CHP'Lİ GÖKÇEL TARIM GİRDİ MALİYETLERİ HAKKINDA KONUŞTU

TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, tarımsal girdi maliyetlerindeki artış hakkında konuştu.

Vekil Haberleri 10.10.2018, 17:00 10.10.2018, 17:00
CHP'Lİ GÖKÇEL TARIM GİRDİ MALİYETLERİ HAKKINDA KONUŞTU

Konuşmasına 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleşen katliamda hayatını kaybedenleri anarak başlayan Gökçel, terörün her türlüsünü lanetledi.

Konuşmasını bir milletvekili sıfatıyla değil, yıllarca Ziraat Odası başkanlığı yapmış, geçimini topraktan sağlayan bir çiftçi, bir köylü olarak yaptığını ifade eden Gökçel, sürdürülebilir üretimi hâkim kılmayan bir tarım politikasını kabul etmediğini sözlerine ekledi.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel konuşmasında, Türkiye nüfusunun %20’sinin çiftçilerden oluştuğuna dikkat çekerek, Türk çiftçisinin borçları nedeniyle dünyadaki rakipleriyle rekabet şansının olmadığını belirtti.

ÇİFTÇİNİN BORCU 106 MİLYAR LİRAYI AŞTI

2005’te toplam 7 Milyar Lira olan tarımsal kredi miktarının Haziran 2018 itibariyle 106 Milyar Liraya ulaştığını söyleyen Gökçel, bu borcun 66 Milyarının Ziraat Bankasına, 9 Milyarının Tarım Kredi Kooperatiflerine, 27 Milyarının ise özel bankalara olduğunu açıkladı.

81 milyon vatandaşın karnını ucuza doyurması isteniyorsa çiftçinin borç baskısından kurtarılması gerektiğini belirten Gökçel, Tarımsal kredilerin geri ödeme oranları üzerinden bir değerlendirmenin yanıltıcı olacağının altını çizdi.

ÇİFTÇİ BORCU BORÇLA KAPATIYOR

Ürettiğinden para kazanamayan çiftçinin Ziraat Bankasına olan borcunu ödemek için eşten dosttan, bulamazsa tefeciden borç alıp onu ödemek için yeniden kredi çektiğine vurgu yapan Gökçel, çiftçinin tarlasını ikinci kez ipotek ettirerek özel bankalara olan 27 Milyar Liranın üzerindeki borç için cari kredi faiziyle yıllık %43 oranında faiz ödediğini belirtti.

FAİZLERİ SİLİN, BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRIN

Ekonomik kriz sebebiyle tüm sektörlere destek paketleri açıklanırken tarım sektörünün yalnız bırakıldığını savunan Gökçel, zam üzerinden yapılan küçük indirimlerin işe yaramadığını, çözüm için özel bankalar da dahil olmak üzere çiftçi borçlarının faizlerinin silinerek çiftçilerin ödeyebileceği şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÜRETİCİSİ KÜÇÜK ÇİFTÇİDİR

Türkiye’nin en büyük üreticisinin küçük çiftçi olduğunu hatırlatan Gökçel, verilen desteklerin çiftçiyi üretimde tutacak şekilde aynî olarak yapılması gerektiğini belirtti.

TARIMSAL GİRDİLER ÇİFTÇİMİZİN ALTINDAN KALKAMAYACAĞI ORANDA YÜKSELDİ.

Tarımsal üretimde kullanılan elektrik, sulama suyu ve mazot fiyatlarının çiftçinin altından kalkamayacağı boyutlara ulaştığını ifade eden Gökçel, Eylül 2017 ile Eylül 2018 fiyatlarını kıyasladı.

Buna göre geçen sene 1600 Liraya satılan taban gübresinin bu sene 2900 Liraya; 1 litrelik ot ilacının 110 Liradan 320 Liraya; göz taşının 1 Liradan 2 Liraya, 8 Liraya alınan sera örtüsünün fiyatının 23 Liraya yükseldiğini belirtti.

 TARLALARA İCRA KAPIDA

CHP’li Gökçel konuşmasında, fiyatları yüksek olan tarımsal girdilerin desteklenmemesi durumunda çiftçinin önümüzdeki sene tarlasını ekip dikemeyeceği konusunda Genel Kurulu uyardı. Borç yapılandırmasının aciliyetine dikkat çeken Gökçel, aksi halde çiftçinin borçlarını ödeyemeyerek icra sebebiyle tarlasını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR

Sözlerini, Türkiye’yi düşman işgalinden kurtaran, halkın yardımına koşmaktan imtina etmeyen köylünün milletin efendisi olduğunu hatırlatarak sonlandıran Gökçel, çiftçinin üzülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)