CHP’Lİ CANDAN YÜCEER AYÇİÇEK ALIM FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, Tarım Bakanlığının açıkladığı Ayçiçek alım fiyatlarına tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 09.08.2019, 13:56
CHP’Lİ CANDAN YÜCEER AYÇİÇEK ALIM FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ

Bakanlığın açıkladığı alım fiyatlarına ilişkin bir açıklama yayınlayan Yüceer, çiftçilerin mağdur edildiğini belirtti. Yüceer Türkiye’nin dünyada 7. büyük Ayçiçek üreticisi olmasına rağmen ithalatçı konumda olduğunu ifade etti. Yüceer, “Ayçiçeği Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden bir tanesidir. Türkiye bu anlamda dünyanın 7. büyük üreticisi konumunda yer almaktadır. Buna rağmen ülkemiz ayçiçeğinde önemli bir ithalatçıdır.” dedi

Yüceer, bakanlığın destekleme alımı yapmadığının altını çizerek, “Tarım Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ayçiçeğine ilişkin alım fiyatını 2.5tl/kg olarak açıklamıştır. Bu fiyat geçen seneden daha düşük olmakla birlikte bakanlık ayçiçeğine destekleme alımı yapmamaktadır.” dedi. Bakanlığın alım fiyatı açıklamasının birliklerin alım fiyatına etkileyeceğini vurgulayan Yüceer, “ Bakanlık destekleme alımı yapmadığı bir ürün için alım fiyatı açıklamıştır. Bu açıklama doğrudan birliklerin alım fiyatını etkileyecek bir açıklamadır.” dedi

Açıklamasında iktidarın tarım politikasını eleştiren Yüceer, açıklanan alım fiyatının hayal kırıklığı olduğunu belirtti. Yüceer, “Son 17 yıldır ülke tarımı ithalata bağımlı kılınmakta, milyarlarca dolar tarım ürünü ithalatına harcanmaktadır. İktidar çiftçilerimizi desteklemek yerine yaptığı açıklamalarla üreticilerimizi ithalat baskısı altında üretim yapmaya zorlamaktadır” dedi.

Üreticilerin maliyetleri karşılayamadığını kaydeden Yüceer, “ Yanlış tarım politikaları uygulanması üreticilerimizi yüksek maliyet düşük gelir kıskacına sokmaktadır. Dünyanın en pahalı mazotunu, ilacını, gübresini kullanan üreticilerimiz tatmin edici olmayan alım fiyatlarıyla bir kez daha mağdur edilmektedir.” dedi.

CHP’li Yüceer açıklamasında zorlu koşullar altında üretim yapmaya çalışan çiftçilerin geçen yıldan daha düşük açıklanan alım fiyatlarıyla emeklerinin yok sayıldığını ifade etti. Yüceer, “Yaşanan mağduriyetler yetmezmiş gibi Tarım Bakanlığı ayçiçek alım fiyatını geçen seneden daha düşük belirleyerek üreticilerimizin alın terlerini yok saymıştır. Geçtiğimiz yıl girdi fiyatları hiç artmamış gibi alım fiyatını geçen seneden daha düşük belirlemek en hafif tabiriyle insafsızlıktır.” dedi.

Yorumlar (0)