bu nedenle çoğu unutulup yok oluyor. Yöremize özgü bu zengin kültürümüzü geleceğe taşımalıyız. 30’dan fazla el sanatına sahip ilçemizde bu meslek ve sanatların sayısı 5-6’ya kadar düştü. Yerel yemekleriniz, türkülerimiz sınırlı sayıda anımsanıyor. Kenti farklı kılan geçmiş ile geleceği buluşturup özelliklerini koruyabilmesidir” dedi. 

 

Kent kültürünün bazı illerde o kentlere gelir kapısı olduğunu vurgulayan Gürer, 

Mahalle kültürünün de yavaş yavaş kaybolmakta olduğuna işaret etti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Niğde ili ile ilgili yazdığı beş kitaptan birinin Bor ilçesi ile ilgili olduğunu anımsatıp, “Ev ekmeği yapılan ekmek damında, komşuya kokusu gitti diyen “şepe” gönderilirdi. Sıra geceleri yanınsa komşuluk ilişkisi zengindi. Arabaşı Niğde sıra gecelerinin son çorbası olarak içilirdi. O üzüm turşusu, köfter kavurma, söğürme diye tanımlanan et yemeğinin tadı, söylenen türkülerin adı kaldı. Keşke bize özgü olan her şeyi yaşatabilseydik” diye konuştu. 

 

BOR-DER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücel de etkinlikte yaptığı konuşmada, katılım gösteren davetlilere teşekkür etti. 

 

TRT Sanatçısı Hilal Cebeci ve sanatçı Yaşar Yüksel de türkü ve şarkılarını seslendirdi.

 

Milletvekilliği yapmış olan Muharrem Selamoğlu, Merkez Valisi Derya Kadıoğlu, CHP Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi, Bor Belediye Başkan Adayı Şenol Bengü, İyi Parti Bor ilçe Başkanı ve adayı,  Borlu bürokratlar ve yargı mensupları da etkinliğe katıldı

 

Yorumlar (0)