CHP'li Emir: 'Millet Bahçesi', yandaşlara 'Rant Bahçesi' oldu

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP’nin seçim beyannamesinde yer alan, ‘millet bahçesi’ projesinin ihale sürecini, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle, bir önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 07.12.2018, 11:24 07.12.2018, 11:24
CHP'li Emir: 'Millet Bahçesi', yandaşlara 'Rant Bahçesi' oldu

Murat Emir, önergesinin gerekçesinde; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘millet bahçesi’ projesinin yandaşlara ‘rant bahçesi’ne dönüştüğünü, söz konusu projenin hayata geçirildiği şehirlerde ihalelerin; Kamu İhale Kanunu’nun 21’nci Maddesinin “b” fıkrasında tarif edilen usulle, yani kapalı pazarlık yöntemiyle, sadece ihaleyi yapacak olan belediyenin davet ettiği firmalar ile gerçekleştirildiğini belirtti.

 

Emir, “Kamu İhale Kanunu’nun 21’nci Maddesinin “b” fıkrası; doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülmeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin pazarlık usulüyle ivedi olarak yapılmasının zorunlu olduğu durumları ifade etmektedir. Söz konusu ihalelerin yapıldığı tarihlerde doğal afet yaşanmadığı halde bu usulle yapılması dikkat çekici. Olağanüstü hallerde kullanılan bu yöntemi, AKP alışkanlık haline getirmiştir. Burada, kapalı pazarlık usulüyle sadece istenilen firmalara davet gönderen yerel yönetimler, ihaleleri yandaşlara mı veriyor sorusu akılları karıştırıyor. Ekonomik kriz vatandaşın cebini boşaltırken, millet bahçesi adı altında rant bahçelerinin yapılması, ülkemizin sırtına bir yük daha getirmektedir” dedi.  

 

CHP’li Emir önergesinde şu soruları sordu;

  1. Söz konusu ihalelerin yapıldığı tarihlerde Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci Maddesinin “b” fıkrasında geçen hangi durumlar yaşanmıştır?
  2. ‘’Millet Bahçesi’’ projesi için yapılan ihale sayısı kaçtır?
  3. Kapalı pazarlık usulüyle yapılan ihalelere hangi firmalar teklif vermiştir?
  4. İhale tarihleri ve bedelleri nedir?
  5. İhaleleri kazanan firmalar hangileridir?

Yorumlar (0)