CHP’Lİ EMİR’DEN AŞI SORULARI

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, en önemli koruyucu halk sağlığı hizmetlerinden olan bebek ve çocuk aşılarını Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 30.04.2019, 12:00 30.04.2019, 12:24
CHP’Lİ EMİR’DEN AŞI SORULARI

Emir hem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle önergelerverdi.

 

Tüm dünyada bağışıklama hizmetlerinin, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve maliyet etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul edildiğini belirten Emir, bağışıklama hizmetlerinde temel amacın; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, bunlardan kaynaklanan ölümlerin ve hastalıkların önüne geçmek olduğunu söyledi.

Önergesinde “Ailelerin çocuklarını aşılatmama kararı sadece kendi çocukları için değil, toplumdaki birçok farklı insan grubu için de sağlık tehdidi oluşturmaktadır. Devletin çocuğun üstün yararını gözeterek, aşılamayı gerçekleştirmek yönünde bir görevi bulunmaktadır.” ifadelerine yer veren CHP’li Emir, Bakan Fahrettim Koca’ya “Son 10 yıl itibariyle Türkiye’de Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nda yer alan aşıları reddeden ailelerin sayısı kaçtır; yıllara göre dağılımı nedir?” diye sordu.

Aşı uygulamasını reddeden ailelerin red gerekçelerini soran Emir ayrıca, “Bakanlığınızda bu konuda yapılmış araştırmalar / çalışmalar var mıdır? Varsa; Aşı yaptırmayı reddeden ailelerin bölgelere, eğitim durumlarına ve hanehalkı refah düzeyine göre dağılımı ile bu nedenle aşılanmayan çocukların; yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı nedir? Yaptırılmasında tereddüt saptanan ve yaptırılmayan aşılar hangileridir? Aşı reddini önlemek için Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır? ” sorularını yöneltti.

 

CHP Ankara  Milletvekili Murat Emir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’ın yanıtlaması istemiyle verdiği bir diğer önergede de aşıyı reddeden ailelerle ilgili olarak “çocuk ihmali” açısından bir çalışma bulunup bulunmadığını sordu.

Emir ayrıca şu soruları yöneltti:

-Şimdiye dek kaç aile hakkında ihmal nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuştur? Bu duyuruların sonuçları nedir?

- Aşı uygulamasını reddeden ailelerle ilgili olarak ne tür önlemler alınmıştır veya alınması planlanmaktadır? 

Yorumlar (0)