CHP'li Gaytancıoğlu:Atık Yağlar Hayvan Sektörüne mi Girdi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, atık yağlarla ilgili gündeme düşen haberlere ilişkin Tarım ve Orman Bakanına sorular yöneltti.

Vekil Haberleri 15.10.2018, 14:24 15.10.2018, 14:24
CHP'li Gaytancıoğlu:Atık Yağlar Hayvan Sektörüne mi Girdi?

CHP’li Gaytancıoğlu, yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, atık yağların hayvan yem sektöründe kullanıldığı iddiasının doğruluğunu sordu.

CHP ‘li Gaytancıoğlu soru önergesinde, biyodizel için atık yağ toplayan bazı firmaların elde ettikleri asit yağları hayvan yemi sektörüne sattıkları, bu firmaların Çevre Bakanlığından lisanslı firma olduğu, asit yağların başka bir şirket üzerinden bazı tavukçuluk firmalarına satıldığı ve satılan ürünlerin yakalanılarak analize gönderildiği iddialarının doğruluğuna yanıt aradı.

Çevre Bakanlığından Kansere Onay mı Var?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun yayınladığı tebliğ ile 1.1.2018’den itibaren motorine binde 5 harmanlama zorunluluğu getirildiğini hatırlatan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Bu sayede bitkisel atık yağların “biyodizel”’e katılarak çevreye verdiği zarar bir ölçüde önlenmiş olacaktı. Ancak basında yer alan ciddi iddialara göre anlaşılan o ki, biyodizel için toplanan atık yağlar kimya sektörüne değil, bir nevi gıda sektörüne gidiyor. Üstelik iddialara göre firma ya da firmalar Çevre Bakanlığından lisanslılar. Bu iddialar doğru ise, tedavisi her geçen gün zorlaşan ve maddi külfeti olan kanser vakalarının ülkemizde arttığı gerçeğini göz önünde bulunduruyoruz. Ağır metal içeren atık yağları ile beslenen hayvanları tüketen bizleri acaba daha nasıl hastalıklar bekliyor, endişesine kapılmamak elde değil” ifadelerini kullandı.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu önergesinde şu sorulara yer verdi;

  1. Basında yer alan bilgilerde bu işlemleri yapan firmanın Çevre Bakanlığından lisanslı bir firma olduğu, asit yağlarını başka bir şirket üzerinden bazı tavukçuluk firmalarına sattığı ve satılan ürünlerin yakalanılarak analize gönderildiği iddiası doğru mudur?
  2. Atık yağların bir kısmının piyasada illegal yağ toplama işi yapan firmalar tarafından toplanarak hayvan yemi üreticilerine satıldığı iddiaları ne derece doğrudur?
  3. İllegal yağ toplama işi yapan firmaları kim denetliyor? Bu denetim işlemi nasıl yapılıyor? Bu tip firmalara ne gibi yaptırımlar uygulanıyor?
  4. Ağır metal içeren atık yağları ile beslenen hayvanları tüketen insanların kanser riski artmakta olduğu bilinirken, bununla ilgili ne gibi önlemler alınmıştır?

 

Yorumlar (0)