CHP'Lİ GÖKÇEL MECLİS'TE ÇİFTÇİNİN SESİ OLDU

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin’de yaşanan dolu, fırtına ve hortum sebebiyle zarar gören çiftçinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 31.10.2018, 10:24 31.10.2018, 10:24
CHP'Lİ GÖKÇEL MECLİS'TE ÇİFTÇİNİN SESİ OLDU

Sözlerine, 27 Ekim’de Tunceli’de donarak şehit olan askerlerimizi anarak başlayan Gökçel, 24-25 Ekim tarihlerinde Mersin’in Akdeniz, Bozyazı, Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçelerine bağlı 16 köyde etkili olan dolu, fırtına ve hortum afeti sonucunda zarar gören çiftçilere geçmiş olsun diledi.

 

ZARAR 14 MİLYON LİRA

Yapılan ön tespitlerde toplam 634 çiftçinin 7500 dekar arazisinin afetten etkilendiğini belirten Gökçel, zararın tahmini miktarının 14 milyon 300 bin lirayı bulduğunu söyledi.

Doğal afetlerde %30 ve üzeri hasar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının %3 faizle bir yıl ertelendiğine dikkat çeken Gökçel, tek başına kredi ertelemenin çiftçinin sorununa çare olmadığını hatırlattı.

 

FAİZ ERTELENSE DE BORÇLAR ÖDENEMEYECEK

Afetzede çiftçilere, borç ertelemek dışında ayni ve nakdi yardım yapılmamasını eleştiren CHP’li vekil, çiftçilerin kaderine terk edildiğini söyledi.

Zarar gören ürünlerin ve tesislerin çiftçinin kredi borcunu karşılamak için kullanılacağına dikkat çeken Gökçel, bu ürünlerin çoğunun hasat zamanının geldiğini, buradan para kazanmayan çiftçinin üretime devam etmesinin olanağı olmadığını belirtti.

 

YENİDEN ÜRETMEK İÇİN AYNİ VE NAKDİ YARDIM ŞART

Çiftçinin zararını karşılayabilmesi ve yeniden ekip dikebilmesi için, devletin ayni ve nakdi yardımda bulunması gerektiğinin altını çizen CHP’li Gökçel, bu yardımların acilen adreslerine ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)