CHP'Lİ GÜLİZAR BİÇER KARACA'DAN YASA TEKLİFİ; KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIM

GÜLİZAR BİÇER KARACA: Ülkemizde kadın sığınaklarının 8.081 yatak kapasitesi olması gerekirken 144 kadın sığınağı 3724 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. BM verilerine baktığımızda Türkiye’de kadın sığınaklarının yatak kapasitesi T oranında eksik

Vekil Haberleri 24.11.2018, 14:36 24.11.2018, 14:36
CHP'Lİ GÜLİZAR BİÇER KARACA'DAN YASA TEKLİFİ; KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; kadına yönelik şiddetle mücadelede kritik önem taşıyan iki farklı yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Biçer Karaca’nın TBMM’ye sunduğu yasa teklifleri Türk Ceza Kanunu ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda düzenlemeler içerirken Belediye kanununda da değişiklik getiriyor. Biçer Karaca ayrıca Sığınma Evlerine dair Meclis araştırma önergesini de TBMM Başkanlığına iletti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET SUÇ OLARAK TANIMLANMALI

Kadına yönelik şiddetin Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmasını içeren yasa teklifi aynı zamanda kadın cinayetlerinde iyi hal indiriminin kaldırılmasını da düzenliyor. Biçer Karaca yasa teklifinin gerekçesine dair şunları söyledi.   ‘Ülkemizde kadınlar sırf kadın olduğu için öldürülüyor. Devlet kadınları koruyamıyor. Artan kadın cinayetlerinin önüne geçmek için yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Verdiğim yasa teklifi Türk Ceza Kanunu’nda kadına yönelik şiddeti bir suç olarak tanımlıyor. Bu aynı zamanda tarafı olduğumuz İstanbul Sözleşmesinin bir gereği. Kadına yönelik şiddeti bir suç olarak tanımlamadıkça kadın cinayetlerini durduramayacağız.’ Diyen Biçer Karaca’nın verdiği yasa teklifi kamuoyunda çokça tartışılan kadın cinayetlerinde iyi hal indiriminin uygulanmasını yasaklıyor. İyi hal indiriminin en çok kadın cinayetleri davalarında uygulandığına dikkat çeken Biçer Karaca ‘ Erkekler bir kravatla bile iyi hal indiriminden yararlanıyor. Hem şiddet uygulayacak hem de kravatı var diye ya da mahkeme karşısında sakin durdu diye iyi halden indirim alacak. Bu şiddeti önlemek şöyle dursun şiddet uygulayan erkekleri cesaretlendiren bir durum. Kadın cinayetlerinde cezasızlık politikasından vazgeçilmeli’ dedi.

 

ADINI DOĞRU KOYALIM; SIĞINMA EVİ

Biçer Karaca’nın TBMM Başkanlığına sunduğu bir diğer yasa teklifi ise belediye kanununda sığınma evlerini düzenleyen maddeye ilişkin. Belediye Kanunu’nun 14. Maddesi büyükşehirler ve nüfusu 100.000’nin üstünde olan belediyelere konukevi açma zorunluluğu getiriyor. Biçer Karaca’nın verdiği teklif yasallaşırsa nüfusu 10.000 üzerinde olan belediyeler sığınma evi açmak zorunda kalacak. Biçer Karaca uluslararası mevzuata dikkat çekerek ‘Birleşmiş Milletlerin kadına yönelik şiddetle mücadele mevzuatı gereğince; yerleşim yerlerinde kadın sığınakları her 10.000 nüfusa karşılık en az 1 yatak kapasitesi olacak şekilde hizmet vermelidir. Ülkemizde kadın sığınaklarının 8.081 yatak kapasitesi olması gerekmesine rağmen, 144 kadın sığınağı 3724 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor Bu rakamlara baktığımızda Türkiye’de kadın sığınaklarının yatak kapasitesi %54 oranında eksik kalıyor’ dedi.

ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINI KONUK GİBİ GÖRMEK YANLIŞ

Biçer Karaca kadına yönelik şiddetle mücadelede sığınma evlerinin önemini vurguluyor ve “kadın örgütleri yıllardır şiddetin önlenmesinde kritik öneme sahip konuk evlerinin sığınma evi olarak kabul edilmesini istiyor. Çünkü konukevi demek, şiddete maruz kalan kadın ve beraberindeki çocuğun bir misafir gibi görülmesi, ağırlanması ve uğurlanması anlamına geliyor. Sığınma evi ise kadının sadece barınma mekanı değil, can havliyle sığındığı, psikolojik ve ekonomik olarak güçlendirilip çalışma-sosyal hayatına devam etme koşullarının oluşturulduğu yer demek… Mevcut konuk evleri sadece sayı olarak değil içerik ve işleyiş bakımından da ne yazık ki yetersiz. Temeldeki bakış açısını ve işleyişi değiştirmezsek, bütçe ayırmazsak, sığınma evlerinin sayısını artırıp temelde köklü iyileştirmeler yapmazsak ne kadın cinayetlerinin önüne geçebiliriz ne de şiddeti önleyebiliriz.”

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLAR VE SIĞINMA EVLERİ İÇİN BÜTÇE

Biçer Karaca, yasa tekliflerinin yanı sıra Sığınma Evlerine dair Araştırma Önergesi de verdi. Sığınma Evleri’nin kadına şiddetle mücadelede önemine inanan Biçer Karaca ‘ ülkemizde sadece 144 tane farklı isimlerle sığınma evi var.  Bu sayının yetersizliği belli. Yeni adıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sığınma evlerine ayırdığı bütçe %1 in altında. AKP iktidarının kadına verdiği değeri hepimiz biliyoruz. Sığınma Evlerinin durumu sır gibi saklanıyor. Meclis araştırması şart.’ dedi. Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarken AKP iktidarının yıllardır kadın cinayetlerine seyirci kaldığını belirten Biçer Karaca sığınma evlerinin koşullarını ve sayısını arttırmak için tüm kadınlarla dayanışma içinde mücadele edeceğini söyledi.

 

Yorumlar (0)