CHP’Lİ ÇAKIRÖZER, ESKİŞEHİRLİLERDEN GİZLENEN MİLLET BAHÇESİ PROJESİNİN MAALİYETİNİ AÇIKLADI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de 65 yıllık Atatürk Stadı’nın yıkılarak yerine yapılacak Millet Bahçesi’nin 48 milyon 250 bin liraya mal olacağını açıkladı.

Vekil Haberleri 19.04.2019, 14:54
CHP’Lİ ÇAKIRÖZER, ESKİŞEHİRLİLERDEN GİZLENEN MİLLET BAHÇESİ PROJESİNİN MAALİYETİNİ AÇIKLADI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de 65 yıllık Atatürk Stadı’nın yıkılarak yerine yapılacak Millet Bahçesi’nin 48 milyon 250 bin liraya mal olacağını açıkladı. Çakırözer, “Millet Bahçesi’nin projesi 185 bin liralık ihale ile Ankaralı bir firmaya çizdirildi. Ardından yapım ihalesinin şeffaf usullerle düzenleneceği duyuruldu. Ancak bu ihale iptal edildi. Yerine açılan ihale ise pazarlık ve davet usulü düzenlendi. Yani şeffaflık ilkesi terk edilerek proje gizlendi. Bu ihaleyi de İstanbullu bir firma kazandı. Hem Eskişehir piyasasından, hem de Eskişehirlilerden kaçırılan ihalenin sözleşmesi 48 milyon 250 bin TL’ye imzalandı” dedi. Çakırözer, “İhale neden önce iptal edilip gizlendi? Eskişehir için yapılacak yaklaşık 50 milyon TL’lik bir iş neden İstanbullu firmaya verildi? Bu firmanın özelliği ne?” tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Millet Bahçeleri vaadi için ilk yıkımın Eskişehir’de yapıldığını anımsatan Çakırözer, “Millet bahçesi için 65 yıllık Atatürk Stadı yıkıldı. Eskişehirlilerin anıları Millet Bahçesi projesi için yok edildi” dedi.

İLK HARCAMA 185 BİN TL

Millet Bahçesi için yapılan ihalenin yıla hikayesine döndüğünü belirten Çakırözer, “Ortada ilan edilmiş 3 ihale var. İlki bahçenin projesinin hazırlanması için. İhalenin sözleşmesi 24 Ekim 2018’de imzalandı. İstanbul’da düzenlenen ihaleyi Ankaralı bir peyzaj firması kazandı. Millet Bahçesi’nin projesi 185 bin TL’ye çizdirildi” dedi.

AÇIK İHALE İPTAL EDİLDİ

Millet Bahçesi’nin asıl ihalesine ise 7 Şubat’ta çıkılacağını ancak bu ihalenin 21 Ocak’ta iptal edildiğini belirten Çakırözer, “Bu ihale; açık, tüm firmaların teklif verebileceği şeffaf bir ihale olarak  planlanmıştı. Ancak yine İstanbul’da yapılacak bu ihale iptal edildi. İhalenin, projede değişiklik yapılacağı için iptal edildiği duyuruldu” diye konuştu.

PROJE 56 BİN 448 METREKAREYDİ

Çakırözer, “İptal edilen ihalenin dosyasına göre millet bahçesi toplamda 56 bin 448 metrekare alan üzerine kurulacaktı. İçinde yine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vaadi olan Millet Kıraathanesi de kurulacaktı” ifadelerini kullandı.

YENİLENEN İHALE GİZLENDİ

Bu ihalenin iptal edilmesinin üzerinden  kısa bir süre geçtikten sonra yeni bir ihale dosyasının hazırlandığını belirten Çakırözer, “Bu ihale ise, 13 Şubat tarihinde düzenlendi. Fakat bu ihale pazarlık ve davet usulü ile yapıldı. Yani Eskişehir Millet Bahçesi’nin şeffaf olan ihale dosyası iptal edildikten sonra gizlendi. Kanuna göre bir ihalenin pazarlık usulü ile yapılması için şartlar belli. Doğal afet, salgın hastalık gibi ani ve beklenmeyen olayların yaşanması gerekiyor ki bu ihale pazarlık ve davet usulü ile ivedi bir şekilde yapılabilsin. Kanun bunu emrediyor. Veya yapılacak işin ‘yapım tekniği bakımından özellik arz etmesi’ gerekiyor. Yani TOKİ bu ihaleyi önce gizledi, sonra istediği firmayı davet etti, pazarlık yapıp sözleşmeyi imzaladı” dedi. Çakırözer, ihale gizli olduğu için de projenin detaylarının kamuoyu bilgisine açılmadığını kaydetti.

İHALE DE İSTANBUL’DA FİRMA DA İSTANBULLU

Eskişehir Millet Bahçesi’nin ihalesi TOKİ tarafından İstanbul’da düzenlendiğini belirten Çakırözer, “Sözleşme de İstanbullu firma ile imzalandı. Pazarlık ve davet usulü ihaleyi Ekol Yapı İnşaat kazandı. İhalenin şeffaf olmayan usullerle yapılması için ortada doğal afet, salgın hastalık olmadığına göre Millet Bahçesi’nin ‘yapım tekniği açısından özellik arz eden’ bir iş olduğuna karar verilmiş olması gerekiyor. TOKİ, yapım tekniği açısından özellik arz eden Millet Bahçesi işini hangi gerekçelerle İstanbullu firmaya verdi?” dedi.

48 MİLYON 250 BİN TL’YE MAL OLACAK

Çakırözer, “Yılan hikayesine dönen Millet Bahçesi işinin tüm ihaleleri İstanbul’da yapıldı. Projesi 185 bin liralık ihale ile Ankaralı bir firmaya çizdirildi. Ardından yapım ihalesinin şeffaf usullerle düzenleneceği duyuruldu. Ancak bu ihale de iptal edildi. Yerine açılan ihale ise pazarlık ve davet usulü ile düzenlendi. Yani şeffaflık ilkesi terk edilerek proje gizlendi. Bu ihaleyi de İstanbullu firma kazandı. Hem Eskişehir piyasasından, hem de Eskişehirlilerden kaçırılan ihalenin sözleşmesi 48 milyon 250 bin TL’ye imzalandı” dedi. Çakırözer, “İhale neden önce iptal edilip gizlendi? Eskişehir için yapılacak yaklaşık 50 milyon TL’lik bir iş neden İstanbullu firmaya verildi? Bu firmanın özelliği ne?” tepkisini gösterdi.

'ESKİŞEHİR FİRMALARINA HAKSIZLIK'

Çakırözer, "Yaklaşık 50 milyonluk inşaat, müteahhitlik ve peyzaj işinin bu şekilde gizlenmesi kabul edilemez. Eskişehir'in bu alanlarda son derece gelişmiş firmalarına güvenmemektir, haksızlıktır" dedi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Çakırözer, Eskişehir Millet Bahçesi projesini Meclis gündemine de taşıdı. Çakırözer, hazırladığı önerge ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Eskişehir Millet Bahçesi’nin 7 Şubat’ta düzenleneceği duyurulan yapım ihalesinin iptaline gerekçe olarak sunulan proje değişiklikleri nelerdir? İptal edilen ihale açık usul ile yapılacakken, pazarlık usulü ile yeni bir ihale açılmasının gerekçesi nedir? Eskişehir Millet Bahçesi ihale sözleşmesinin bir İstanbul firma ile imzalanmasının gerekçesi nedir?  İhale Kanunu’nun 21. maddesinin B fıkrası uyarınca yapıldığı için  gizlenen proje dosyasının detayları nelerdir?” 

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)