CHP’Lİ CANDAN YÜCEER, SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, sağlık emekçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını alamadığını belirten Dr. Yüceer, “Son 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti. Son 10 yılda ise yaklaşık 5 bin genç doktorumuz yurtdışına gitti. Hekimlerimizin yüzde 45’i aylık gelirinin yetmediğini belirtiyor. Her gün sağlık çalışanlarına yönelik bir şiddet haberi görüyoruz. Sağlık çalışanlarımızın yaşamı ve halk sağlığı için sağlık emekçilerinin sorunları bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 02.02.2022, 10:04 02.02.2022, 10:10
CHP’Lİ CANDAN YÜCEER, SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, sağlık emekçilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Vatandaşlara erişilebilir, kesintisiz, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasının en temel unsurunun doktorlar ve diğer tüm sağlık çalışanları olduğunu belirten Dr. Yüceer, “Ancak ülkemizde halk sağlığı için çalışan sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını alamamakta, hak ettikleri değeri görememektirler. Salgın sürecinde kat be kat artan iş yükü, her geçen gün ağırlaşan çalışma koşulları, her gün ölüm riski altında çalışmak, meslektaşlarının ölümüne tanık olmak, emeğinin karşılığını alamamak, 5 dakikada muayene baskısı gibi sebepler sağlık çalışanlarını istifaya ve göçe itmektedir” dedi.

“ŞİDDET FAİLLERİ CEZASIZLIKTAN CESARET ALIYOR”

TBMM’de 2020 yılında kabul edilen yasanın da sağlıkta şiddeti önlemeye yetmediğini vurgulayan Dr. Yüceer, önergesinde şunları kaydetti:

“Hemen her gün aciller, poliklinikler, aile sağlığı merkezlerinde hasta ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulanmaktadır. Şiddet failleri cezasızlıktan cesaret almaktadır. 2020 yılında 11 bin 942 beyaz kod (Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddet birimi) verildi. Beyaz kodun 2 bin 4’ü fiziksel ve sözel, 234’ü fiziksel, 9 bin 704’ü de sözel şiddet için verildi.”

“18 AYDA 8 BİNİN ÜZERİNDE HEKİM İSTİFA ETTİ”

“Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etmiştir. Yurtdışında çalışmak için TTB’den talep edilen iyi hal belgesi bine ulaşmıştır. Yurtdışına gidebilmek için iyi hal belgesi talebinde bulunanların çoğunluğunun 26 ile 35 yaş aralığı içinde olduğu ifade edilmektedir. 2012 yılında verilen iyi hal belgesi 59 iken bu sayı 2019’da 1.047’ye, 2020’de 931’e, 21 Aralık 2021 itibarıyla ise 1.361’e ulaşmıştır. Kısacası yurtdışına başvurular on yıl içinde yaklaşık 24 kat artmıştır. Son 10 yılda toplam yaklaşık 5 bin genç doktorumuz yurt dışına gitmiştir.”

“HEKİMLERİN YÜZDE 45’İNE AYLIK GELİRİ YETMİYOR”

“Türk Tabipleri Birliği’nin ülke genelinde 6 bin 178 hekim ile yaptığı anketin sonuçları oldukça çarpıcıdır. Ankete göre, hekimlerin yüzde 45’inin aylık geliri yetmemekte, yüzde 76’sı pandemi ek ödemesi alamamaktadır. Hekimlerin %90’ına göre performansa dayalı ek ödeme sistemi adaletsizken, yüzde 92’si sağlıkta şiddet ile ilgili son yasal düzenlemenin etkili olmadığını düşünmektedir. Hekimlerin %84’ü daha önce hasta veya hasta yakını tarafından sözlü ya da fiziksel şiddete uğradığını ifade etmekte, yüzde 68’si çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini düşünmekte ve yüzde 72’si çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünmektedir.”

“SAĞLIK HİZMETİNİN SUNUMU DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

“Sağlık alanındaki sorunlar sağlık çalışanlarının yaşamlarını zora sokarken diğer taraftan sağlık hizmetinin sunumunu da olumsuz etkileyecek şekilde artmaktadır. Bu çerçevede, sağlık çalışanlarının sorunlarının tespit edilerek çözüme kavuşturulması, sağlık hizmeti sunumunun sorunsuz gerçekleştirilebilmesi amacıyla bir Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir.” 

Yorumlar (0)