CHP'li Dr. Jale Nur Süllü Çocuk Hakları İçin Tüm Partilere Çağrıda Bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Dünya Çocuk Hakları Günü gündemi ile gerçekleştirdiği konuşmada mecliste bulunan tüm partilere uzlaşı çağrısında bulundu.

Vekil Haberleri 23.11.2018, 11:29 23.11.2018, 11:29
CHP'li Dr. Jale Nur Süllü Çocuk Hakları İçin Tüm Partilere Çağrıda Bulundu

“Sevgi gösterip, koruyup kollamakla kalmayıp, haklarına saygı göstermemiz gereken çocuklarımızın haklarını aile içinde, sokaklarda, okulda, iş yerlerinde koruyabiliyor muyuz?” sorusunu milletvekillerine yönelten Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türkiye’de yaşanan çocuk hakları ihlallerini anlattı:


“Bölgesel ve ekonomik farklılıklardaki eşitsizlik, çocuğun eğitim hakkından eşit yararlanması ve gelişme hakkını ihlal etmektedir. Orta öğretime geçiş sınavlarında %10’u dışında kalan çocuklara istemedikleri okulların dayatılması tam bir hak ihlalidir.” diyen Süllü, konuşmasına şöyle devam etti: 


“10’da 8’i kayıtsız olmak koşulu ile 2 milyonu bulan çocuk işçilerin,   182 sayılı ILO Sözleşmesi gereği en tehlikeli olarak belirlenen alanlarda çalışmaktadır. Kırsalda çocuk işçiler, özellikle de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları eğitim, güvenlik, barınma, sosyal çevre konusunda birçok hak ihlali yaşamaktadır. Maruz kaldıkları tarım ilaçları ve zehirli kimyasallar ile yetersiz oyun alanları ve beslenme çocukların sağlıklı bir çevrede yetişme hakkının ihlalidir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışan çocuklar, iş kazaları, meslek hastalıkları ya da riskleri ile karşılaşmaktadırlar. 2018 yılında 22’si 14 yaş altında 62 çocuğun yaşam hakkı iş cinayeti ile son bulmuştur. Ülkemizde son on yılda uyuşturucu kullanan çocuk sayısında,  yüzde yüz artış olduğu 16 olan başlama yaşının 12’ye düştüğü ve güvenlik birimlerine getirilen çocukların %33’ünün madde bağımlısı olduğu bilgisi son derece endişe vericidir.”


Yetişkinlerin çocuklara yaptığı en büyük haksızlık fiziki, ekonomik, psikolojik istismar geniş bir alanı kapsasa da en görünür olanın, cinsel istismar olduğunu belirten Süllü,  Türkiye’de son 15 yılda çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarının yaklaşık yüzde 400 oranında artması ile bu konuda dünya 3.sü olmasının son derece düşündürücü olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın raporunda sayılarının sadece bir hastanede, 2016 yılında 1260, son beş ayda ise 158 olduğu söylenen 15 yaş altı hamile çocukların dramına da değinen Süllü, çocuk hamileliklerde anne ve bebek ölüm riskinin yetişkinlere göre 5 kat yüksek olmasıyla çocukların yaşam ve sağlık hakkının da ihlal edildiğini sözlerine ekledi.


Çocuk hak ihlalleri konusunda tüm milletvekillerinin aynı duyarlılıkla yaklaşacağına yürekten inandığını söyleyen Dr. Jale Nur Süllü, meclis içtüzüğünde değişiklik yaparak Çocuk Hakları İzleme Komisyonu kurulması için tüm partilerin grup başkan vekillerinin bir araya gelip uzlaşması için, çağrıda bulundu.  
 

Yorumlar (0)