CHP'Lİ CEYLAN'DAN AKP'YE AĞIR SUÇLAMA: YEM İTHALATÇILARI İLE ORGANİK BAĞINIZ MI VAR?

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, seçim çalışmalarında verdiği sözü yerine getirmek için mücadelesini sürdürüyor ve Mecliste bulduğu her fırsatta üreticilerin sorunlarını gündeme taşıyor. Ceylan, tavuk üreticilerinin yem fiyatlarındaki artış karşısındaki tepkilerini dile getirirken, “Bu firmaların kaçında milletvekili ya da bakanların yakınları ortaktır?” diye konuştu.

Vekil Haberleri 18.10.2018, 14:35 18.10.2018, 14:35
CHP'Lİ CEYLAN'DAN AKP'YE AĞIR SUÇLAMA: YEM İTHALATÇILARI İLE ORGANİK BAĞINIZ MI VAR?

CHP milletvekili Ceylan 16 ve 17 Ekim Günü gerçekleşen TBMM Genel Kurullarında yerinden söz alarak yaptığı konuşmalarda, tavuk üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Ceylan iktidar vekillerine seslenerek, “Sayın iktidar vekilleri, tavukçulukla uğraşan üreticiler artan girdi maliyetleri nedeniyle üretim sürecine devam etmekte zorlanmaktalar. Elektrik faturalarını dahi ödeyememekten şikâyetçiler. Kullandıkları enerji için KDV indirimi ve destek talep ediyorlar. Bu kolaylığı sağlayacak mısınız?” dedi.

 

Ceylan, Çanakkale bölgesindeki tavuk üreticilerinin TKİ'den kömür alırken eskiden 2'nci sırada alım hakkına sahipken 5'inci sıraya ötelenmişler ve ücreti karşılığında kömür almakta bile sıkıntı yaşadıklarını vurguladı.

 

Soya Fasulyesi Küspesi Türkiye Tarihinde İlk Defa 560 Doları Gördü.

 

Tavuk üreticilerinin en yaygın kullandığı soya fasulyesi küspesi, mısır ve ayçiçeği küspesini Türkiye’nin ithal ettiğine değinen Ceylan, “Bu ürünler dolara endeksli, üreticinin girdi maliyeti yüzde 100 arttı. Soya fasulyesi küspesi Türkiye tarihinde ilk defa 560 doları gördü, ambalajlama maliyeti bir tonda 25 lira iken 42 liraya yükseldi. Ayçiçeği küspesinin tonu 650 liradan 1.210 liraya yükseldi. Mısır küspesinde de durum farklı değil. Artan yem maliyetleri karşısında sektörün üretime devam etmesi zor görünüyor” dedi.

 

İthalatçı Firmalarla Organik Bir Bağınız Mı Var?

İktidarı ağır bir dille eleştiren Ceylan yem ithalatında neredeyse tekel konumunda olan firmalarla iktidarın organik bir ilişkisi olup olmadığını sordu. Ceylan, “Soya, mısır ve ayçiçeği küspesini neden ithal ediyorsunuz?  Bu ürünleri ithal eden firma sayısı nedir? Bu firmaların kaçında milletvekili ya da bakanların yakınları ortaktır? Bu firmalar ithalatta tekel durumunda ve yaptıkları stoklarla zenginleşmektedir. Bazı firmalar ise GDO bahanesiyle engellenmektedir” dedi.

 

Neden Yerli Yem Sanayimizi Geliştirecek Önlemleri Almıyorsunuz?

İktidarı en sık başvurdukları yerlilik ve millilik olgusu üzerinden sıkıştıran Ceylan, “Soya, ayçiçeği ve mısırı üretecek iklime ve yeterliliğe sahip bir ülke değil miyiz? Yerlilik ve millîlikten söz ederken neden yerli yem sanayimizi geliştirecek önlemleri almıyorsunuz?” dedi.

 

Saman Gibi Tavukta mı İthal Edilecek?

Yem fiyatlarını aşağıya çekmek adına bir sübvansiyon modeli geliştirmeyi düşünüyor musunuz, diye soran Ceylan “Yoksa iktidarınızda gelenek olduğu üzere üretimden vazgeçerlerse geçsinler gerekirse saman ithal ettiğimiz gibi tavuk da ithal ederiz mi diyorsunuz?” diyerek soruna ivedilikle çözüm bulunmasını istedi.

 

Yorumlar (0)