CHP'Lİ ÇETİN ARIK'TAN İNTÖRN HEKİMLER İÇİN KANUN TEKLİFİ: İNTÖRNLERE MAAŞ BAĞLANSIN

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, intörn hekimlere 12 ay süreyle ücret, tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakültelerinde eğitim gören stajyer hekimler/diş hekimleri için de staj ücreti ödenmesi için kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 09.10.2018, 14:30 09.10.2018, 14:30
CHP'Lİ ÇETİN ARIK'TAN İNTÖRN HEKİMLER İÇİN KANUN TEKLİFİ: İNTÖRNLERE MAAŞ BAĞLANSIN

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, diş hekimliği fakültelerinde ve tıp fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için harekete geçti. Stajyer hekimlerin/diş hekimlerinin staj ücreti almasını talep eden Arık, intörnlerin de mevcut ücretlerinin artırılmasını talep etti. Arık, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: “Ülkemizin nitelikli gençlerinin üniversite tercihlerinde tıp fakültelerini ve diş hekimliği fakültelerini tercih ettiği görülmektedir. Büyük emek ve çabalar sonucu tıp fakültesini kazanan gençlerimiz, pratisyen hekim olabilmek için 6 yıl tıp ve bir yıl hazırlık olmak üzere toplam 7 yıl süren bir eğitimden geçmektedir. Fakültelerinin anabilim/bilim dallarında klinik, poliklinik ve ameliyathanelerde teorik ve pratik uygulamalı yoğun bir eğitim alan bu gençlerimiz,  öğretim üyesi rehberliğinde üçüncü yılını tamamlayıp dördüncü yıla geçtiklerinde ve dördüncü yılı tamamlayıp beşinci yıla geçtiklerinde stajyer öğrenci olarak görev yapmaktadır.

Aynı şekilde diş hekimliği fakültelerinde eğitim gören gençlerimize de 5 yıllık eğitim sürecinin son iki yılında anabilim/bilim dallarında klinik, poliklinik ve ameliyathanelerde uygulamalı eğitim verilmektedir.

Stajyer hekimler/diş hekimleri, günlük çalışmaları günlük çalışma saati başında başlayıp tüm gün devam ediyor. Stajyer hekimler/diş hekimleri, anabilim/bilim dallarındaki hastaları öğretim üyesi ve yardımcılarının gözetim ve denetimi altında takip ederler. Nöbet tutarlar.

6. sınıfta ise tıp fakültesi öğrencisine “intörn” adı verilir. İntörnlük kesintisiz 12 ay sürer. İntörnler eğitim hastanelerinde bir hekim gibi çalışarak iş başında eğitim görürler. İntörnlere günümüzde 4350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu elde edilen tutar ücret olarak ödenmektedir ki, asgari ücretin neredeyse ¼’üne denk genel bu ücret yetersizdir. İnsan sağlığı için yaşamsal bir alanda hizmet veren stajyer hekim/diş hekimlerine ise çalışmalarının karşılığında hiçbir ücret ödenmemektedir. Bu durum anayasamızın 2’inci, 10’uncu ve 55’inci maddelerine de aykırıdır."

Arık’ın verdiği kanun teklifinde stajyer hekimlere/diş hekimlerine mevcutta intörnlere ödenen ücretin ödenmesi öngörülürken, intörnlere de asgari ücret ödenmesi talep ediliyor.

Yorumlar (0)