CHP'li Gürer: Demiryollarına yeniden kurumsal kimlik kazandırılmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Devlet Demiryollarındaki özelleştirme mantığından vazgeçilerek, kuruma yeniden kurumsal kimlik kazandırılması gerektiğini söyledi.

Vekil Haberleri 08.12.2018, 09:47 08.12.2018, 09:47
CHP'li Gürer: Demiryollarına yeniden kurumsal kimlik kazandırılmalı

Demiryollarında özelleştirmenin Avrupa’dan daha önce denendiğini ancak olumlu sonuç alınamayan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Altyapı işletmesi taşerona verilen kopuk işleticiler ve şirketler tarafından amaçlananın dışına çıkan bir Demiryolları algısı var” dedi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün yatırımlarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında, kurumun işleyişiyle ilgili eleştirilerde bulundu. 

 

DİNGİL BASINCI

 

Demir yolu hatlarında 22.5 ton olması gereken dingil basıncının ana hatların yüzde 33’ünde, köprü ve menfezlerin de yüzde 40’ında mevcut olduğuna dikkat çeken Gürer, basınç ve gabari ölçülerinin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. 


Gürer, ”1923-1940 yılları arasında bir atılım çağı yaşayan demir yolculuk belli dönemlerde durağanlaştı. Ülkemizde Uluslararası Demiryolları Birliği ve Avrupa Birliği standartlarına göre demir yolu hatlarında 22,5 ton olması gereken dingil basıncının konvansiyonel ana hatların yüzde 33’ünde, köprü ve menzillerin yüzde 40’ında mevcut olan ağırlıklı kısmın 22,5 ton altında bulunduğu dikkate alınarak şebeke genelinde öncelik arz eden hatlardan başlamak üzere yol, tünel, köprü ve menfezlerin dingil basıncı ve gabari ölçülerinin uluslararası standartlara uygun hâle getirilmesi yönünde çalışmalar yapılıyor mu?” Dedi


SERBESLEŞTİRME

 

Serbestleştirmeyle demir yolu ulaşım yapısının kökten değiştirildiğini, altyapı ve taşımacılık olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Gürer, “Özelleştirme artık Avrupa’da daha önce denenip sonuç alınamayan bir uygulama. Bu yöndeki çalışmalar devam ediyor mu?” diye sordu. 


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TCDD İşletmesi Genel Müdürü İsa Apaydın’ın da katıldığı KİT Komisyonu toplantısında makinistlerin çalışma sürelerinin fazlalığından bahsederek, bu durumun yarattığı olumsuzluklara dikkat çekti. 

 

MERSİN LİMANI SİNGAPURLU KAMU KURUMUNA VERİLİYOR

 

Devlet Demiryollarını varlıkları elden çıkarılan, özelleştirmeye doğru taşınan, yükü, külfeti kuruma bırakılan ve içi âdeta boşaltılan bir duruma taşındığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının meslek liseleri, basım ve dikimevleri, çamaşırhaneleri, kurum eczaneleri kapatılmış, hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredilmiş, Haydarpaşa dışındaki bütün limanları özelleştirilmiş ki Mersin Limanı özelleştirme kapsamına alındıktan sonra, acı bir durum, Singapur’dan bir kamu kuruluşu geliyor ve bizim Mersin’deki limanımızı onlar işletmeye başlıyorlar” dedi. 

 

DEMİRYOLLARINDAKİ OLUMSUZLUKLAR SAYMAKLA BİTMİYOR 

 

Demiryollarında yaşanan olumsuzluklarla ilgili örnekler veren Gürer, “Eleman yetersizliği nedeniyle istasyonları kapatılan ve günün belli saatleri hizmet verir duruma getirilen, atölyeleri kapatılan, işlevsizleştirilen, kurumda yeni personel alınmamasıyla personel yapısı düşen, kamusal nitelik taşıyan hizmetlerin önemli ölçüde taşeron ve hizmet alımıyla yapılan, ana hatların yüzde 20’lik kesiminde yolcu treni çalıştırmaz duruma getirilen, arazileri ihtiyaçları dikkate alınmadan elden çıkarılan, bir kısmı belediyelere devredilen, özelleştirilen, çalışan sayısı düşürülen bir kurum durumundadır” diye konuştu. 

 

70 KİLOMETRE HIZLA SEYREDEN HIZLI TREN!

 

Ana hatların yüzde 92’sinin tek yollu vaziyette çalıştığını, hızlı tren hatlarının dışında bir açılım gösterilememesine rağmen bu konuda da sorun yaşandığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “ Yüksek hızlı tren de, biliyorsunuz, hâlâ Arifiye’de 70 kilometreye düşüyor,  o da hızlanamadı bir türlü- Ekspres Yolcu Treni, Mavi Tren seferleri bazı hatlarda kaldırılan, birkaç prestij tren dışında arazi ve binaları elden çıkarılan, istihdamın daraltıldığı bir yapıya doğru Devlet Demiryolları götürülüyor. Kamulaştırma sorunları, yatırım projelerinde yapılan kapsamlı değişiklik, maliyet artışlarındaki Sayıştay raporlarına yansıyan bilgiler, dava sayılarındaki artışlar kurumu oldukça sorunlu bir hâle taşıdı” ifadelerini kullandı.  

 

LOJMANLAR YIKILDI 

 

2 bine yakın lojmanın  boş olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi  Gürer, altyapı işletmesi taşerona verilen kopuk işleticiler ve şirketler tarafından amaçlananın dışına düşen bir demiryolu algısının bulunduğunu söyledi. 

 

Gürer, özelleştirme anlayışından vazgeçilip Devlet Demiryollarının kurumsal kimliğine taşınması gerektiğini de ifade etti. 

 

YÜKSEK HIZLI TREN NİĞDE’DEN GEÇECEK Mİ?

 

CHP Milletvekili Gürer ayrıca, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın Ocak ayında Başbakanken geldiği Niğde’de “Niğde’nin 20 kilometre ilerisinden yüksek hızlı tren geçiyor.” Şeklinde bir ifade kullandığını da anımsatarak, “Ben bütün projelerde aradım, böyle bir tren yolu geçmiyor. Ayrıca Niğde merkezde yüksek hızlı tren projesi de yok. Varsa bunu da açıklarsanız mutlu olurum” diye konuştu.

Yorumlar (0)