CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:KADINLARIN SİYASETİN MUTFAĞINDA OLMASI GEREK

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Vekil Haberleri 05.12.2018, 09:41 05.12.2018, 09:41
CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:KADINLARIN SİYASETİN MUTFAĞINDA OLMASI GEREK

Yüceer açıklamasında “Bugün, Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 84. yıl dönümü. 84 yıl önce atılan bu adım Cumhuriyetimizin 1882’ye kadar nüfus sayımlarında bile sayılmayan kadınlara verdiği değerin ve önemin açık bir göstergedir” dedi.

REFORM İRADESİ SONRADAN SEKTEYE UĞRADI

Toplumun yarısını oluşturan kadınların siyasette neredeyse hiç temsil edilmediğini ifade eden Yüceer açıklamasında “1926’da medeni haklar reformu yapıldığında, 1934 yılında kadına seçme seçilme hakkı verildiğinde Avrupa’da pek çok ülkede kadınlar siyasetin ve hayatın tamamen dışındaydılar. Türkiye, Fransa ve İtalya'dan 11, Belçika'dan 14, İsviçre'den 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı. Ancak bu reform iradesi sonradan sekteye uğradı” dedi.

SİYASETTE KADIN TEMSİLİNDE TÜRKİYE SINIFTA KALDI

Türkiye'nin 8 ilinde hiç kadın muhtar olmadığını, 50 bini aşkın muhtarın da yalnızca 675’inin kadın olduğunu, kadın belediye başkanı oranının yüzde 2,86, belediye meclisi üyelerinin yalnızca yüzde 10,72’sinin,  milletvekillerinin yüzde 18’inin kadın olduğunu, küresel cinsiyet eşitsizliği sıralamasına göre siyasette kadın temsili açısından 144 ülke arasında 118’inci olduğunu hatırlatan Yüceer, “bu rakamlar siyasette kadın temsilinde Türkiye’nin sınıfta kaldığını göstermektedir” dedi.

KADIN KOTASI SİYASETTE EKSİK KADIN TEMSİLİNİN ÖNÜNE GEÇECEK EN İYİ YOL

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer açıklamasında, “kadınlarımız siyasetin her alanında varlık göstermeli. Yalnızca seçmen olarak kalmamalı siyasetin mutfağında yer almalı. Seçimle gelinen her mevkiye kadınlarımız da aday olmalı ”dedi. Siyasetin tüm kurumlarıyla erkek egemen bir anlayış ve kültürle şekillenmiş olmasının ve cinsiyete dayalı toplumsal rollerin kadınların siyasette yer almasının önündeki en büyük engeli oluşturduğunu ifade eden Yüceer kadın kotasının siyasette eksik kadın temsilinin önüne geçebilecek en iyi yol olduğunu belirtti.

KADINLARIN SİYASETİN HER ALANINDA DAHA AKTİF OLMALARI GEREK

Kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, hukuk gibi alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması açısında kadınların siyasetin her alanında daha aktif olmaları gerektiğine vurgu yapan Yüceer, “Kadınların hakları ve özgürlükleri için bir mücadele ve dayanışma günü olan 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nün 84’üncü yıldönümünü kutluyor, hakları için mücadele eden ve direnen tüm kadınların mücadelesini selamlıyorum.”

 

Yorumlar (0)