CHP'li Erbay: Yıllarca bizleri güldüren Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'i bu yaşta ağlatmaya kimsenin hakkı yoktur

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında usta oyuncular Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın haklarında soruşturma açılması ve bu sabah erken saatlerde gözaltına alınarak savcılığa götürülmelerine tepki gösteren Erbay, bu durumun bir hukuk ayıbı olduğunu söyledi.

Vekil Haberleri 24.12.2018, 17:18 24.12.2018, 17:18
CHP'li Erbay: Yıllarca bizleri güldüren Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'i bu yaşta ağlatmaya kimsenin hakkı yoktur

Geçtiğimiz günlerde Halk TV’de katıldıkları ‘Halk Arenası’ programında yaptıkları açıklamalarla ilgili olarak usta oyuncular Metin Akpınar ve Müjdat Gezen hakkında soruşturma açılarak gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamada bulunan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Sanatçıların eleştirme hakkı vardır. Haktan öte bu sanatçıların görevidir. Toplumda gördükleri yanlışları özgürce dile getirmelidirler. Böylece yaşadıkları toplumların ilerlemesine katkı verirler. Toplumun önünde olan siyasiler eleştiriye tahammül etmek zorundalar. Siz hiç Özal'ın, Ecevit’in, Demirel'in, Erbakan'ın bir sanatçıyı kendini eleştirdi diye adliyede süründürdüğünü gördünüz mü? Her konuşana ceza vermek, her eleştireni karakola çektirmek demokratik olmayan baskıcı rejimlerde görülen bir yöntemdir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç gün önce Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri törenindeki konuşmasını hatırlatan Erbay, “Erdoğan bu konuşmasında ‘Kültür ve sanatın tabiatı gereği özgür ve sivil olduğunu’ söylüyor ama gelin görün ki demokrasiyi savunan iki sanatçı hakkında soruşturma açtırıyor. Sanatçılar toplumu aydınlatacak, toplumun ufkunu açacak insanlardır. Büyük yazar Albert Camus baskıcı iktidarlar için ‘her şeye aynı sessiz giysiyi giydirirler’ demektedir. İşte şimdi tam da bunu yaşamaktayız. Bütün topluma sessizlik giysisi giydirmeye çalışıyorlar. Bu yaşanan da özünde topluma gözdağı vermektir.” ifadelerini kullandı.

Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkında başlatılan bu soruşturmanın bir demokrasi ayıbı, hukuk ayıbı olduğunu dile getiren CHP’li Erbay, “TV programı bittikten sonra soruşturma açılmıyor. Ne zaman kadar ta ki iki gün sonra AKP Genel Başkanı talimat verene kadar. Bir bakıyorsunuz pazar günü alelacele bir soruşturma açılıyor ve bu sabah iki usta sanatçı gözaltına alınıyor. Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü kavramları ayaklar altına alınmış durumda. Öte yandan Anayasamızın 138. Maddesine göre hiç kimse yargıya emir ve talimat veremez. Ancak gelin görün ki artık yargı bağımsızlığından bahsedemiyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Bu tür olaylar ülkemizi geri kalmış bir ülke konumuna ve yalnızlığa itmektedir.” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0)