CHP’li Erbay: Esnaf ve çiftçilerin kredi ödemeleri ile devlete olan borçları acilen ötelenmelidir

Marmaris ve Ula ilçelerinde ziyaretlerde bulunan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay korona virüs salgını nedeniyle yaşanan sorunlar hakkında bilgi alarak esnaf ve çiftçilerin sorunlarını dinledi. Erbay, esnaf ve çiftçinin bankalara ve devlete olan borçlarının bir an önce en az bir yıl süreyle ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Vekil Haberleri 23.09.2020, 11:24
CHP’li Erbay: Esnaf ve çiftçilerin kredi ödemeleri ile devlete olan borçları acilen ötelenmelidir

CHP Milletvekili Burak Erbay, CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı, Yönetim Kurulu Üyeleri, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve Meclis Üyeleri ile birlikte Marmaris Beldibi Mahallesi esnafını ziyaret ederek sorunları dinledi. Korona virüs salgını nedeniyle esnafın büyük zorluklarla karşı karıya kaldığını ifade eden Erbay, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de korona virüs salgınının ekonomik etkilerini hissediyoruz. Esnafımız çok zor bir dönemden geçiyor. Birçok esnafımız siftah dahi yapamadan dükkanını kapatıyor. Ancak buna rağmen kira, vergi, SGK primi, kredi gibi ödemeler için hiçbir destek görmüyor. Esnafımızın kira, sigorta, stopaj ve faturalar gibi birçok borcu birikmiş durumda. Esnafın bankalara olan kredi borçları ile devlete olan borçları acilen en az bir yıl süreyle ötelenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde böyle giderse esnafımız büyük bir yıkıma uğrayarak iflasa sürüklenecek. Esnafımız acilen destek bekliyor. Gerekli tedbirler alınmalı ve esnafımızı rahatlatacak destek paketleri devreye sokulmalıdır. ” dedi.


Salgın nedeniyle turizm sezonunun da beklendiği gibi geçmediğini hatırlatan CHP’li vekil, “Bir miktar da olsa hareketlenen turizm sezonunu bir süre daha uzatabilmek bizim elimizde. Bu nedenle esnafımıza uyarılarda bulunduk. Hep birlikte elimizden gelen özeni ve dikkati göstererek, gerekli hijyen tedbirlerini almalıyız.” şeklinde konuştu.
Esnaf ziyaretlerinin ardından CHP ve İYİ Parti Marmaris ilçe örgütleri ile birçok sivil toplum örgütünün birlikte düzenlediği ''Aşure Paylaşım Etkinliğine'' katılan CHP’li Erbay,
vatandaşlara aşure dağıttı. Aşurenin birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu belirterek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Erbay, CHP Marmaris İlçe Başkanı Av. Zekican Balcı ile birlikte İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanlığı'nı da ziyaret eden ederek yeni seçilen İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ne hayırlı olsun dileklerini iletti.
Çiftçimiz üretemez hale gelme tehlikesiyle karşı karşıya
CHP Milletvekili Erbay, Marmaris programının sonrasındaki gün Ula ziyaretinde bulundu. Ula İlçe Başkanı Hüseyin Özcan, Kadın Kolu Başkanı Fatma Gireniz ve Gençlik Kolu Başkanı Özgür Özçelik ile birlikte Ula ilçesinin kırsal mahalleleri Turgut, Gölcük, Portakallık, Örnekköy, Kızılyaka ve Karabörtlen’i ziyaret eden Muğla Milletvekili Erbay, burada muhtarlar, kooperatif başkanları ve üreticilerle görüşerek sorunları dinledi.

Ekonomik kriz ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretim yapamaz duruma geldiğini söyleyen Erbay, “Bu mahallelerimizdeki verimli topraklarda köylümüz tütün, susam ve pamuk yetiştiriyordu. Şimdi bu ürünler yok denecek kadar az. Bu topraklarda tekrar üretime başladığımız zaman ülkemiz refaha kavuşacaktır. Sadece çiftçilerimiz değil hayvancılıkla uğraşan, arıcılık yapan köylümüz de çok zor durumda. Bir an önce ortak akılla, "Milletin Efendisi Üreten Köylünün" sorunlarını çözmek zorundayız.” dedi.
Esnafın yaşadığı sorunların çiftçiler için de geçerli olduğunu ifade eden Erbay, “Çiftçimiz de salgından olumsuz bir şekilde etkilendi. Maliyetlerin artması ve kredi ödemeleri
çiftçimizi de zor durumda bırakmaktadır. Çiftçilerimizin kredi ödeme zamanı geldi ancak birçok çiftçimiz ödeyebilecek durumda değil. Çiftçilerimiz için de acil bir destek paketi açıklanmalıdır. Kredi borçları ve diğer borçlar ötelenmelidir. Tarımsal destek paketleri artırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin öneli bir sorununun da kırsal alandaki yapılaşma olduğunu dile getiren CHP’li Erbay, “Çiftçilerimiz kırsal alandaki yapılaşmadan şikayetçiler. Buradaki yapılaşma tarımsal üretimi ve hayvancılığı, arıcılığı olumsuz etkiliyor. Yapılaşma doğaya zarar verdiği kadar tarımımıza da zarar veriyor. Bu konuda da gerekli adımların atılmasını bekliyorlar. Yapılaşma ile ilgili olarak doğamıza ve tarımsal üretime zarar vermeyen doğru bir planlama yapılması gerekmektedir. Bize iletilen sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunacağız.” şeklinde konuştu.
Muğlamız gülmeyi hak ediyor
Esnafın ve köylünün sorunlarını dile getirmeye devam edeceklerini belirten Erbay, “Onların sesi olmaya, Muğlalı hemşerilerimiz ve Muğla sevdalısı dostlarımız ile Muğlamızın problemlerini çözmek için beraberce mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü Muğlamız gülmeyi hak ediyor.” dedi.

Yorumlar (0)