CHP’Lİ GÖKÇEL: FAALİYETLER DURDURULMUŞTUR DEYİNCE ESNAFIN DA İŞÇİNİN DE SORUNLARI BİTMİYOR

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, korona virüsün ekonomi alanındaki etkilerine karşı da tedbir alınması gerektiğini söyledi. Gökçel, korona virüsünden yoğun biçimde etkilenen sektörlere destek verilmesi talebini dile getirdi.

Vekil Haberleri 18.03.2020, 11:30
CHP’Lİ GÖKÇEL: FAALİYETLER DURDURULMUŞTUR DEYİNCE ESNAFIN DA İŞÇİNİN DE SORUNLARI BİTMİYOR

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, korona virüsü salgını nedeniyle dünyanın yakın tarihin en zor günlerinden geçtiğini söyledi ve belirlenen tedbirlere herkesin dikkatle uyması gerektiğinin altını çizdi. Gökçel, iktidarın, korona virüs salgının ekonomiye etkilerini gözardı ettiğini savundu. 
 

HERKES BORÇLU
Türkiye’nin salgına üretimin ithalata bağımlı, hanelerin ve firmaların aşırı borçlu olduğu bir dönemde yakalandığını söyleyen Gökçel, 8 milyon gerçek işsize ve 151 milyar liralık takipteki kredi borcuna yenileri eklenmesin istediklerini bekrtti. Elektrik, gaz, su borcu olan vatandaşların bu hizmetlere erişiminin engellenmemesi gerektiğini söyleyen CHP’li Gökçel, sadece meskenlerde değil, iş yerleri için de bu tedbirin alınmasının zaruri olduğunu kaydetti. Çiftçi, esnaf ve çalışanların banka borçlarının faizsiz ertelenmesi talebini dile getiren Cengiz Gökçel, önceden yapılandırılmış olan ödemelerin yapılandırılmalarının bozulmadan ertelenmesi çağrısında bulundu. 
 

İKTİDAR HAZIRLIKSIZ
Vatandaşların toplu halde bulunabilecekleri çoğu faaliyetin durdurulmasının ardından ekonominin geleceğinin belirsiz bir hal aldığını belirten CHP’li Cengiz Gökçel, “faaliyetler durdurulmuştur denince esnafın da işçinin de sorunları bitmiyor” dedi. Ekonomik ve sosyal tedbirlerin, sağlık önlemlerinin çok gerisinde kaldığını ifade eden Gökçel, “İş yerleri çalışamıyor.Çalışamayınca işçinin ücretini ödeyemiyor.İşçi kirasını, kredi kartını ödeyemiyor.Esnaf tedarikçiye borcunu ödeyemiyor, alıcı bulamıyor, yeni mal çekemiyor.Personeller ücretli izne mi ayrılacak, ücretsiz izne mi; belli değil.Ücretli izne ayrılacaksa ciro yapamayan esnaf bu ücretleri nasıl ödeyecek?Esnafın ve çiftçinin hem piyasaya hem de bankalara olan borçları dondurulacak mı?Esnafın kredi kefalet kooperatiflerine, vergi dairesine ve bankalara olan yapılandırılmış borçlarının ödemesi ertelenecek mi?Bu yapılandırılma bozulacak mı?
Bunlar hem esnafın hem de esnaflarımızla çalışan milyonlarca işçinin sorusu.İktidar bu sorulara net bir cevap vermedi.Bu süreç, Türkiye’nin kötü yönetildiğini, iktidarın kötü senaryoya hazırlıksız olduğunu gösterdi.Aralık ayından beri tüm dünya ekonomik krize hazırlanırken, iktidar bir acil durum planı hazırlamamış.” dedi.
 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Sorunların üstesinden akıl ve beraberlikle gelinebileceğini vurgulayan CHP’li Gökçel, hem esnafı rahatlatacak hem de çalışanları mağdur etmeyecek bir yöntem bulmanın zorunlu olduğunu söyledi. Cumhuriyet Halk Partisinin önerileri olduğunu söyleyen Gökçel, ücretsiz izine çıkarılanların ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesi, işsizlik maaşı sürelerinin uzatılması gerektiğini dile getirdi. CHP’li Vekil şöyle konuştu:
“Zora düşecek çiftçi, küçük esnaf ve KOBİ’lere yönelik vergi ve sigorta primleri ertelenmelidir. Bir hafta içerisinde sicil affı çıkarılarak bu kesimlerin krediye ulaşmaları kolaylaştırılmalıdır. Korona salgınından olumsuz etkilenen sektörlerin kredilerinin yeniden yapılandırılması ve bu sektörlerin kredi ve finansmana erişimini kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır.Korona virüsü nedeniyle faaliyetlerini sürdüremeyen tüm sektörlerde, Kısa Çalışma Ödeneğinin hak ediş ve kullanım şartlarının kolaylaştırılması için gerekli hazırlıklar yapılmalıdır.Kısa Çalışma; hem İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesini hem de Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesini kapsıyor.”


 

Yorumlar (0)