CHP'li Emine Gülizar Emecan;Yapımı devam eden Gebze-Halkalı hattının tüm güzergâhlarının açılışı hangi tarihte planlanmaktadır?

İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Emine Gülizar EMECAN; gerekli denetim ve kontroller yapılmadan, tam hizmete hazır hale getirilmeden, seçim kaygılarıyla açılan tren hatlarında yaşanan kazalar ve artan can kayıpları üzerine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit TURHAN’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Özellikle son olarak İstanbul Halkalı-Gebze hattında yaşanan kazanın, bu hattında 31 Mart seçimleri öncesine yetiştirilmeye çalışılması nedeniyle tamamlanmadan erken hizmete açılması endişesi oluşturduğunu belirten Emecan, bu hatta ilişkin de sorduğu soruyla kamuoyunun aydınlatılmasını istedi.

Vekil Haberleri 24.01.2019, 12:18 24.01.2019, 12:18
CHP'li Emine Gülizar Emecan;Yapımı devam eden Gebze-Halkalı hattının tüm güzergâhlarının açılışı hangi tarihte planlanmaktadır?

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın M. Cahit TURHAN tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını arz ederim.

 

Emine Gülizar EMECAN

                                                                                                    İstanbul Milletvekili

           

 

            AKP iktidarları döneminde meydana gelen tren kazaları sonucunda onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve yüzlerce vatandaşımız da yaralanmıştır.

           

            Bu kazalar sonucunda;

 

22 Temmuz 2004 - Pamukova tren kazasında 41 kişi,

11 Ağustos 2004 - Kocaeli’nde 2 tren çarpışması sonucu 8 kişi,

27 Ocak 2008 - Kütahya'daki tren kazasında 9 kişi,

6 Temmuz 2015 - Sivas'ta 2 yük treni çarpışmasında 1 makinist,

6 Mayıs 2017 - Ankara-Kırıkkale'de tren vagonu devrilmesi sonucu 1 işçi,

4 Ağustos 2017 - Elazığ'da yük treni devrilmesi sonucu 2 makinist,

8 Temmuz 2018 - Çorlu'daki tren kazasında 25 kişi,

13 Aralık 2018 Ankara'da yüksek hızlı tren kazasında ise 9 kişi hayatlarını kaybetmiştir.

 

       Bu kazaların bazılarının nedenlerine ilişkin engelleme ve örtbas etme çabaları görülmekle birlikte, hemen hemen tamamında bilirkişi raporları ile TCDD kusurlu bulunmuştur. Bu kusurlar arasında görülen, sinyalizasyon sistemlerinin kurulmamış ya da çalışmıyor olması, menfezlerin ve hatların bakımlarının zamanında ve sağlıklı bir şekilde yapılmaması, yük trenlerindeki tren şefi uygulamasının kaldırılması, eksikleri tespit etmekle görevli tren teşkil memurlarının görevlerinin makinistlere yüklenmesi, yeniden yapılanma ve özelleştirme nedeniyle oluşan hata ve eksiklikler, bu kazaların yaşanmasının nedenleri arasındadır.

 

       Özellikle Yüksek Hızlı Tren hatlarının seçimler öncesine yetiştirilebilmesi kaygılarıyla,  tam olarak bitirilmeden erken hizmete açılması da kazaların olmasındaki diğer önemli bir nedendir.

           

       Son olarak İstanbul Florya'da Halkalı-Gebze banliyö tren hattında deneme sürüşü yapan demir yolu aracı ile elektrik hattını döşeyen araç çarpıştı ve 3 işçi yaralandı. Bu hattın da 31 Mart yerel seçimleri öncesinde açılabilmesi için acele edildiği ve yine diğer bazı hatlarda olduğu gibi tamamlanmadan hizmete açılacağı iddia edilmektedir.

 

Bu bağlamda;

 

1- Yukarıda adı geçen ve birçok can kaybı ve yaralanmalara neden olan kazalar sonrası kaç TCDD yöneticisi sorumlulukları nedeniyle caza almış ve görevlerinden uzaklaştırılmışlardır?

 

2- Bu kazalar sonucu yakınları yaşamlarını yitiren ailelerin hukuki mücadelelerine engel olunmaya çalışıldığı ve gerçekte sorumlu olmayan kişilerin sorumlu tutulduğu iddiaları hakkında kamuoyunu bilgilendirecek bir açıklama yapar mısınız?

 

3- Kaza olan bazı hatların tam olarak hizmete hazır hale getirilmeden açıldığı tespitleri hakkındaki açıklamalarınız nelerdir?

 

4- Yapımı devam eden Gebze-Halkalı hattının tüm güzergâhlarının açılışı hangi tarihte planlanmaktadır?

 

5- Gebze-Halkalı hattının bazı güzergâhlarının, örneğin Kazlıçeşme-Halkalı hattının seçimler öncesine yetiştirilmesi için acele edildiği ve tam olarak tamamlanmadan açılacağı iddiaları hakkında ne gibi bir açıklamanız vardır?

 

6- Halkalı-Gebze hattının açılışından önce, sinyalizasyon sisteminin ve güzergâha ait diğer bütün teknik donanımların kullanıma uygun olduğuna, gerekli bütün kontrol ve denetimlerinin yapıldığına dair raporları vatandaşlarımızın kendilerini güvende hissetmeleri adına kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

 

7- Bu hattın tam olarak bitirilmeden hizmete açılması nedeniyle bu güzergâhta meydana gelebilecek istenmeyen olası kazalar sonrası, yaşanabilecek can kayıpları ve yaralanmaların sorumluluğunun, eksik ve gerekli kontroller yapılmadan açılmasına karar veren bütün yöneticilerin olacağı düşüncemize katılıyor musunuz?

 

 

Yorumlar (0)