CHP’li Erbay: Yandaşlara rant sağlamak için ormanlarımızın yok edilmesineizin vermeyeceğiz

Dalaman’da meydana gelen ve yaklaşık 400 hektar ormanlık alanın yok olmasına neden olan yangınlarla ilgili açıklamada bulunan Erbay, “Dalaman’da başlayan ve Fethiye’ye uzanan orman yangını üç gündür aralıklarla devam ediyor.

Vekil Haberleri 12.07.2019, 13:54
CHP’li Erbay: Yandaşlara rant sağlamak için ormanlarımızın yok edilmesineizin vermeyeceğiz

Bu yangınların halen söndürülememiş olmasında ihmaller yaşanmaktadır. Orman yangınlarında çok etkili olan amfibi yangın söndürme uçakları yerine helikopter kullanılması yangınların söndürülmesinde gecikmeye ve 400 hektar ormanlık alanın yok olmasına neden olmuştur.” dedi.

Yangın söndürme çalışmalarında eksiklikler ve ihmaller yaşandığını belirten CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Dalaman ve çevresinde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili şunları söyledi: “Öncelikle Muğla halkına, Dalaman ve Fethiyeli vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yangın söndürme çalışmalarında canla başla mücadele eden Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Fethiye Belediyesi personeline ve Orman Bölge Müdürlüğü işçilerine teşekkür ederim. Ancak bu yangı bize yangına müdahale ile ilgili sorulması gereken sorular olduğunu göstermiştir.DalamanKaraağaç bölgesinde üç gün önce başlayan ve Göcek, Taşbaşı, Karaağaç, Kepez ve Fethiye ilçemize kadar yayılanorman yangınları aralıklarla hala devam etmektedir.

Bu yangınlarda yaklaşık 400 hektar ormanlık alan yok olmuştur. Söndürme çalışmalarında bazı aksaklıklar ve ihmaller yaşandığı görülmektedir. Yangın başladığında helikopterlerle müdahale edilmiştir. Ancak helikopterlere göre çok daha etkili olan amfibi tipi yangın söndürme uçakları devreye sokulmamıştır. Türk Hava Kurumu bünyesinde bulunan bu uçaklar helikopterlere göre daha fazla su taşıma kapasitesine ve daha etkili müdahale becerisine sahiptirler. Bu uçaklar altı ton suyu 12 saniye gibi bir sürede göl veya denizden çekerek yangına müdahale edebilmektedir. Yangın söndürme çalışmalarında kullanılan helikopterlerin pervanelerinin yarattığı rüzgarın yangının daha geniş bir alana yayılmasına neden olduğu, özellikle çam ormanı yangınlarında bu etkinin daha da arttığı iddia edilmektedir. Ayrıca kullanılan helikopterler, yangının daha geniş alana yayılmasına neden olmalarından dolayı suyu yüksek irtifadan bırakmakta ve bu nedenle yangının söndürülesinde etkisiz kalmaktadır.”

Yangın söndürme helikopterlerinin kiralanması ile ilgili kamuoyunda çeşitli söylentiler olduğunu belirten CHP’li Erbay, “ Yangın söndürme ihalesinin yandaş bir firmaya verildiği ve ihaleyi alan şirketin yangına müdahale sırasında, uçuş başına saatlik ücret aldığı ve yıllık olarak şirkete yangın çıksa da çıkmasa da bir garanti ödeme verileceği bilgileri alıyoruz. Umarım ki bunlar doğru değildir. Böyle önemli bir konuda yandaşı kayırmak adına ülkemizin doğasının yok olması kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Bu konun da takipçisi olacağız.” dedi.

Diğer bir önemli konununda yangınlara müdahale edilmesi için orman içinde yer alan yangın emniyet yolları ve şeritlerinin açılması olduğunu söyleyen Erbay, “Orman yangınlarında en önemli müdahale araçları olan dozer, arazöz ve kepçe gibi araçların yangın bölgesine ulaşmasında hayati öneme sahip orman emniyet yollarının ve şeritlerinin yeterli olmaması nedeniyle karadan müdahale araçları yangın bölgesine ulaşmakta ciddi sorunlar yaşamıştır. Bu yolların açılmasına yönelik 18 ihale açılmış ancak bu ihalelerin yaklaşık 15’i iptal edilmiştir. Ayrıca her yıl dokuz aylık bir süre için alınan orman işçileri bu sene beş aylık bir süre için işe alınmış ve yangınlara müdahalede personel yetersizliği yaşanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Orman yangınlarıyla ilgili TBMM’ye bir soru önergesi veren Erbay, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;

  1. Orman yanığını söndürme çalışmalarına kaç helikopter katılmıştır? Bu helikopterlerin su taşıma kapasitesi, ne kadar yüksekten su boşaltabildiği, pervane dönüş hızı ve diğer teknik özellikleri nelerdir?
  2. Yangın söndürme çalışmalarında kullanılan helikopterlerin pervanelerinin yarattığı rüzgarın yangının daha geniş bir alana yayılmasına neden olduğu, özellikle çam ormanı yangınlarında bu etkinin daha da arttığı iddiaları doğru mudur?
  3. Yangının daha geniş alana yayılmasına neden olmalarından dolayı yangın söndürme helikopterlerinin suyu yüksek irtifadan bıraktığı ve bu nedenle yangının söndürülesinde etkisiz olduğu doğru mudur?
  4. Türk Hava Kurumu bünyesinde bulunan, yangın söndürme çalışmalarında daha yüksek su taşıma kapasitesine sahip, dünyanın birçok ülkesinde öncelikli olarak kullanılan amfibi yangın söndürme uçakları, coğrafi şartlar uygun olmasına rağmen bu yangında neden kullanılmamıştır?
  5. Türk Hava Kurumu bünyesinde yüksek donanıma sahip, 6 ton suyu 12 saniyede göl veya denizden çekebilen amfibi yangın söndürme uçakları varken bu uçaklar yerine neden kiralama yapılarak helikopter kullanılmıştır?
  6. Bakanlığınız tarafından yapılan ve Türk Hava Kurumu’nun katıldığı amfibi uçak ihalesi iptal edilmiş midir, bu ihale ile mükerrer şekilde helikopter kiralama ihalesi açılmış mıdır?
  7. Yangın söndürme ihalesinin özel bir şirkete verildiği doğru mudur?
  8. İhaleyi alan şirketin yangına müdahale sırasında, uçuş başına saatlik ücret aldığı ve yıllık olarak şirkete yangın çıksa da çıkmasa da bir garanti ödeme verileceği doğru mudur?
  9. Bakanlığınız envanterinde gece görüşüne sahip uçak ve helikopter bulunmakta mıdır,  eğer bulunmamaktaysa bu özelliklere sahip uçak ve helikopter alınması planlanmakta mıdır?
  10. Daha önce yanan ormanlık alanların yeşillendirileceği söylenmesine rağmen bu alanlar imara açılarak oteller inşa edilmiştir. Bu alan için nasıl bir planlama yapılacaktır. Bu alanla ilgili ağaçlandırma çalışmasına başlamayı düşünüyor musunuz?Ağaçlandırma çalışmaları ne zaman başlatılacaktır?

Yorumlar (0)