CHP'li Candan Yüceer: Termik Santraller, Kanser Üretim Merkezleridir

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, termik santrallerin çevre ve insan üzerinde yarattığı sorunların saptanması ile ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi. Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğuna değinen Yüceer; çevreyi geliştirmenin, korumanın ve çevrenin kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların asli görevi olduğuna dikkat çekti.

Vekil Haberleri 15.11.2018, 13:15 15.11.2018, 13:15
CHP'li Candan Yüceer: Termik Santraller, Kanser Üretim Merkezleridir

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, dünya üzerindeki ekonomi ve ekoloji dengesinin arayışında Türkiye’nin hala çevre ve sağlık açısından ağır maliyetli olan termik santrallere yoğunlaşarak dönüşü olmayan tahribatlara yol açıldığını belirtti. Kömür ve linyit ile çalışan aktif 40 adet santral olduğunu açıklayan Yüceer, “Dokuz termik santral inşa halinde ve yirmi proje ise lisans ve planlama sürecindedir. Dünya genelinde kömürden enerji elde etme eğilimi azalırken ülkemiz enerji politikalarının bel kemiğini çevre ve sağlık üzerinde ağır tahribatlar yaratan termik santrallerin oluşturması sağlıksız bir yaklaşımın göstergesidir.” dedi.

TERMİK SANTRALLER, KANSERE DAVET ÇIKARIYOR

Termik santrallerin yaydığı gaz, kül ve ağır metal tozlarını üzerine yapılan bilimsel araştırmalara değinen Yüceer, bu maddelerin hem çevreye hem de insan sağlığına olan olumsuz yönlerinin astım, akciğer hastalıkları ve kanser gibi ağır sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. Sorunların bununla da kalmadığını söyleyen Yüceer, iklim değişikliği ve bununla alakalı toplumsal maliyetlerin termik santrallerin yarattığı ağır sonuçlardan sadece birkaçı olduğunu önemle vurguladı.

TERMİK SANTRAL DEĞİL, KANSER ÜRETİM MERKEZİ

Son 16 yıldır çevre ve insan sağlığının ısrarla hiçe sayıldığını ve halkın bu konudaki fikrinin hiç önemsemediğini söyleyen Yüceer, Trakya bölgesindeki tarım ve orman arazileri ile yerleşim yerlerinin yakınına kurulan termik santralleri örnek olarak gösterdi. Bu santrallerin asıl amacının kanser ve kronik hastalık üretip yaymak olduğunu belirten Yüceer, “Bölge halkının istekleri umursanmadan projelendirilmesi, hava, toprak ve su kalitesi üzerindeki çevresel etkilerinin değerlendirilmemesi ülkemiz enerji üretim politikasının sağlıksız yapılandığını ortaya koymaktadır.” açıklamasında bulundu.

ÇÖZÜM “SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA”DA

CHP’li Yüceer, termik santrallerin yarattığı bu dönüşü olmayan tahribatları önlemenin gerekliliğine dikkat çekerek “sürdürülebilir kalkınma” anlayışının temel enerji politikası olarak yerini alması gerektiğini vurguladı. Bu anlayış doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarının, tıpkı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kömür ve linyit gibi enerji kaynaklarının yerini almasının ülke politikası olarak yerini alması gerektiğini söyleyen Yüceer, “Ekonomiye katma değer kazandırmaları ve sürdürülebilir kalkınma aracı olmaları açısından yenilenebilir enerji kaynaklan ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir.” dedi.

 

Yorumlar (0)