CHP'li Candan Yüceer: Türkiye'de Çocuk Hakları Sadece Kağıt Üzerinde

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke olmasına rağmen çocuk haklarını korumada Türkiye’nin sınıfta kaldığını belirten Yüceer, milyonlarca çocuğun şiddete, istismara, zorla evliliğe maruz bırakılıp okula gitmek yerine tarla, fabrika gibi yerlerde çalıştırıldıklarına vurgu yaptı.

Vekil Haberleri 20.11.2018, 10:47 20.11.2018, 10:47
CHP'li Candan Yüceer: Türkiye'de Çocuk Hakları Sadece Kağıt Üzerinde

CHP Milletvekili Candan Yüceer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de çocuk haklarının uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen bu hakların tehdit altında olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ ŞİDDET, EĞİTİMSİZLİK VE YOKSULLUKLA BİÇİMLENİYOR

Çocuklarla ilgili OECD istatistiklerine değinen Yüceer, “Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda açık ara öndedir. Her 3 çocuktan 1’i yoksulluk içinde yaşamaktadır. Her 4 çocuktan 1’i örgün eğitime devam edememektedir. Her 2 çocuktan 1’i ailesinden, öğretmeninden, akrabalarından şiddet görmektedir. Yani, bu ülke, geleceğini şiddetle, eğitimsizlikle ve yoksullukla biçimlemektedir.” dedi.

GELECEĞİN TEMİNATI, BÜYÜK BİR CENDEREDE

Çocukların sağlıklı gelişim hakkından yoksun bırakıldığını dile getiren CHP’li milletvekili, bunun nedenleri olarak çocuk işçiliğine vurgu yaptı. Yüceer, konuyla ilgili “Yüzde seksene yakını kayıt dışı olan 2 milyona yakın çocuk işçi sayısıyla, okula devam edemeyen-ettirilmeyen kız çocuklarıyla, dört çocuğumuzdan birinin yoksulluk içinde yaşamasıyla, binlerce çocuğun istismar kurbanı olmasıyla ‘Geleceğin teminatı’ denilen çocuklarımız büyük bir cenderede yaşamak zorunda bırakılmaktadır.” açıklamasında bulundu. Çocukların sağlıklı gelişimden mahrum bırakılıp geleceklerinin risk altında bırakıldığını belirten Yüceer, “Yarınlara umutla bakması gereken çocuklarımıza nasıl bir Dünya bıraktığımız, çocuk haklarını nasıl koruduğumuzun en temel göstergesidir. Bu açıdan da ne yazık ki Türkiye sınıfta kalmıştır. Yeşili katledilmiş, doğası kirletilmiş, sağlıksız bir geleceğe mahkum ediyoruz çocuklarımızı.” dedi.

ÇOCUK DEMEK, UMUT DEMEK

Türkiye’de çocuk haklarının kağıt üzerinde kaldığına vurgu yapan Yüceer, bu olumsuz tabloya rağmen çocukların eşit, özgür, mutlu ve onurlu birer birey olarak yaşayabilmeleri için tüm platformlarda mücadele etmenin bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Türkiye’de çocuk işçiliğin en kötü biçimlerinin hala gözlemlenebildiğini söyleyen Yüceer, yetkili tüm kişileri ve kurumları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Bütün olumsuzluklara rağmen çocukların gözlerinin içinin güleceği bir dünya dileklerimle 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününü kutluyorum.” dedi.  

Yorumlar (0)