banner773

CHP'Lİ CEYLAN KERÇ BOĞAZI AÇIKLARINDA YANAN TANKERLERİ SORDU

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kerç Boğazı’nda Maestro ve Candy isimli, Tanzanya bayraklı iki tankerde, 10 u Hint uyruklu 4 ü Türk 14 denizcinin hayatını kaybettiği, 4 Türk denizcinin halen kayıp olduğu kazayı Meclis’e taşıdı.

Vekil Haberleri 02.03.2019, 12:00 02.03.2019, 12:00
CHP'Lİ CEYLAN KERÇ BOĞAZI AÇIKLARINDA YANAN TANKERLERİ SORDU

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kerç Boğazı’nda Maestro ve Candy isimli, Tanzanya bayraklı iki tankerde, 10 u Hint uyruklu 4 ü Türk 14 denizcinin hayatını kaybettiği, 4 Türk denizcinin halen kayıp olduğu kazayı Meclis’e taşıdı. Ceylan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, Türk denizcilerinin İstanbul’dan katıldığı tankerlerin pek çok belgesinin eksik olduğunu ve denizcilerin tanker çalışma izninin bulunmadığını gündeme getirdi.

Ceylan’ın Meclis’te önerge ile gündeme getirdiği olayda, 21 Ocak 2019'da Kerç Boğazının 15 deniz mili açığında,  Maestro ve Candy isimli, birbirlerine aborda olmuş şekilde sıvı LPG transferi yapan Tanzanya bayraklı iki tankerde transfer esnasında parlama meydana gelmiş ve sonrasında çıkan yangında 10 u Hint uyruklu, 4 ü Türk 14 denizci hayatını kaybetmişti. 4 Türk denizcisinin halen kayıp olduğu kazada Ceylan, şirketin ve gemilerin yasal takipten kurtulmak için sürekli isim değiştirdiği yolunda iddiaların bulunduğunu kaydederek, konunun araştırılmasını istedi.

CHP’li Ceylan, LPG transferi sırasında, gemilerin GPS pozisyonlarına göre konumlarını kara istasyonlarına yansıtan bir cihaz olan AIS (AutomaticIdentificationSystem)'in her iki gemide de devre dışı olduğunun tespit edildiğini kaydederek, Ruskurtarma ekiplerinin, olay yerine bu nedenle geç geldiği yönündeki iddiaları dile getirdi. Ceylan, İstanbul Deniz Ticaret Odası yaptığı soruşturmanın ardından hazırlanan rapora göre söz konusu tankerlerin, daha önceki liman denetimlerinde teknik yetersizlik, yangınla mücadele ekipmanlarının çalışmaması gibi birçok nedenden 4 kez tutuklandığını ve 104 kez ceza yediğini söyledi.

Denizciler Tankerlere İstanbul’dan Katılmış

Ceylan önergesinde yaptığı açıklamada, kazada hayatını kaybeden ve kayıp Türk denizcilerin her iki tankereİstanbul limanından katıldıklarının belirlendiğini ifade ederek, “Yabancı bayraklı gemilerde çalışabilmek için, gemi adamlarına o bayrak devletinden alınmış, çalışma izni belgesi (endorsement) zorunluluğu vardır. Bu denizcilerin bağlı olduğu ülke tarafından düzenlenen “Tanker Çalışma Sertifikaları” bulunmadığı, tankerlerin kaza anında bağlı bulunduğu şirketin yeterli güvenlik tedbirlerini almadığı, Tanzanya bayraklı gemilerin donatıcılarının Türk vatandaşı olduğu raporda ortaya atılan iddialar arasındadır” diye ifade etti. Candy ve Maestro isimli tankerlerde yangının söndürülüp söndürülmediğini soran Ceylan, tankerleri kaza sonrasında, başka bir şirkete satıldıkları da hazırlanan raporda kaydedildiğini söyledi.

İstanbul Liman Başkanlığı tarafından denizcilerin tankerlerde çalışması için zorunlu olan “LPG- STCW sertifikaları” ve diğer yasal izin ve belgeleri kontrol edilip edilmediğini soran Ceylan, “Sertifikaları olmadığı bildirilen denizciler var. Tankerlere nasıl binmişler araştırılmalı” dedi. Tankerlerin sigortaları ile ilgili sıkıntıların da dile getirildiğini ifade eden Ceylan, kayıp denizcilerin bulunması için neler yapıldığını sordu. Kaza sırasında hayatını kaybeden 14 denizcinin ailelerinin mağduriyetini ortadan kaldırmak için verilecek tazminatlar ve yasal haklarının korunması için yapılması gereken işlemlerin hangi aşamada olduğunu soran Ceylan, denizcilerin yakınları için de hukuki desteğin sağlanıp sağlanmadığını sordu.

Candy’de Yangın 40 Gün Sonra Söndürüldü

Bu arada Rusya Denizcilik ve Nehir Ulaşımı Ajansından yapılan açıklamaya göre, önceki gün kazada söz konusu iki tankerden biri olan Candy’de yangın tamamen söndürüldüğü bildirildi. Rusya Denizcilik ve Nehir Ulaşımı Ajansından ulaşan bilgiye göre, armatörlerin yerel yetkilinin tankerde inceleme yapmasını engellediği iddia edildi. Kayıp denizcilerin yakınları, bu durumun şirketin kazadan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek için bir kaza raporu çıkarılmadan gemileri direkt hurdaya vermek gibi fiili bir durum yaratma amacı olabileceği ileri sürüldü.



 

 

Yorumlar (0)