CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi Kadın Mahkumlar Açık Görüşlerde Yakınlarının Elini Tutamıyor İddialarını Sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze AKKUŞ İLGEZDİ, hapishanelerde son zamanlarda artan ihlalleri ve yasakları sordu.

Vekil Haberleri 12.10.2018, 13:41 12.10.2018, 13:41
CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi Kadın Mahkumlar Açık Görüşlerde Yakınlarının Elini Tutamıyor İddialarını Sordu

Önergesinde, "Bayburt M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde, kadın mahkûmların yaptıkları açık görüşmede yakınlarının ellerini tutmalarının engellendiği ve Sincan Hapishanesi’nde mahkûmlara verilen suya “kota” uygulandığı" iddialarını sordu.  

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplanmasını saygılarımla arz ederim. 12.10.2018

 

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ
CHP İstanbul Milletvekili

 

Hapishanelerdeki ihlaller ve yasaklar her geçen gün artarak devam ediyor. Bayburt M Tipi Kapalı Kadın Hapishanesi’ndeki tutuklular, açık görüşmede yakınlarının ellerini tutmalarının dahi engellendiğini, yemeklerin çok sınırlı verildiğini iddia etmektedir.

Sincan Hapishanesi’nde mahkûmlar, içme suyunu kantinden ücretli olarak temin etiklerini, musluktan akan suyun, sarı renkte ve içilmesi bir yana zaman zaman çamaşır yıkamak için dahi çok kirli olduğunu, son zamanlarda ise “kota” sistemi uygulandığını bu nedenle kişi başına belirli miktarda su verildiğini iddia etmektedirler.

 

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde ise cezaevi yönetimi telefon görüşmesi yapmak isteyen ailelerden mahkûmlar gibi adını, soyadını ve nüfusa kayıtlı olduğu yeri yüksek sesle söylemesini yani  ‘tekmil’ zorunluluğu getirdiği ve iki tarafın da tekmil getirmemesi durumunda konuşmayı sonlandırdığı iddia edilmektedir.

 

Bu bağlamda;

  1. Türkiye’deki hapishanelerde süngerli oda bulunmakta mıdır?
  2. Bayburt M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde, kadın mahkûmların yaptıkları açık görüşmede yakınlarının ellerini tutmalarının engellendiği iddiaları doğru mudur? Gerekçesi nedir? Bu uygulama sadece Bayburt Hapishanesi’nde mi yapılmaktadır?
  3. Bayburt Kadın Kapalı Hapishanesi’nde mahkûmlara “sınırlı” yemek verildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
  4. Sincan Hapishanesi’nde musluktan akan suyun kirli olduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise neden mahkûmlara bu su verilmektedir? Su ile ilgili testler yapılmış mıdır? Yapılmış ise en son ne zaman yapılmış ve sonuç ne çıkmıştır?
  5. Sincan Hapishanesi’nde mahkûmlara verilen suya “kota” uygulandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? Mahkûm başına verilen su miktarı nedir? Bu miktar neye göre belirlenmiştir? İnfaz yasasında; her tutuklu ve hükümlüye cezaevi idaresince yeterli su verilmesi zorunluluğuna rağmen neden kota uygulaması yapılmaktadır?
  6. Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde yönetimin telefon görüşmesi yapmak isteyen ailelerden mahkûmlar gibi adını, soyadını ve nüfusa kayıtlı olduğu yeri yüksek sesle söylemesini istediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise ailelere neden “tekmil” uygulanmaktadır? Bu uygulama sadece Bolu Hapishanesi’nde mi yapılmaktadır?

Yorumlar (0)