CHP'Lİ DURMAZ' YEREL BASININ SORUNLARINI TBMM YE TAŞIDI

CHP Tokat Milletvekili- TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz Yerel Basının sorunlarını yazılı bir önerge ile TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 20.12.2018, 12:12 20.12.2018, 12:12
CHP'Lİ DURMAZ' YEREL BASININ SORUNLARINI TBMM YE TAŞIDI

Durmaz;  Zorunlu Yayın ve Kamu Spotlarının yerel medyaya ücret karşılığında yaptırmayı düşünüyor musunuz?

Önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat Oktay’a yönelten Durmaz, önergesinde şu ifadelere yer verdi;

Her kentin kendi dokusuna, kültürel, sosyolojik ve siyasal yapısına göre bir yerel medya dokusu bulunmaktadır.

Yerel basın bulunduğu bölgenin aynasıdır, kentlerin sorunlarının bilinmesi, gelişmesi, kalkınması ve tanıtılması için yerel basının korunması ve geliştirilmesi önemli bir gerekliliktir.

Yerel Gazetelerin güç kazanması, bağlı bulunduğu bölgenin de güç kazanması demektir.

Yerel medya, yerel yönetimlerin siyasal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi için de önem taşımaktadır.

Anadolu basının resmi ilan gelirlerine ek kat sayılar getirerek, gelirlerinde iyileştirme yapmayı, varlıklarını sürdürme noktasında katkı sunmayı planlıyor musunuz?

Yerel medyanın istihdam koşulları, tiraj şartı ve resmi yayın gelirleri bölge nüfusuna göre dengelenmelidir. Nüfusu 1 milyonun altında olan bölgelerde gazetelerin tiraj ve istihdam şartları buna göre belirlenmelidir.                

 Anadolu’nun birçok yerinde gazetecilik yapmaya çalışan yerel medya mensupları ekonomik açıdan büyük zorluklar yaşamaktadır. Yerel medyanın istihdam koşulları, tiraj şartı ve resmi yayın gelirleri bölge nüfusuna göre dengelenmelidir.

 Nüfusu 1 milyonun altında olan bölgelerde gazetelerin tiraj ve istihdam şartları buna göre belirlenmelidir.

 Anadolu basınının resmi ilan gelirleriyle ilgili olarak son yıllarda bir iyileştirme olmaması, gelir olanakları azalan yazılı basını ekonomik anlamda iyiden iyiye zorlamaya başlamıştır.

Resmi ilan-reklamlardaki sütun santim fiyatlarının, yaygın basına ek katsayılar getirilmesine rağmen, yerel basın için sabit bırakılması gelir adaletsizliğine yol açmış, Anadolu’daki gazete kuruluşlarının mali politikalarını sarsmıştır.

Anadolu’nun birçok yerinde zor koşullarda gazetecilik yapmaya çabalayan yerel medya mensuplarının sorunlarının çözümü konusunda hükûmet yetkilerince birçok söz verilmiştir.

 Sayın Cumhurbaşkanının yerel medya mensuplarına ucuz kira taahhütleri bulunmaktadır. 

Durmaz’ın soruları şöyle;

1-        Yerel Medya ve Televizyonların kira giderlerinde indirim yapılması konusunda girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

2-        Medyanın uydu kurulumu dolar bazında gerçekleşmektedir. Yurttaşlara dolar bozdurma tavsiyelerinin verildiği bir dönemde uydu kurulumunun TL bazında yapılması için girişimde bulunacak mısınız?

3-        Zor koşullarda gazetecilik mesleğini yürütmeye çalışan yerel medyanın desteklenmesi için, Zorunlu Yayın ve Kamu Spotlarının yerel medyaya ücret karşılığında yaptırmayı düşünüyor musunuz?

4-        Anadolu basının resmi ilan gelirlerine ek kat sayılar getirerek, gelirlerinde iyileştirme yapmayı, varlıklarını sürdürme noktasında katkı sunmayı planlıyor musunuz?

5-        İlan ve reklamlardan alınan KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e çekmeyi düşünüyor musunuz?

6-        Son dönemdeki döviz ve enflasyon rakamlarında oluşan farkın resmi ilan tarifeleri üzerine de eklenmesi beklenilmektedir. Bu konuda bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?

7-        İnternet yasasını çıkartma konusunda girişimleriniz var mıdır? İnternet yasası ne zaman çıkacaktır? İnternet üzerinden resmi ilan verilmesinin şartları sağlanacak mıdır?

8-        Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından ilan ve reklamlarda kesilen ve yüzde 15’leri bulan payın yüzde 3 seviyesine indirmeyi düşünüyor musunuz?

Yorumlar (0)