CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:ŞEHİTLER VE GAZİLER ARASINDA AYRIM YAPMAK AHLAKA VE VİCDANA SIĞMAZ

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 2019 Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerine bir konuşma yaptı.

Vekil Haberleri 17.12.2018, 12:00 17.12.2018, 12:00
CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:ŞEHİTLER VE GAZİLER ARASINDA AYRIM YAPMAK AHLAKA VE VİCDANA SIĞMAZ

Yüceer konuşmasında Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlükler olduğunu,  kadına şiddetin hız kesmeden devam ettiğini, milyonlarca engellinin haklarını kullanamadığını, işsizliğin dayanılmaz hale geldiğini, işsizler için harcanması gereken fonda biriken paranın çarçur edildiğini belirterek, “beş dakikalık sürede kandırdığınız  EYT'lilerden mi, verdiğiniz sözü bir gecede unuttuğunuz taşeron işçilerden mi söz edeceğiz, 3600 ek göstergeyle umutlandırdığınız ama daha sonra yüz üstü bıraktığınız 100 binlerce kamu çalışanından mı, yoksa 30 bin çalışan emekçinin hayatına mal olan iş cinayetlerine karşı vurdumduymazlıktan mı bahsedeceğiz?” sorularını yöneltti

İKİ AYRI BAKANLIKKEN KULAĞINIZIN ÜSTÜNE YATTIĞINIZ SORUNLARA, UMARIM TEK BAKANLIK ÇATISI ALTINDA ÇÖZÜM ÜRETEBİLİRSİNİZ

Yüceer konuşmasında, “İki büyük bakanlık birleşti; işçi, kadın, yoksul, yaşlı, engelli, çocuk, şehit ve gazi haklarını koruması gereken iki bakanlık birleşti. İki ayrı bakanlıkken çözüm üretmediğiniz, kulağınızın üstüne yattığınız sorunlara umarım tek bakanlık çatısı altında çözüm üretebilirsiniz; temennimiz budur” dedi

CUMHURBAŞKANI’NIN TEMSİL VE AĞIRLAMA GİDERLERİ ÇOCUK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇESİNİN 2 KATI, KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇESİNİN TAM 3 KATI

Ortada duran gerçekler olduğunu ifade eden Yüceer, “ Yürütmenin elindeki kadın çalışmaları yapan tek kuruluşa yani Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüne ayırdığınız bütçe 13 milyon 154 bin TL. Aslında çokça örnek var ama zaman yok, yalnızca bir karşılaştırma yapmak istiyorum. Cumhurbaşkanı, 2017 Sayıştay raporuna göre, temsil ve ağırlama giderlerine 36 milyon 273 bin 650 lira harcamış. Bu rakam, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bütçesinin 2 katı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçesinin tam 3 katı. Bu rakamlar, kadının ve çocukların iktidar açısından ne kadar öncelikli olduğunun, daha doğrusu öncelikli olmadığının bir göstergesi.” dedi.

ÜLKEYİ İDARE EDENLERİN EŞİTSİZLİK SÖYLEMLERİ, ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR

Yüceer meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanını eleştirdi. Yüceer, “Sayın Bakan bütçe sunumunda, Cumhurbaşkanının ifadesiyle, kadına şiddeti insanlık suçu olarak gördüklerini ve sıfır tolerans ilkesiyle en üst seviyede bununla mücadele ettiklerini ifade ediyor ama aynı Cumhurbaşkanının "Kadın ile erkek eşit değildir." söyleminden hiç söz etmiyor. Oysaki Sayın Bakan da çok iyi biliyor ki, ülkeyi idare edenlerin bu eşitsizlik söylemleri maalesef, şiddeti körüklemeye devam ediyor.” dedi

NASIL BİR ÜLKE ŞEHİTLER VE GAZİLERİ ARASINDA AYRIM YAPAR?

Yüceer konuşmasında gazi ve şehit yakınlarının sorunlarına değinerek “Ülkemizde kime dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. Öncelikle sormak isterim, nasıl bir ülke kendisini feda etmiş şehitleri, kendisini ülkesine siper etmiş gazileri arasında ayrım yapar? Bakın, 15 Temmuz şehitlerinin yakınlarından ilkokul mezunu olanlar memur olabilirken, bu, diğer şehit ailelerine tanınmadı. 15 Temmuz gazilerine tazminat ödenirken, diğerlerine ödenmedi. Bugün şehit yakınları arasında, gazilerimiz arasında maaş farkı var. Bunun eşitsizliğe sığmamasını geçtim ama ahlaka ve vicdana sığıyor mu? Bedel ödemiş insanlar arasında ayrım yapılabilir mi? Sizin, adalet anlayışınız bu mudur?” dedi.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ İÇİN TOPLANAN YARDIMLAR NEREDE?

Konuşmasında 15 Temmuz şehitleri için toplanan paraları da soran Yüceer, “Yeri gelmişken sormak da isterim, 15 Temmuz şehitleri için toplanan yardımlar nerede? Şehit yakınlarına soruyoruz, diyorlar ki: "Bize böyle bir para verilmedi." İktidara soruyoruz "Biz bunu dağıttık”. Kedi buradaysa ciğer nerede, ciğer buradaysa kedi nerede? Tam olarak söz konusu olan budur maalesef” diyerek şehitler için toplanan paraların akıbetinin bilinmediğine dikkatleri çekti.

SAYIN BAKAN GÖZETMESİ GEREKEN ENGELLİLERİN SAYISINI BİLE BİLMİYOR

Yüceer konuşmasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının engelli sayısını bilmediğini belirterek, ”Bakınız, sayısı bilinmeyen engellilerimiz var. "Niye sayısı bilinmiyor?" diyeceksiniz. TÜİK 2002'de bir tanımlama yaptı "8,5 milyon engellimiz var." dedi. Sonra 2011'de farklı bir tanımlama yaptı "4,8 milyon engellimiz var." dedi. Sayın Bakan gözetmesi gereken engellilerin sayısını bile bilmiyor. Çünkü bütçede "Şu kadar insana yardım ettik, şu kadar engelliye yardım ettik." diyor ama toplam engelli sayısını telaffuz edemiyor. Bunu niye söylüyorum? Eğer sizin elinizde sağlıklı ve gerçekçi bir veri tabanınız yoksa, eksik hizmet götürürsünüz. Mesela, kenti, ulaşımı, erişimi ona göre ayarlayamazsınız, ona göre istihdam sağlayamazsınız. Böyle olunca da ne olur? O zaman, adaletsizlik, haksızlık başlar.” dedi.

HALKIN DEĞİL SARAYIN BÜTÇESİ

Yüceer sözlerini “Kadın-erkek eşitliğine inanmayanların, sosyal yardım yapılan insanların milyonlarca olmasından övünenlerin, aile içi şiddet mağduru kadınları korumak yerine onların nafaka hakkına göz dikenlerin, iş cinayetlerine fıtrat diye bakanların, engelli yurttaşlarımızın haklarını aramasına bile engel yaratanların ve işsizlik sebebiyle intihara sürüklenen insanlara kulaklarını tıkayanların yapacağı bütçeden halka bir hayır gelmez. Vatandaşımızın hayrına olmayacak bu bütçeye, halkın olmayan bu bütçeye, sarayın bütçesine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak "Hayır." diyeceğimizi ifade ediyorum” diyerek noktaladı.

 

 

Yorumlar (0)