CHP’li Çeviköz’den Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na: Türkiye ile SDG arasında prensipte genel bir anlaşma var mı?

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nde yaptığı konuşmasında Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan tampon bölge konusunda Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında 'prensipte genel bir anlaşma' olduğunu ifade eden sözleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal ÇEVİKÖZ tarafından meclis gündemine taşınmıştır.

Vekil Haberleri 12.06.2019, 10:06 12.06.2019, 11:15
CHP’li Çeviköz’den Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na: Türkiye ile SDG arasında prensipte genel bir anlaşma var mı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

                     Aşağıda kayıtlı sorularımın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

   Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ

                                                                                                               İstanbul Milletvekili

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nde yaptığı konuşmasında Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan tampon bölge konusunda Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında 'prensipte genel bir anlaşma' olduğunu ifade etmiştir. Yine daha önce, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Charles Summers, Pentagon'daki 18 Nisan 2019 tarihli basın toplantısında, "Suriye’nin kuzeyinde Türkiye kontrolünde bir güvenli bölge kurulacak mı?" sorularına, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye arasında birçok meşru konuda doğrudan görüşmelerin devam ettiğini söyleyerek yanıt vermiştir. Bu konuyla ilgili olarak;

1.    24 Nisan 2019 tarihinde kayıtlara geçen, SDG ve Türkiye arasında görüşmeler yapıldığına dair sorularımızın yer aldığı soru önergesine Bakanlığınız tarafından yanıt verilmemiştir. Aynı konu yine üst düzey bir ABD yetkilisi tarafından dile getirilmiş ve bu kez ortada bir anlaşma olduğu ileri sürülmüştür. Konuyla ilgili olarak ne zaman cevap vereceksiniz? Görüşmelerin yapıldığını ve bir anlaşmaya varıldığını kabul ediyor musunuz?

2.    Prensipte anlaşmaya varıldığı söylenen bu mutabakatta, anlaşma sağlanan konular nelerdir?

3.    Anlaşmalar ne zaman yapılmıştır? Anlaşmanın başka tarafları var mıdır?

4.    Bu konu önemli bir dış politika meselesi olduğundan ve tüm siyasi partileri ilgilendirdiğinden, konuyla ilgili olarak TBMM’ye ne zaman bilgi vereceksiniz?

5.    Anlaşmanın ve görüşmelerin detaylarını Türkiye kamuoyu ile ne zaman paylaşacaksınız? Anlaşmaları ve görüşmeleri kamuoyundan bugüne kadar gizleme gerekçeleriniz nelerdir?

6.    Yapılan anlaşmadan Suriye Devleti’nin bilgisi var mıdır?

Yorumlar (0)