“CHP’li Gökçel: Mersin ana konteyner limanı projesi mavi vatana sahip çıkma projesidir”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, yapılması kent tarafından heyecanla beklenen Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı Projesini TBMM gündemine taşıdı. Gökçel, “ 15 yıldır Kalkınma Planlarında yer alan Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı neden 11. Kalkınma Planından çıkartıldı?” diye sordu.

Vekil Haberleri 21.02.2021, 08:30
“CHP’li Gökçel: Mersin ana konteyner limanı projesi mavi vatana sahip çıkma projesidir”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, daha önce Mersin’de yapılacağı açıklanan ancak daha sonra 11. Kalkınma Planından çıkartılan Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı Projesi ile ilgili TBMM Genel Kurulunda konuşma yaptı. Konuşmasında Gökçel, “Tedarik zincirleri dünya ticaretinin en önemli ayağı haline gelmiştir. Artık birçok ülke limanlara yatırım yapıyor. Dünya Ticareti konteynerler üzerinden gemi taşımacılığı ile yön buluyor. Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı Projesi 15 yıldır tüm 5 yıllık kalkınma planlarında yer aldı. Fakat ne hikmetse 11. Kalkınma Planından çıkartıldı” dedi.

Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı Projesinin önemine değinen CHP’li Gökçel; “Bu proje Mavi Vatana sahip çıkabilmemiz için aynı zamanda ekonomimizi güçlendirmek için en önemli projelerden bir tanesidir. Peki, neden bu proje kalkınma planından çıkartıldı” dedi.

“Hamaset Nutuklarıyla Mavi Vatan’a Sahip Çıkılmaz”

Türkiye’nin Akdeniz’de söz sahibi olmak için geliştirdiği politikalara da değinen Gökçel, Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı Projesinin Akdeniz politikamız için bir güç olacağını kaydetti. Gökçel; “Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı Projesi ülkemizin Akdeniz’deki varlığı için çok önemlidir. Hamaset nutuklarıyla Mavi Vatan’a sahip çıkılmaz, Eğer biz, avantajlarımızı kullanırsak, doğru yatırım yaparsak ve stratejimizi iyi kurarsak Mavi Vatan’a da sahip çıkarız. Ülkemizin ekonomisini de güçlendiririz, ülkemiz için hayırlı bir yapmış oluruz” diye konuştu.

Mersin Limanının jeopolitik olarak çok önemli bir konumda olduğunu belirten Gökçel, Beyrut Limanında meydana gelen patlama sonrasında Mersin’in daha da önem kazandığını ifade etti. Gökçel, “Mersin çok önemli bir liman kenti olduğunu bir kez daha kanıtladı. Beyrut Limanında bir patlama oldu. Limanda patlama olduktan sonra Mersin kullanılmaya başlandı. Mersin limanı bölgedeki konteyner ve deniz taşımacılığına ev sahipliği yaptı. Hem ülkemize hem bölgemize ekonomik katkılar yaptı “ dedi.

“Proje Gecikirse Kaynak Lazkiye ve Pire’ye Akacak”

“Mavi Vatan’da Hakimiyet Kurmak Yalnızca Donanma Bulundurmakla Olmaz”

TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada CHP’li Gökçel, Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı Projesi’nin hayata geçmemesi durumunda büyük bir gelirden mahrum kalınacağının altını çizdi. Gökçel; “Proje hayata geçmezse Asya ve Ortadoğu küresel ticareti önce Lazkiye sonra Pire Limanı üzerinden İtalya’ya geçecek ve ülkemiz küresel lojistik pastasından pay alamamış olacaktır. Mavi Vatan’da hakimiyet kurmak yalnızca donanma bulundurmakla olmaz aynı zamanda coğrafyanın ekonomisine yön vermekle Mavi Vatana sahip çıkılır. Lider ülke olmak da bizim sorumluluğumuzdadır” dedi.

Projenin önceki kalkınma planlarında yer aldığını vurgulayan Gökçel, 9. Kalkınma Planı çerçevesinde hazırlanan komisyon raporlarına değindi. Gökçel raporda, Mersin Ana Konteyner Limanı Ortadoğu ve Orta Asya orijinli yüklerin Akdeniz’e çıkışında önemli bir ana liman görevi görecektir. Ayrıca Türkiye Limanlar Master Planında ülkemize strateji ve rekabet gücü kazandıracaktır denildiğini hatırlattı. Gökçel, Genel Kurulda tüm Mersin Milletvekillerine çağrı yaparak bu proje için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)