CHP'li Gamze Taşcıer: Acil servislerin aciliyeti yok !

CHP’li Taşcıer acil servislerin fiziki dönüşüm planının 2 yıl ertelenmesine tepki gösterdi. Taşcıer: “Mecliste bütçe görüşmeleri sürüyor, sağlık bütçesinin yeterli olmadığını ifade etmiştik. Bu erteleme de söylediğimiz sözün kanıtıdır!” dedi.

Vekil Haberleri 20.12.2018, 13:12 20.12.2018, 13:12
CHP'li Gamze Taşcıer: Acil servislerin aciliyeti yok !

Acil servislerin “çağın gereklerine” uygun şartları taşımaları için tanınan dönüşüm süresinin 2021 yılı başına ertelenmesine tepki gösteren CHP Ankara Milletvekili ve PM Üyesi Ecz. Gamze Taşcıer konuyu meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanlığı’na Soru Önergesi veren Taşcıer, “Sebep ekonomik kriz nedeniyle tasarruf etmek ise; halk sağlığı yerine tasarruf edilecek başka bir kalem bulunamamış mıdır?” diye sordu.

TOPYEKÛN BİR ÇALIŞMA İLE ÇÖZÜME ULAŞILIR

Taşcıer sağlıkta dağ gibi büyüyen sorunları çözmek için topyekûn bir çalışmanın yapılmak zorunda olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Her fırsatta sağlığın hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor, sorunların günübirlik üretilen yöntemlerle çözüme ulaşamayacağını söylüyoruz. Sağlık sisteminin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Fakat iktidar her söylediğimize kulağını kapatıp kendi bildiğini okuduğu için sorunlar her geçen gün artıyor.”

TÜRKİYE’DE İSE ACİL SERVİSE BAŞVURU SAYISI NÜFUSUN ÜZERİNDE

Hükümetin sağlık politikasını eleştiren Taşcıer, “ Şehir hastaneleri ile övünen iktidar, vatandaşı acil servislere mahkum etti. Acil servislerdeki hastaların yüzde 16’sının acil olmadığını Bakan kendisi ifade etmişti. Hasta ne yapsın? Katılım payı her ayın sonunda zar zor geçindiği maaşından kesiliyor. Ya da poliklinikten randevu alamıyor çünkü doktor yok! Düşünün, 324 milyon nüfuslu ABD’de acil servise başvuruların sayısı yıllık ortalama 130 milyon. 53 milyonluk İngiltere’de bu rakam yılda 25 milyon civarında. Türkiye’de ise acil servise başvuru sayısı nüfusun üzerinde, yılda ortalama 115milyon. Ama nüfusun üstünde insana hizmet veren acil servislerimiz de maalesef çağın gereklerine uygun fiziki koşullara sahip değil!

 

DÖNÜŞÜMÜN ERTELENMESİ BÜTÇENİN YETERSİZLİĞİNİN KANITIDIR

Sağlıktan kesinti yapılmasının uzun vadede çok derin sorunlar yaratacağını vurgulayan Taşcıer, “Acil servislere mahkûm olan hastaların çağın gereklerine uygun biçimde hizmet alması için ön görülen dönüşümün ertelenmesi sağlık bütçesine ayrılan payın yeterli olmadığının kanıtıdır. 2021 yılına ertelenen bu dönüşüm için 2 ay süre verilmişti. Bu ihtiyacın ne kadar gerekli olduğunun göstergesidir. Sağlık Bakanlığı gibi, Milli Eğitim Bakanlığı gibi hayati önemi olan kurumlardan kesinti yapmak yerine lüks giderlerden vazgeçmek daha mantıklı ve vicdani olacaktır diye düşünüyorum. Örneğin kamudaki tasarruf tedbirlerinden muaf tutulan Cumhurbaşkanlığı biraz lüksünden feragat etsin de acil servislerin bu elzem ihtiyaçları giderilsin.” ifadelerini kullandı.


 

Yorumlar (0)