CHP'Lİ ÇETİN ARIK HİDROSEFALİ HASTASI RÜSTEM ELİBOL'UN DRAMINA SESSİZ KALMADI

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 23 yaşındaki hidrosefali hastası Rüstem Elibol’un kaderine terk edildiğini söyledi.

Vekil Haberleri 22.11.2018, 14:22 22.11.2018, 14:22
CHP'Lİ ÇETİN ARIK HİDROSEFALİ HASTASI RÜSTEM ELİBOL'UN DRAMINA SESSİZ KALMADI

Arık, Türkiye’nin en iyi üniversitesi olan Hacettepe Üniversitesi’nin malzeme olmadığı gerekçesiyle Rüstem Elibol’u ameliyat etmediğini belirten Arık, “Sağlıkta tasarruf olmaz. Bu bir skandal” sözleriyle yaşananlara tepki gösterdi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ile TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 23 yaşındaki Rüstem Elibol isimli vatandaşın sorunu gündeme taşıdı. Daha önce ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’nin değişik illerinde acil ameliyatlar dışında ameliyatların yapılmadığını belgeleriyle kanıtladığını ancak iktidarın bunları yalanlamayı tercih ettiğini belirten Arık, katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili açıklama yapan AKP Ordu Milletvekili, Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Şener Yediyıldız’ın sağlık çalışanlarını hedef gösterdiğini belirtti.  Arık, Bakınız iktidar partisinin Ordu Milletvekili, Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Şenel Yediyıldız katıldığı bir televizyon programında bütün bu belgeleri yalanlamaya kalkarak, şöyle diyor, Bizim birkaç tane aklı evvel başhekim, ‘Hastanede ağır ameliyatlar yapmayın’ diye resmi yazı yazmışlar servislere. Öyle birkaç tane belge var. Tabiri mazur görün, bunlar sopalık da... Bu nasıl bir dil? Aklı evvel başhekim ne demek? Bunlar tam sopalık ne demek? Bu dil sağlıkta şiddeti çözebilir mi? 2002’ye kadar 83 yıllık Cumhuriyet tarihinde sadece bir hekim şiddet nedeni ile hayatını kaybetti. 2002’den bu yana tam 11 doktorumuz şiddet nedeni ile hayatını kaybetmiş. Son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 68 bin 375 şiddet vakası yaşandı. Ben buna sessiz kalan başhekimlere, doktorlara sesleniyorum: Neden korkuyorsunuz? Neden başınızız yerden kaldıramıyorsunuz?” diye konuştu.

Daha önce yaptığı basın açıklamasında acil ve hayati önem taşıyan ameliyatlar dışındaki ameliyatların yapılmadığını dile getirdiğini belirten Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ama yanılmışım. Meğerse hayati önem taşıyan, acil olan ameliyatlar da yapılmıyormuş. Bakınız aramızda canlı şahidi var. Rüstem’e 8 yaşında hidrosefali tanısı konulmuş ve kafasına şant takılmış. Hidrosefali ne demek? Basitçe anlatmak gerekirse; beyinde beyin omurilik sıvısının birikmesi nedeniyle başın anormal büyümesidir. Tedavisi fazla olan bu sıvıyı, boyuna takılan bu şantla karın boşluğuna boşaltılmasıdır. Rüstem’e bu işlem 8 yaşında yapılmış, şant takılmış. Rüstem şimdi 23 yaşında… Rüstem Kardeşim baş dönmesi, şantın olduğu tarafta gerginlik hissi, uyku hali şikayetleriyle Hacettepe Üniversite Hastaneleri Nöroşirurji Polikliniğine başvuruyor. Yapılan tetkikler sonucu Rüstem Kardeşimin şantının kırıldığı tespit ediliyor. Peki Rüstem Kardeşimin şantının kırıldığı tespit ediliyor da tedavisi yapılıyor mu? Hayır? Hastane Rüstem Kardeşime, “Şant trasesinde gözüktüğü kadarıyla servikal bölgede şantın koptuğu görüldü. Hastaya ve hasta yakınına ayrıntılı bilgi verildi. Prof. Dr. B. B’e danışıldı. Şant malzemesizi olmadığı için başka merkeze gitmesi önerildi. Başhekimliğe yönlendirildi.” Rüstem Kardeşimiz ameliyat olmayı bekliyor ama malzeme yok denilerek ameliyat yapılmıyor. Rüstem Gazi Üniversitesi’ne gitmiş, sorunu belli ama orada da MR için Mart ayına gün verilmiş. Rüstem bir hastanede temizlik işçisi olarak çalışıyor, tek suçu yoksul olmak. Eğer parası olsa özel hastanede 100 binlerce lirayı bulan bu ameliyatı olur ve sağlığına kavuşur ama parası yok. Meclis Başkanı Sayın Binali Yıldırım sağlıkta dünyada ilk 10 ülke arasına girdiğimizi bunun da sosyal devlet anlayışıyla yapıldığını söylüyor. İşte sosyal devlet… Malzeme yok denilerek Rüstem kaderine terk ediliyor. Sağlıkta tasarruf olmaz. Bu bir skandal.”

Yorumlar (0)