CHP'Lİ CEYLAN: VATANDAŞ KIRMIZI ETİN TADINI UNUTTU SAYIN BAKAN

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Tarım Bakanının eleştirerek, “Sayın Bakan, vatandaş kırmızı etin tadını unuttu. On altı yılda yerli hayvan üreticisini canından bezdirdiniz” diye konuştu.

Vekil Haberleri 10.11.2018, 18:53 10.11.2018, 18:53
CHP'Lİ CEYLAN: VATANDAŞ KIRMIZI ETİN TADINI UNUTTU SAYIN BAKAN

CHP’li Özgür Ceylan,  Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, et ve süt üreticilerinin sorunlarını ele aldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen Ceylan, vatandaşın kırmızı etin tadını unuttuğunu ileri sürerek, “ On altı yılda yerli hayvan üreticini canından bezdirdiniz” dedi. Yerli üreticinin ithal samana ve hazır yeme mahkûm edildiğini kaydeden CHP’li Ceylan, 2002 yılından bu yana mera alanlarının yüzde 13 azaldığını hatırlattı.

50 Kilo Yem 55 Liradan 90 Liraya Çıktı

İthalata bağımlı kılınan üreticilerin kurda yaşanan artış nedeniyle büyük zarar gördüğüne dikkat çeken Ceylan, “50 kilo süt yemi Aralık 2017'de 50 – 55 liraya alınabilirken 2018 Eylül ayı itibarıyla 85-90 lira aralığına tırmandı. Üretici bununla nasıl baş etsin” diye konuştu. CHP’li Ceylan, yemdeki artışın yüzde yetmiş beş düzeylerinde olduğunu belirterek, kilosu 1 liradan satılan yemin eylül ayı itibariyle 1 lira 75 kuruşa satıldığını kaydetti.

Süt üreticilerinin de benzer sıkıntılar içinde olduğunu belirten Ceylan, 1 litre süt ile 1 kilo yem alınabildiğini, bu paritenin en az 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alabilecek şekilde olmadığı takdirde süt üreticisinin de üretimden geri çekileceğini ileri sürdü. İktidarın uyguladığı tarım politikalarının sonucu olarak saman ve yemin dolara endekslendiğini kaydeden Ceylan, “Bu koşullarda, süt ve et üreticilerinin kâr etmesi ve üretime devam etmesini kimse bekleyemez” dedi. Bakanlığın bu sorunları bizzat takip etmesi gerektiğini vurgulayan Ceylan, “Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz sayın bakan” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)