CHP'li Gamze Taşcıer'in Sağlıkta Şiddet araştırma komisyonu kurulması için meclise sunduğu önerge AKP tarafından reddedildi.

Taşcıer, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı meclis araştırma önergesi AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. Taşcıer, meclis kürsüsünden tüm vekillere şöyle seslendi: “Her şeyin başı sağlık diyoruz evet. Ama sağlık hizmeti veren kişilerin sağlığını koruyamıyoruz. Bu hastalıklı sorun tüm dünyada yaşanıyor ama dünya bunun için mücadelede bizden daha somut, daha önemli ve daha sistemli adımlar atıyor. Örneğin New York’ta saldırgana 7 yıl hapis cezası veriliyor. Bakın bu caydırıcı bir ceza.”

Vekil Haberleri 12.10.2018, 09:20 12.10.2018, 09:20
CHP'li Gamze Taşcıer'in Sağlıkta Şiddet araştırma komisyonu kurulması için meclise sunduğu önerge AKP tarafından reddedildi.

SİSTEMLİ VE BÜTÜNCÜL BİR ÇÖZÜM

Taşcıer Türkiye’deki cezaların yetersizliğine de vurgu yaparak, “İlgili yasaya göre kasten ağır yaralama suçundan 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Görevi başındaki doktor, kamu görevlisi pozisyonundaysa uygulanan suçlarda ceza yarı oranında artırılıyor. Son 5 yılda 60 bin sağlık çalışanının görevi başında şiddete maruz kaldığını hatırlarsak bu cezanın yetersiz olduğu pekâlâ anlaşılır. Bizim sistemli ve bütüncül bir çözüm paketine ihtiyacımız var. Sağlık çalışanı ile hastanın karşı karşıya gelmeyeceği bir sistem var etmek gerekiyor.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDU

Taşcıer konuşmasında çözüm önerileri sıraladı: “Hekimin o reçeteyi yazamayacağını hastanın bilmesi gerekiyor. Yani eğitim, sosyal sorumluluk projeleri, konunun taraflarını kapsayıcı etkinlikler yapılmalı. Oturalım, kafa kafaya verelim konuşalım. “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkartalım. Diyoruz ki bir meclis araştırma komisyonu kuralım, burada meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, konunun uzmanları görüşlerini belirtsin, dünya örneklerini inceleyelim. Ama yapmamız gereken önce sorunların nedenini tespit etmek olmalıdır. Sinekle mücadele edeceğimize bataklığı nasıl kuruturuz ona bakmalıyız. Her gün ortalama 30 sağlık çalışanı şiddete uğruyorsa, bunların içinde hayatını kaybedenler de oluyorsa yapmamız gereken daha çok iş var demektir.”

SİYASETİN DİLİ ÖNEMLİ

CHP’li Taşcıer,  Siyasetin de dilinin de önemli olduğunu söyleyerek şunları ifade etti “Bakın, ülkenin emektar hekimlerini itibarsızlaştırmaya yol açan açıklamalar yapılıyor. Bunlar doğru şeyler değil. Hasta ile doktoru karşı karşıya getirmek bizi, işte sürekli gördüğümüz cinayet haberlerine kadar getiriyor. Bu anlamda siyasilerin daha sorumlu davranmaları gerekiyor.” 

NE SAMİMİYETTİR NE SİYASET

Taşcıer’in konuşmasından sonra diğer partilerin milletvekilleri de kürsüden aynı kaygıları dile getirdi. Bunun üzerine teklifin kabul edileceği algısı oluşmuştu fakat önerge konuyla ilgili tüm kaygılara rağmen AKP oyları ile reddedildi. Bunun üzerine Taşcıer ş yorumu yaptı: “Siyaset biraz da samimiyettir. Kaygılarımıza ortak olup ardından oylamada ret oyu kullanmak ne samimiyettir ne siyaset.”

Yorumlar (0)