CHP'li Emir: Özhaseki'nin parti logolu afişinin asılmış olması seçim hukuku ve ahlakı açısından, yasalar açısından açık ihlaller içermektedir

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki’nin yasak olmasına rağmen seçim afişlerinde parti logosu kullanmasıyla ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Vekil Haberleri 28.02.2019, 14:30 28.02.2019, 14:30
CHP'li Emir: Özhaseki'nin parti logolu afişinin asılmış olması seçim hukuku ve ahlakı açısından, yasalar açısından açık ihlaller içermektedir

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki’nin yasak olmasına rağmen seçim afişlerinde parti logosu kullanmasıyla ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

 

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’u ve YSK’nın 1119 sayılı kararını hatırlatan Emir, hükümlerin açık olduğunu, seçimlerden 30 gün öncesine kadar alanlara, direklere vb. yerlere asılan seçim afişlerinde parti logosu kullanmanın yasak olduğunu ifade etti.

 

Ankara’da uzunca bir süredir başta Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki olmak üzere AKP’nin adaylarının ilanlarının yer aldığını, çoğunluğunun parti logolu afişler olduğunu ve bu ilanların Meclis’in önüne dahi asıldığını belirten CHP’li Emir, “Özhaseki’nin parti logolu afişinin Meclis girişine asılıyor olabilmesi ve Ankara’nın bunlarla donatılmış olması seçim hukuku ve ahlakı açısından, eşit - adil seçimler ve yasalara uyulması açısından açık ihlaller içeren bir durumdur.” diye konuştu.

 

CHP Ankara İl Başkanlığı’nın 18 Şubat tarihinde “Yasak propagandanın sonlandırılması” talebiyle Valiliğe başvuruda bulunduğunu ifade eden Murat Emir, bugüne dek bir cevap alamadıklarını da söyledi.

 

Emir sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

“Kendisi devletin valisidir; AKP’nin, Saray’ın valisi değildir. Görevini yapmalı; hukuku, YSK kararlarını uygulamalıdır. Kanunların çiğnendiği yerde ilk görev valiye düşmektedir ama maalesef sus pus durumdadır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP'nin adayı Mansur Yavaş için “Resimlerinin altında CHP ve HDP'nin logosu yok. Niye biliyor musunuz? Aday bilinsin ama kimin adayı olduğu bilinmesin diye bunu yapıyorlar. Partisinden utanan bir aday olur mu?” şeklindeki açıklamalarına da değinen CHP’li Emir, Erdoğan’ın kendi hukuksuzluğunu görmezden geldiğini belirterek, “Kendisi kanunları çiğnemeye o kadar alışmış ki, kanunlara uyan bir parti ve aday görünce de ‘Bunlar milletten neyi saklamaya çalışıyor?’ diye açıkça suçunu itiraf ediyor.” dedi.

 

CHP’li Emir açıklamalarında ayrıca CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın Beypazarı'nda bir dizi program gerçekleştirecek olan rakibi Özhaseki'nin afişlerinin kendi afişlerinin üzerine astırmasına izin vermesine de değindi.

 

“Sayın Mansur Yavaş, buna dahi izin verecek kadar alçakgönüllü ve rakibine saygılı bir aday olduğunu ispatladı” diyen Emir, AKP’nin Mansur Yavaş’ın arayı açtığını gördükçe paniklediğini ve nereye saldıracağına şaşırdığını söyledi.

 

YSK’nın oy pusulası basım kararını değiştirerek, yerel seçimler için daha fazla oy pusulası basma kararı almasına da değinen Murat Emir, “İhtiyacın neredeyse 5 katı kadar oy pusulası basılacak. Bu ihtiyaç nereden kaynaklanmaktadır? Geçen seçimlerde veya daha önceki yerel seçimlerde pusula olmadığı için oy veremeyen bir tek vatandaş var mıdır? Eğer yoksa bu ihtiyaç hangi sorunu gidermek için ortaya konmuştur? Bu pusulalar nerede kullanılacaktır? Eğer aklınızdan oy çalmak, oy pusulalarını başka türlü kullanmak gibi bir şey geçiyorsa, şimdiden bundan vazgeçin. Dünyayı başınıza dar ederiz” diye konuştu. 

 

 

...

Yorumlar (0)