CHP'Lİ ÇETİN ARIK'TAN GAZİLER VE ŞEHİT YAKINLARI İÇİN ANLAMLI KANUN TEKLİFİ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, son dönemde yolsuzluğun meşru gösterilmeye çalışıldığını belirterek, yolsuzlukla elde edildiği tespit edilen mal varlıklarının bedelinin Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimlere Derneği’ne aktarılması için kanun teklifi verdi. Arık, ülkeden çalınanların söz konusu kanun teklifi ile ülke için bedel ödeyen şehit yakınları ve gazilere verilmesi gerektiğini ifade etti.

Vekil Haberleri 04.11.2018, 13:18 04.11.2018, 13:18
CHP'Lİ ÇETİN ARIK'TAN GAZİLER VE ŞEHİT YAKINLARI İÇİN ANLAMLI KANUN TEKLİFİ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’na ek madde konulması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Haksız edinilmiş olan ve zoralıma hükmedilen malların hazineye aktarılan tutarının o yılın Bütçe kanununda yer verilerek Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’ne aktarımını teklif eden Arık, kanun teklifinin gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: “Son dönemde gündemi meşgul eden yolsuzluk kavramını Türk Dil Kurumu ‘Bir görevi, bir yetkiyi kötüye kullanma, yasaya, kurala, yönteme aykırı iş yapma’ olarak tanımlamaktadır. Yolsuzluğun sosya-ekonomik koşullar, politik ve kurumsal altyapı ve diğer faktörler alındığında genel kabul görmüş bir tanımının yapılması güç olsa da;

Dünya Bankası; Kamu görevinin özel çıkar sağlamak için kötüye kullanılması,

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı; kamu güç, görev ve yetkisinin rüşvet, irtikap, kayırmacılık, sahtekarlık ve zimmet yoluyla özel çıkar elde etmek için kötüye kullanılması, olarak tanımlıyor.

Avrupa Konseyi Yolsuzlukla Mücadele Özel Hukuk Sözleşmesi’nin ikinci maddesinde ise yolsuzluk, ‘… doğrudan ya da dolaylı yollardan rüşvet ve yasadışı bir menfaat temin eden kişinin yürüttüğü görevlerin ve ya gerekli danışmanların yasalara uygun şekilde yerine getirilmesinde sapmalara yol açan rüşvet veya başka her türlü yasadışı menfaatin talep edilmesi, teklif edilmesi verilmesi ya da kabul edilmesi’ olarak açıklıyor.

Tanımı her ne şekilde yapılırsa yapılsın yolsuzluk toplumsal yaşama büyük zarar veren, mücadele edilmesi gereken bir kavramdır. Maalesef son yıllarda ülkemizde yolsuzluk kimi çevrelerce meşru gösterilmeye çalışılmaktadır. Bu ivedilikle önüne geçilmesi ve her alanda mücadele edilmesi gereken bir konudur. Söz konusu kanun teklifi ile yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi ve toplumda ‘yapanın yanına kar kalıyor’ algısının yıkılması; bu ülkeden çalınanların, bu ülkenin bekası için canlarını hiçe sayan şehitlerimizin yakınları ve gazilerimizin eliyle yeniden bu ülkeye kazandırılması amaçlanmıştır.”

 

 

Yorumlar (0)